TEKNOLOJİ › Teknoloji: BMW'nin akıllı anahtarı

Teknoloji: BMW'nin akıllı anahtarı

06 Ağustos 2016 / 05:02 İlk olarak BMW i8 ile birlikte tanıtılan dokunmatik anahtar, yeni 7-serisinde sunuluyor

Teknoloji: BMW'nin akıllı anahtarı

Otomobiller gibi, anahtar teknolojileri de son yıllarda önemli gelişmelere sahne oluyor. Pek çok marka benzer işlevlere sahip olan ve kimileri “anahtarsız giriş ve çalıştırma” özelliği sunan elektronik anahtar sistemlerine sahipler. Ancak BMW, bu konuda dev bir fark yaratarak, üzerinde küçük bir ekran bulunan yeni 7-serisi anahtarıyla adeta teknoloji şovu yapıyor.

Kısa bir süre önce yollara çıkan G11 gövde kodlu yeni 7-serisi, BMW için 25, otomotiv endüstrisi içinse 13 yeniliği beraberinde getirdi. Lazer farlar, karbon fiber destekli gövde ve el hareketleriyle kontrol edilebilen multimedya ünitesi gibi donanımlar bu yeniliklerin başını çekerken, ilk kez BMW i8’de gördüğümüz dokunmatik ekranlı akıllı anahtar da, 7-serisi gamında standart hale geliyor.

BMW i8’de opsiyonel olarak sunulan anahtarın 2.2 inç ölçüsündeki ekranı üzerinden aracın mevcut şarj ve menzil bilgileri takip edilebiliyor. 7-serisinde ise fonksiyonlar daha da genişletilmiş durumda. Kullanıcılar aracın yakıt, servis, kapı, aydınlatma ve ısınma durumunu bu ekran üzerinden takip edebiliyorlar. Anahtarın şarjı ise kol dayamada yer alan özel bir bölümde, kablosuz olarak yapılıyor ki, bu özel alanda akıllı telefonunuzu şarj etmeniz de mümkün.

Anahtar üzerinden kontrol edilebilen bir başka özellik ise BMW Remote Control Parking isimli uzaktan park fonksiyonu. Bu donanım sayesinde aracınızdan indikten sonra, anahtar üzerindeki ekran vasıtasıyla otomobilinizi park edebiliyorsunuz. Otomobilin üzerindeki park sensörleri ve direksiyon sistemi birlikte çalışarak, tekerlekleri 3 dereceye kadar yönlendirebiliyor ve 7-serisinin, ileri veya geri hareketle park edilmesini sağlıyor. Özellikle dar garaj girişlerinde veya park öncesinde çocuk koltuğunu çıkarma zorunluluğu olan durumlarda oldukça faydalı olacağı düşünülen sistemin, güvenlik sebebiyle otomobili maksimum 8 metre yürütebildiğini de ekleyelim. Yani bu sistem, direksiyon hareketlerini kendi yapan park asistanlarından biraz farklı, çünkü otomobili anahtar üzerinden sadece ileri ve geri hareket ettirebiliyorsunuz. 3 derecelik açı ise park esnasında küçük çaplı düzeltmeler yapmaya yönelik olarak düşünülmüş.

Henüz resmi bir açıklama gelmese de, önümüzdeki dönemde bahsettiğimiz anahtara yeni güncellemeler gelmesi ve BMW’nin ConnectedDrive bağlantı teknolojilerinin anahtarla daha fazla uyum sağlaması bekleniyor. Gelişmeleri merakla bekliyoruz.

ÇOK OKUNANLAR