Test: Citroen C5 Aircross
02 Ocak 2020 / 01:13 C5 Aircross, kompakt SUV pazarına farklı tasarım ve konfor iddiasıyla giriş yaptı
Citroen farklı tasarımlara imza atan ve bu yönüyle otomobillerini rakiplerinden farklılaştırmayı başaran bir marka. Bu yaklaşımı özellikle yeni nesil Citroen modellerinde çok açık bir şekilde görebiliyoruz. Çift parçalı far tasarımları, renkli kişiselleştirme seçenekleri ve sıra dışı görünümü destekleyen Airbump kaplamaları ile her segmentte sürüden ayrılma çabasında olan marka, kompakt SUV pazarında ise bu yaklaşımı C5 Aircross ile yakalamaya çalışıyor.
4.5 metrelik bir uzunluğa sahip olan C5 Aircross, yumuşak hatlara ve markanın diğer modelleri gibi ilgi çekici bir görünüme sahip. Yüksek bir ön tasarım sunan otomobil, markanın yeni tasarım çizgisindeki öğelerden biri olan çift parçalı far yapısıyla bir Citroen olduğunu daha ilk bakışta fark etmenizi sağlıyor. Ön tamponun altında yer alan hava girişi formundaki detaylar, A sütunundan başlayarak yan camları çevreleyen belirgin krom çerçeve, kapıların alt bölümünde yer alan ve darbelere karşı kapıların zarar görmesini engelleyen Airbump panelleri, şık jantlar ve üç boyut efektli stoplarıyla rakiplerinden ayrışan C5 Aircross, ayrıca kişiselleştirme seçenekleriyle de ilgi çekici renk kombinasyonları sunuyor.
C5 Aircross’un kabini de özgün tasarım detaylarına sahip. Direksiyonun gerisindeki 12.3 inçlik dijital gösterge ekranı, orta konsoldaki Apple CarPlay özellikli 8 inçlik dokunmatik multimedya ekranı, parlak bir bölüme sıralanan dokunmatik kısayol tuşları ve alt bölümdeki kablosuz telefon şarjı gibi detaylar ise yeni nesil teknolojiler olarak C5 Aircross’ta da karşımıza çıkıyor. Peugeot modellerinde hatırladığımız elektronik vites kumandası da kabindeki teknolojik havayı güçlendiriyor. İç mekandaki kalite hissiyatı da, kapı içleri ve ön konsolun üst bölümündeki bazı sert plastiklere rağmen oldukça iyi.
Eşya gözü açısından da cömert bir otomobil olan C5 Aircross’u kullanışlı olarak nitelemek mümkün. Bizi şaşırtacak nitelikte bir kullanım alanı veya fonksiyon sunmasa da, C5 Aircross hacim ve kullanışlılık açısından segmentinin en iyileri arasına girebiliyor. Özellikle öndeki kol dayamanın altındaki hacim çok iyi. Soğutmalı olan bu bölüme 1.5 litrelik su şişeleri dahi sığabiliyor.
Heybetli gövdesi ve 2730 mm’lik dingil mesafesi C5 Aircross'un geniş bir iç hacme sahip olduğunu düşündürüyor. Ön bölüm bu konuda pek yanıltmıyor, ancak arka bölümdeki baş mesafesi, yüksek konumlu arka koltuklar ve cam tavan sebebiyle uzun boylular için biraz kısıtlanıyor. Diz mesafesi de ileri geri kaydırılabilen koltuklar en geri konumdayken tatminkar bir seviyede. Ayrıca şaft tüneli olmamasından dolayı üç adet tekli koltuktan oluşan arka bölümde üç kişi rahatlıkla seyahat edebiliyor. Ancak bagaj hacmini arttırmak için koltukları öne çektiğinizde diz mesafesinin biraz fazla kısıtlandığını görüyoruz. C5 Aircross’un geniş bagajı ise çift katlı zemini sayesinde oldukça kullanışlı. Bagaj kapağı, tampon altındaki sensöre yapılacak küçük bir tekme hareketiyle açılabilen otomobil, arka koltuklar en geri konumdayken 580 litrelik bir hacim sunarken, koltukları en öne çekerek diz mesafesinden biraz feragat ettiğinizde ise 720 litrelik bir hacme ulaşıyor.
