TEST MERKEZİ › Suzuki SX4 S-Cross

Suzuki SX4 S-Cross

12 Kasım 2013 / 14:33 Suzuki, yeni crossover modelinde sunduğu çeşitlilikle daha geniş kitlelere ulaşmak istiyor

Suzuki SX4 S-Cross

Suzuki, yeni crossover modeli SX4 S-Cross’u geçtiğimiz aylarda satışa sundu. Nissan Qashqai ve Hyundai ix35 gibi modellerle rekabet edecek olan S-Cross, aslında boyutları açısından tam olarak bu otomobillere benzemiyor ve Qashqai, ix35 ya da Sportage kadar heybetli görünmüyor. Markanın SX4 adını taşıyan diğer crossover modelinden 18 cm daha uzun olan ve bu fazlalığın etkisiyle 430 litrelik bir bagaj hacmi sunan SX4 S-Cross, 2.6 metrelik bir dingil mesafesine sahip. Bu da iç hacim açısından herhangi bir sıkıntı yaşanmamasını sağlıyor. Kabin tasarımıysa çok modern sayılmaz. Bunun yanında alüminyum renkli detaylar ve elinizin en fazla temas ettiği noktalardaki yumuşak dokulu malzemeler sayesinde, kalite algısı beklenenden daha iyi.

SX4 S-Cross’un donanım listesi de oldukça kalabalık. GL, GL+ ve GLX paketleriyle sunulan crossover’ın özellikle orta donanım seviyesi ideal seçenek olarak öne çıkıyor. Panoramik sunroof, dört çeker versiyonunda Allgrip sistemi, otomatik klima, anahtarsız giriş, yokuş kalkış destek sistemi, 17 inçlik jantlar, tavan rayı, ön sis farları ve deri direksiyon simidi gibi donanımlar GL+ versiyonundaki dikkat çeken kalemler arasında. S-Cross’un bir de GLX donanım paketi var. Bu pakette listeye deri döşeme, ısıtmalı koltuklar ve  HID farlar gibi donanımlar ekleniyor, ancak fiyat da biraz yükseliyor. Otomobilin baz fiyatı 51.560 TL (Kasım 2013) gibi makul bir rakamdan başlıyor, ancak buradaki otomatik şanzımana sahip, benzinli ve 4x4 aktarmalı model 69.400 TL’den başlayarak, GLX paketinde müşterinin karşısına 77.400 TL’lik etiketle çıkıyor.

SX4 S-Cross, biri dizel olmak üzere iki farklı 1.6 litrelik motor seçeneğiyle sunuluyor ve her iki motor da 4x2 veya 4x4 aktarmayla tercih edilebiliyor. Benzinli versiyondaki 4x2 veya 4x4 tercihi hem 5-ileri manuel hem de CVT otomatik şanzımanda yapılabiliyor. 120 beygir gücündeki dizel motorsa şimdilik sadece 6-ileri manuel şanzımanla alınabiliyor. Suzuki’nin 1.6 litrelik benzinli motoru da tıpkı dizel ünite gibi 120 beygir gücünde. Bu motor, rölantide ve alt devirlerde çok sessiz bir çalışma karakterine sahip. CVT şanzıman ve 4x4 aktarma eşliğinde performansı, çok etkileyici sayılmaz. 0’dan 100 km/s hıza çıkış süresi 13.5 saniye olan SX4 S-Cross tüketim yönündense çok cazip görünüyor. Otomatik şanzımanlı ve 4x4 özellikli olmasına rağmen biz 7.2 litrelik bir ortalama tüketim rakamı elde ettik.

SX4 S-Cross’un sürüş karakteri de şaşırtıcı noktalara sahip. Mesela, süspansiyonlar sert olmasına rağmen sessiz çalışıyor ve yalıtım sayesinde kabine çok fazla rüzgar ve motor gürültüsü girmiyor. Ayrıca Suzuki’deki CVT şanzıman da, beklediğimizin aksine kötü tepkilere sahip değil. Hatta direksiyondaki kulakçıklarla manuel olarak kullanıldığında 7-kademeli bir yapıya bürünüyor ve hızlı sayılabilecek geçişleriyle sürüşü daha keyifli hale bile keyif katıyor. Otomobilin direksiyon sistemiyse bu sınıfın en vasatlarından. Direksiyonu çevirdiğinizde, tekrar düz konuma gelmesi için biraz sizin müdahale etmeniz gerekiyor, yani halk arasındaki tabiriyle, tekerlekleri tam düz konuma getirmek için geri toplamakta biraz zayıf kalıyor.

Rakipleri 1.6 litrelik benzinli motor seçeneklerinde 4x4 özelliği sunmayan SX4 S-Cross’un bir diğer avantajı da Allgrip sistemine sahip olması. Normal şartlarda önden çekişli olarak yol alan dört çeker SX4, arka diferansiyelini kullanarak gerekli durumlarda arka tekerleklerine de tahrik gönderiyor ve bu da ıslak, karlı ve gevşek zeminlerde daha iyi bir tutunma sağlıyor. Allgrip sistemi, ‘Auto’, ‘Sport’, karlı yollar için ‘Snow’ ve daha zorlu şartlar için de ‘Lock’ seçenekleri sunuyor . 4x4 seçeneğini her iki motor seçeneğinde de sunuyor olması rakiplere karşı bir avantaj.

Yazı: Bahadır Bektaş / Fotoğraf: Alp Emre Göksel

ÖZELLİKLER
Motor: Sıralı 4-silindir, 1586 cc
Güç: 120 bg @ 6000 d/d
Tork: 156 Nm @ 4400 d/d    
Boş ağırlık: 1250 kg
0-100 km/s: 13.5 sn
Maksimum hız: 165 km/s
Ortalama tüketim: 5.7 lt/100 km
CO2: 130 g/km
Fiyat: 69.400 TL (4x4, otomatik, Kasım 2013 fiyatı)

ÇOK OKUNANLAR