
Stellantis ve Bolt sürücüsüz araç geliştirecek
19 Aralık 2025 / 22:07 Stellantis ve Bolt, Avrupa’da Seviye 4 sürücüsüz araçların geliştirilmesi için işbirliği yaptı

Stellantis ve Avrupa merkezli mobilite platformu Bolt, Avrupa genelinde Seviye 4 (sürücüsüz) otonom araçların geliştirilmesi ve ticari operasyonlarda kullanılmasına yönelik bir iş birliği anlaşması imzaladıklarını açıkladı. Anlaşma, sürücüsüz mobilitenin Avrupa’da yaygınlaştırılmasına yönelik önemli adımlardan biri olarak değerlendiriliyor.
İş birliği kapsamında Stellantis’in AV-Ready Platforms olarak adlandırılan otonom sürüşe hazır araç mimarileri, Bolt’un paylaşımlı mobilite ağıyla entegre edilecek. Çalışmalarda özellikle eK0 orta boy van ve STLA Small platformlarının kullanılması planlanıyor. Bolt, hâlihazırda 23’ü Avrupa Birliği üyesi olmak üzere 50’den fazla ülkede hizmet veriyor ve tamamen sürücüsüz araçları ilerleyen dönemde platformuna dahil etmeyi hedefliyor.
Şirketler, Avrupa’daki test sürecini 2026 yılı itibarıyla başlatmayı planlıyor. Bu aşamada prototip araçlar ve pilot filolar devreye alınacak. Sürecin, kademeli olarak endüstriyel ölçeğe taşınması öngörülüyor. İlk seri üretim hedefi ise 2029 olarak açıklandı. Tüm çalışmaların Avrupa’daki mevcut güvenlik, veri koruma ve siber güvenlik mevzuatına uygun şekilde yürütüleceği belirtildi.
Stellantis’in AV-Ready Platforms teknolojisi; gelişmiş sensör sistemleri, yüksek işlem gücüne sahip donanımlar ve yedekli güvenlik altyapılarıyla Seviye 4 otonom sürüşe uygun olarak geliştirildi. Şirket, bu platformların hem güvenlik hem de maliyet verimliliği açısından ticari filolar için avantaj sağlamayı amaçladığını ifade ediyor.
Bolt tarafında ise bu iş birliği, şirketin uzun vadeli büyüme planlarının bir parçası olarak görülüyor. Bolt, 2035 yılına kadar paylaşımlı mobilite platformunda 100 bin otonom aracı hizmete sunmayı hedefliyor. Stellantis ile yapılan anlaşma, bu hedef doğrultusunda atılan stratejik adımlardan biri olarak öne çıkıyor.
İki şirket, test ve yaygınlaştırma sürecinde Avrupa’daki düzenleyici kurumlarla yakın iş birliği içinde çalışarak sürücüsüz mobilitenin güvenli ve sürdürülebilir şekilde hayata geçirilmesini amaçlıyor.
-
Volvo EX60 yılın ikinci yarısında gelecek
Volvo Cars, 810 km'ye varan menzil vaat eden tamamen elektrikli yeni modeli EX60’ı tanıttı
-
Nissan'dan güneş enerjisiyle çalışan Ariya konsepti
Nissan, Temiz Enerji Günü kapsamında güneş enerjisiyle çalışan Ariya konseptini tanıttı
-
Ferrari ile FerMas iş birliğinin 20’nci yılı
Ferrari’nin Avrupa ve Afrika bölgesinden sorumlu yöneticisi Marco Sambaldi Türkiye’yi ziyaret etti
-
Toyota'dan 200 adetle sınırlı bir GR Yaris
Toyota, Dünya Ralli Şampiyonu Sébastien Ogier’den ilham alan sınırlı üretim bir GR Yaris hazırladı
-
Defender, Dakar’da çifte podyum elde etti
Defender, 2026 Dakar Rallisi’ndeki ilk katılımında Stock kategorisinde ilk iki sırayı almayı başardı
-
S-Serisi'nde kapsamlı güncelleme...
Mercedes-Benz, S-Serisi’ni bugüne kadarki en kapsamlı nesil içi güncellemeyle yeniledi














FERRARI SF90 XX STRADALE FIORANO'DA!
AUDI ACTIVESPHERE CONCEPT
550 BEYGİR GÜCÜNDE YENİ BMW M3 CS