SEKTÖREL › Sabancı Holding, Temsa'yı elden çıkarıyor mu?

Sabancı Holding, Temsa'yı elden çıkarıyor mu?

06 Aralık 2013 / 08:09 2010 yılında Temsa'nın başına geçen Tamer Ünlü'nün ayrılığı dedikoduların kaynağı oldu...

Sabancı Holding, Temsa'yı elden çıkarıyor mu?

Sabancı Holding’in lastik hariç tek otomotiv işi olan Temsa için satış dahil stratejik opsiyonları değerlendirmek üzere Credit Suisse’i yetkilendirdiği belirtildi.
Sabancı Holding, 2010 yılında gelen sürpriz CEO atamasıyla bu alanda bir hamle başlatmıştı. Ancak şirkete atanan Tamer Ünlü’nün 2013 başındaki ayrılığıyla piyasadaki satış söylemleri zirve yapmıştı. Bununla birlikte Sabancı Holding, satış için karar alınmadığını açıkladı.

Türkiye’nin otobüste uluslararası başarılara imza atan bağımsız markası Temsa Global, Şubat 2013’te şok CEO istifayla karşı karşıya kaldı. Şirketin ilk kuruluşunda aktif rol alan, Ekim 2010’da da CEO’luğa getirilen Tamer Ünlü, ani bir kararla görevini bıraktı.
Bu karar önceki CEO Mehmet Buldurgan’ın istifası zamanında gündeme gelen ve Temsa Global’in satışa çıkarılacağı yönündeki iddiaları akıllara getirmişti.

Toyota’dan emekli olan Ünlü, Temsa Global CEO’su Mehmet Buldurgan’ın istifası üzerine 2010’da bu göreve getirilmişti. Her fırsatta Temsa’nın “çocuğu” olduğunu belirten Ünlü, “Temsa’yı yeniden uçurmak için çalışıyoruz” demişti.

Ünlü, göreve geldikten sonra 2008 krizi ve Arap Baharı nedeniyle sarsılan Temsa’nın yeniden yapılandırılmasına girişmişti. Sonrasında şirketin Adapazarı fabrikası kapatılarak Adana, yeniden tek üretim üssü haline getirildi, İstanbul’daki Ar-Ge de Adana’yla birleşti. Temsa yıllık 11.500 adet araç üretim kapasitesine sahip.
Temsa son donemde İzmir Belediyesi’nden ihale alırken, İstanbul’da halk otobüsü satışlarını hızlandırdı. Son olarak körüklü ve doğalgazlı otobüsünü tanıttı. Temsa Global ABD’ye de otobüs ihracatı yapıyor.

Toyota’nın üretiminde 2001 yılında, distribütörlüğünden de 2009’da ayrılan Sabancı Grubu’nun elinde otomotivle ilgili sadece Temsa Global bulunuyor. Mitsubishi otomobilleri ve Komatsu iş makinelerinin de distribütörlüğünü yürüten Temsa Global, Adana’daki tesislerinde Mitsubishi Fuso kamyonlarının montajını da yapıyor.
Temsa Global’in 2012 cirosu 604 milyon doları buluyor. İhracatın payı ise 164 milyon dolar.

Sabancı Holding’in Temsa’da yüzde 48.7 payı var, geriye kalan hisseler Sabancı ailesinin üyelerine ait durumda.

 

Foto Galeri Tüm Foto Galerileri
ÇOK OKUNANLAR