MOTORSPORLARI › SuperVan 4, Pikes Peak'de liderliğe oynuyor

SuperVan 4, Pikes Peak'de liderliğe oynuyor

22 Haziran 2023 / 12:57 Ford SuperVan 4, 101. Pikes Peak Uluslararası Tırmanma Yarış'ında mücadele edecek

SuperVan 4, Pikes Peak'de liderliğe oynuyor

Ford Performance, Gran Turismo’nun sponsorluğundaki Broadmoor Pikes Peak Uluslararası Tırmanma Yarışı'nın 101. organizasyonuna tamamen yenilenen ve geliştirilen elektrikli SuperVan 4 (SV4) ile katılmaya hazırlanıyor. SuperVan 4’ün direksiyonuna ise bu yıl sekizinci kez yarışa katılan motorsporlarının efsane pilotu Romain Dumas geçiyor. 

Ford Performance ve STARD İleri Araştırma ve Geliştirme uzmanları bir kez daha güç birliği yaparak “Amerika’nın dağı” diye anılan Pikes Peak’i fethetmek ve elektrik gücünün uç sınırlarını sergilemek için SuperVan 4’ün özel olarak tasarlanmış bir versiyonu yarattı. SuperVan 4, revize edilen aerodinamiği ve tırmanma performansına odaklı özel şanzımanıyla efsanevi Pikes Peak Uluslararası Tırmanma Yarışına heyecan katmaya hazır.

0adf480b6b86322631245a79aa62c99c_0.jpg

Pikes Peak’in yüksek irtifada hareket edebilmesi için aerodinamiği tamamen yeniden tasarlanan SuperVan 4’ün bastırma kuvveti (downforce) 240 km/s hızda 2.000 kilogramın üstüne çıkarılmış. Aerodinamiği iyileştiren temel unsurlar arasında ise karbonfiber arka spoyler ve ön splitter yer alıyor. Virajlı dağ yollarında çevikliği sağlamak ve genel dengeyi iyileştirmek amacıyla SV4’te daha hafif bir şasi paketi kullanılmış. Kargo alanı, Ford Sync ve co-pilot koltuğu kaldırılarak şasideki ağırlık azaltılmış.

SuperVan 4’ün güç aktarma organlarında da iyileştirmeler yapıldığı açıklanıyor. STARD UHP 6 fazlı motor sayısının dörtten üçe düşürülmesi ve STARD’ın Ultra Yüksek Performanslı Li-Polimer NMC kese tipi hücrelerin kullanılması sayesinde araçta optimum güç-ağırlık oranı elde edilirken önde bir ve arkada iki motora güç sağlayan dört tekerlekten çekiş sistemi korunmuş. SuperVan 4 toplam 1050 kW’nin (1400 HP) üzerindeki motor gücüyle tüm potansiyelini açığa çıkarırken, optimum enerji kullanımı için bataryanın yeni 600 kW rejeneratif performansından yararlanıyor. 

0adf480b6b86322631245a79aa62c99c_1.jpg

Şasiyi de detaylı olarak elden geçiren Ford Performance ve STARD ekipleri, SuperVan 4’ü karbon seramik disklerle revize edilmiş bir fren sistemi, Pirelli P Zero yarış lastikleri, magnezyum jantlar ve yükseltilmiş tahrik milleriyle donatmış. Ayrıca SV4’ün dağda en iyi zamanını elde edebilmesi için zorunlu olmayan her türlü ağırlık unsurunu azaltmak amacıyla pleksi ön cam kullanmış ve minimal bir iç mekân yaratılmış.

Pikes Peak Uluslararası Tırmanma Yarışı 25 Haziran 2023 Pazar günü gerçekleşecek. Yarış hakkında daha detaylı bilgi için https://ppihc.org/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

ÇOK OKUNANLAR