TEKNOLOJİ › Teknoloji: Aero Vectoring

Teknoloji: Aero Vectoring

26 Ağustos 2017 / 01:27 Lamborghini Huracan Performante’nin aerodinamik paketi gerçek bir mühendislik şaheseri...

Teknoloji: Aero Vectoring

Geçtiğimiz aylarda Huracan modelinin Performante versiyonu ile sayısız teknik inovasyonu gözler önüne sermekle kalmayan; bununla birlikte Nürburgring Nordschleife’nin en hızlı yol otomobilini de sunan Lamborghini, 6 dakika 52 saniyelik rekor bir tur zamanı ile günümüzün hiper otomobillerini dahi geride bırakmayı başardı.

Şirketin ‘Aerodinamica Lamborghini Attiva’ ismiyle ön plana çıkarılan teknolojisi söz konusu tur zamanının ortaya çıkmasında önemli bir rol oynamış gibi görünüyor. Modern süperspor otomobillerin vazgeçilmez silahlarından biri olarak ön plana çıkan aktif aerodinami donanımlarının Huracan Performante’de bir üst seviyeye nasıl taşındığını ise şu şekilde izah edelim: Aerodinamica Lamborghini Attiva (ALA) isimli aktif aerodinami paketi temel olarak elektrik kontrollü kapakçıklar üzerinden havaya yön vererek çalışıyor. Otomobilin ön kanadında ve motor kapağında yer alan bu kulakçıklar yere basma kuvvetini gerekli durumlarda azaltarak veya artırarak maksimum performansın ortaya çıkmasını destekliyor. Örnek vermek gerekirse, otomobil bir viraja yaklaştığında maksimum yere basma kuvveti için ALA OFF moduna geçen sistem aracın tutunma gücünü artırıyor. Viraj geride kaldığında ise, maksimum hızlanma ve maksimum sürat için sistem otomatik olarak ALA ON moduna geçiyor ve otomobil en iyi hızlanmayı elde ediyor.

ALA teknolojisinin bu noktaya kadar bahsettiğimiz detayları daha önce bazı spor otomobil üreticileri tarafından kullanılmış olsa da, Lamborghini’yi rakiplerinden ayırt eden asıl detay, sistemin ‘aero vectoring’ isimli alt teknolojisi. Huracan Performante, bu teknoloji sayesinde, havanın akışını yalnızca yere basma kuvveti ile sürtünme kuvveti arasında en iyi dengeyi yakalamak için yönlendirmekle kalmıyor; aynı zamanda havanın gücünü viraj içinde de kendi tarafına alıyor. Az önceki senaryo üzerinden örnek vermek gerekirse, otomobil bir sağ viraja girdiğinde arka spoylerin bağlantı kısmında yer alan kanallar kapanıyor ve gövdenin sağ kısmındaki yere basma kuvveti artıyor. Bu da içte kalan tekerleklerin frenlenmesi ile benzer bir etki yaratıyor ve otomobil daha az direksiyon açısına ihtiyaç duyarak daha stabil biçimde viraj alabiliyor.

Peki Aerodinamica Lamborghini Attiva isimli aktif aerodinami teknolojisinin Huracan Performante’nin Nürburgring Nordschleife performansına ne kadar katkısı var dersiniz? Bu soruyu yine bir örnek üzerinden açıklamak ve havanın gücüyle sizleri şaşırtmak istiyoruz: Huracan Performante, kardeşi Huracan LP610-4’ten sadece 30 beygir daha fazla güce (aracın 5.2 litrelik atmosferik V10 motoru toplamda 640 bg güç üretiyor) sahip olan bir otomobil. Söz konusu küçük güç farkına karşın iki otomobilin Ring zamanları arasındaki fark ise 28 saniye. Bu başarıyı büyük oranda aerodinamik iyileştirmelere borçlu olduklarını söyleyen Lamborghini Ar-Ge ekibi, söz konusu sistemin daha da gelişeceğini ve devam eden yıllarda daha dramatik performans farkları yaratacağını belirtiyor. Son olarak, Aerodinamica Lamborghini Attiva teknolojisinin nasıl çalıştığını oldukça keyifli animasyonlar üzerinden takip etmek isterseniz, aşağıdaki linkten ulaşabileceğiniz videoyu izleyebilirsiniz...

https://ajansotomobil.com/aero-vectoring-video-413.htm

ÇOK OKUNANLAR