SEKTÖREL › Stellantis, küresel test merkezlerini güçlendiriyor

Stellantis, küresel test merkezlerini güçlendiriyor

03 Temmuz 2022 / 22:05 Dev grup, küresel teknoloji merkezleri ve test tesislerine 33 milyon Euro’luk yatırım yaptığını açıkladı

Stellantis, küresel test merkezlerini güçlendiriyor

Dünyanın önde gelen otomotiv gruplarından Stellantis, teknolojik gelişimini yeni yatırımlarla devam ettiriyor. Bu doğrultuda grup, “Dare Forward 2030” stratejik planı hedeflerine ulaşma açısından kritik bir rol oynayan küresel teknoloji merkezleri ve test tesislerine 33 milyon Euro’luk yatırım yaptığını açıkladı.  

Ar-Ge yatırımları dışında güvenlik ve aerodinamik merkezlerine yapılan güncel yatırımlar, Stellantis'in elektrikliye geçiş ve dijital devrimdeki büyümesini destekliyor ve sürdürülebilir bir ulaşım teknolojisi şirketine geçişini hızlandırıyor. Yapılan büyük yatırım ile hayata geçen tesislerin başında İtalya, Torino yakınlarındaki Orbassano Güvenlik Merkezi geliyor. Bu merkez yapılan yatırımlarla, dijital mühendislik süreçleriyle tamamen entegre olup batarya elektrikli araçların (BEV'ler) ve binek otomobiller, kamyonlar ve hafif ticari araçlar için otonom sürüş teknolojilerinin kapsamlı testlerini yapmak üzere dört çarpışma noktası ve teknik yeterliliğe sahip dört test parkuru ile önemli oranda geliştirilmiş.

9f675d6135d1b04289cbf3bc2c5c7b10_0.jpg

Orbassano Güvenlik Merkezi’ne yapılan 5 milyon Euro’luk yatırım, markaya her tür elektrikli aracı (yarı hibrit, şarj edilebilir hibrit ve batarya elektrikli araçlar) test etme becerisi kazandırıyor. Tesis şu anda günde en az iki çarpışma testi yapıyor ve bu yıl 275’ten fazla elektrikli aracı test edecek. Orbassano'da test edilen araçlar, 175’in üzerinde uluslararası güvenlik ve teknolojik standardı karşıladığına dair sertifikalandırılabiliyor.

Orbassano, yaya çarpışması, çatı ezilmesi ve takla gibi faktörler için statik ve dinamik testler dışında oturma şekli ve araç iç mekanlarını değerlendirmek için test sistemleri içeriyor. Gelecekteki otomatik sürüş teknolojilerinin devreye alınması, yeni kabin koltuk düzenleri için potansiyel taşıdığından, koltuk ve iç mekân testleri daha da önem kazanıyor.

RÜZGAR TESTİ TÜNELİ DE GELİŞTİRİLİYOR
Michigan, ABD’deki rüzgâr tüneli ise, hareketli zemin teknolojisinin eklenmesiyle daha da geliştirilmiş. Bu teknoloji yolda seyahati simüle ediyor ve daha gerçekçi aerodinamik ölçümler sağlıyor. Rüzgâr direncini azaltmak, BEV'lerin sürüş menziline katkı sağlıyor.

Aerodinamik verimlilik, elektrikli araçların tek bir şarjla kat edebileceği mesafeleri optimize etmek açısından çok önemli bir faktör. Bu yüzden gerçek yaşam sürüş koşullarının mümkün olduğunca doğru simüle edilmesi gerekir. Michigan, Auburn Hills'deki Stellantis rüzgâr tüneli kompleksinde, yolda sürüşü simüle ederken test araçlarının statik kalmasına izin veren hareketli zemin teknolojisini (yuvarlanan yol) kurmak üzere inşaat devam ediyor. Stellantis projeye 29,5 milyon dolar yatırım yapıyor.

9f675d6135d1b04289cbf3bc2c5c7b10_1.jpg

Bantlar, aracın dört köşesinde tekerlek hareketini sağlarken, beşinci bir bant, yolun üzerinde yuvarlanıyormuş gibi aracın altından geçiyor. Hareketli zemin teknolojisi, yalnızca hareket halindeki tekerlekler ve lastiklerle ilişkili olan havalandırma direncinin ölçülmesini de sağlıyor. Bu, gerçek yaşamdaki aerodinamik sürtünmenin yüzde 10'unu oluşturuyor.

Auburn Hills'deki mevcut aerodinamik test parkuru, 140 mil/saat hıza kadar rüzgâr üretiyor. Şirketin United Auto Workers ile 2019 yılında yaptığı sözleşmede yer alan tahmini 85 milyon dolarlık taahhüdün bir parçası olan hareketli zemin teknolojisinin 2024'te faaliyete geçmesi planlanıyor. Yeni özellik, Avrupa'daki iki tesis de dahil olmak üzere hareketli zemin teknolojisiyle donatılan öncü merkezlerden oluşan küresel bir ağın parçası olan Auburn Hills'deki gelişmiş aero-akustik rüzgâr tünelinin becerilerini daha da geliştirecek. 

Stellantis, Dare Forward 2030 (2030'a Cesaretle) stratejik planı ile; 2030 yılına kadar Avrupa'da binek otomobil satışında %100 BEV oranı ve Amerika Birleşik Devletleri'nde binek otomobil ve hafif ticari kamyon satışında %50 BEV oranına ulaşmayı hedefliyor.

Stellantis Foto Galeri Tüm Stellantis Foto Galerileri
ÇOK OKUNANLAR