SEKTÖREL › Şampiyonların lastiği Pirelli...

Şampiyonların lastiği Pirelli...

27 Aralık 2017 / 10:37 Pirelli’nin dünya çapındaki birçok şampiyonada kullanılan yarış lastikleri Türkiye’de üretiliyor

Şampiyonların lastiği Pirelli...

Türkiye’nin ilk lastik üretim tesisini 1960 yılında İzmit’te kuran Pirelli, aynı fabrikada 2007’den bu yana motorsporları için de lastikler üretiyor. Her yıl 403 farklı türde yarış lastiği üreten fabrikanın 20.000 m² büyüklüğündeki ek tesisinde 250’den fazla çalışan sadece yarış lastikleri üretiminde görev yapıyor.

“Şampiyonların fabrikası” olarak tanımlanan tesis, Pirelli’nin Milano’daki araştırma ve geliştirme birimiyle birlikte İtalyan şirketin motorsporları programında çok önemli bir rol oynuyor. Pirelli, 2017 yılında iki ve dört çeker araçlara yönelik 460 şampiyonanın tedarikçiliğini üstlendi. Blancpain GT Serisi, Pirelli World Challenge, 200’den fazla otomobilin mücadele ettiği Nürburgring 24 Saat Yarışı, Ferrari Challenge, Lamborghini Super Trofeo, Spa 24 Saat Yarışı, Brazilian Stock Car serisi, China GT ve FIA GT World Cup in Macau Pirelli yarış lastiklerinin kullanıldığı önemli mücadeleler arasında bulunuyor. Yılda yaklaşık 1200 yarışı kapsayan bu 460 şampiyonanın 157’si pist serisi ve 69’u ise ralli serisi olmak üzere toplam 226’sı otomobillerle koşuluyor.

083699eaa9c1e35b7962e5fbdf0e218b_0.jpg

Pirelli bir süre önce yaptığı bir açıklamayla 2018 yılında yeniden Dünya Ralli Şampiyonası’na döneceğini de duyurdu. Pirelli, gelecek yıldan itibaren Dünya Gençler Ralli Şampiyonası’nın tek lastik tedarikçisi olacak. Pirelli, daha önce 16 yaşındaki Oliver Solberg ve 17 yaşındaki Kalle Rovanpera gibi genç ralli yeteneklerinin çıkışına yardımcı olmuştu. En yeni nesil Pirelli WRC lastiklerinin tamamı İzmit Fabrikası’nda üretilecek.

İzmit’te üretilen motor sporları lastikleri için Pirelli’nin Milano’daki araştırma ve geliştirme birimi tarafından gerçekleştirilen simülasyon, hamur ve yapı modelleri esas alınıyor. Teknolojinin yanı sıra Pirelli’nin yol lastiklerini tanımlayan ‘mükemmel uyum’ (perfect fit) felsefesi de paylaşılarak her müşterinin farklı beklentilerine ve koşullarına uyacak terzi işi üretim yaklaşımı benimseniyor. Bunların tümü, Pirelli’nin prestij ve süper otomobil segmentinde (yaklaşık yüzde 50 pazar payıyla) tartışmasız liderliğine katkıda bulunuyor.

ÇOK OKUNANLAR