C5 Aircross dikkat çekici bir sürüş konforu sunuyor ki otomobilin iddiası da zaten bu yönde. Advanced Comfort olarak adlandırılan koltukları çok rahat ve ergonomik olan otomobilin direksiyonu da konfor odaklı bir karaktere sahip. Konforu destekleyen en önemli özellik ise bozuk zeminlerdeki darbeleri başarılı bir şekilde sönümleyen Kademeli Hidrolik Destekli Süspansiyon sistemi olarak karşımıza çıkıyor. Süspansiyon konforu açısından her zaman iddialı bir marka olan Citroen, C5 Aircross’ta bu konudaki iddiasını destekleyen bir konfor seviyesi sunuyor. Özellikle ön süspansiyonların darbe sönümleme yeteneği oldukça yüksek. Bunun yanında otomobilin yol tutuş karakteri de sunulan yüksek konfor seviyesine karşılık oldukça iyi. Yine de C5 Aircross’un dinamik bir otomobil olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü sürüş özellikleri konfora yönelik olarak ayarlanmış, yani oldukça yumuşak.
C5 Aircross konforlu olduğu kadar güvenli de bir otomobil. Araçta sunulan güvenlik ve sürüş destek teknolojileri arasında; Viraj Aydınlatma Sistemi, Çarpışma Uyarı Sistemi, Sürücü Dikkat Uyarı Sistemi, Aktif Kör Nokta Uyarı Sistemi, Dur ve kalk özelliğine sahip Adaptif Hız Sabitleme Sistemi, Aktif Güvenlik Freni, 360 derece kamera sistemi, Park Asistanı, Trafik İşareti Tanıma Sistemi, Akıllı Far Asistanı, Yokuş Kalkış Desteği bulunuyor. Tabii bu teknoojilerin bir bölümü opsiyonel olarak sunuluyor.
Önden çekişli bir otomobil olan C5 Aircross, farklı zeminler için vites kolunun yanındaki kumandadan kontrol edilen Grip Control özelliğinu sunuyor. Otomobilin gaz tepkisini ve çekiş kontrol sistemini, farklı zemin şartlarına uygun hale getiren bu özellik Yokuş İniş Desteği de sunuyor. Buna karşılık Grip Control’ün C5 Aircross’u zor şartlara uygun bir otomobil haline getirmediğini belirtelim.
Citroen’in konforlu SUV modeli iki farklı motor seçeneğine sahip. Benzinli versiyonda 180 beygir gücünde 1.6 litrelik turboşarjlı PureTech ünite görev yaparken, dizel versiyonda ise 130 beygirlik 1.5 BlueHDi motor bulunuyor. Her iki motor da tam otomaitk EAT8 şanzımanla sunuluyor. Yumuşak ve sarsıntısız vites geçişleri sunan bu şanzıman otomobilin konforlu karakterinde pay sahibi. Otomobildeki dizel motor, başarılı yalıtımın da etkisiyle sessiz çalışan bir ünite. Ayrıca 4.2 lt/100 km olarak verilen ve günlük kullanımda 5.5 litre seviyelerinde seyreden ortalama tüketim de tutumlululuğunu gözler önüne seriyor. Ancak konu performans olduğunda bu motordan çok benzinli versiyon öne çıkıyor ki zaten fabrika verisi 0-100 km/s zamanlarında 2.4 saniyelik bir fark bulunuyor. İlk hareket anında ağırbaşlı bir tavır sergileyen dizel versiyon 10.6 saniyelik 0-100 km/s süresi sunuyor.
C5 Aircross, SUV segmentinde farklı bir seçenek arayanlar için iyi bir alternatif. Üstelik premium rakipleri dışında segmentinin en konforlu ve rahat otomobillerinden biri olduğu da bir gerçek.
Yazı: Bahadır Bektaş / Fotoğraf: Alp Emre Göksel
ÖZELLİKLER
Motor.............Sıralı 4-silindir, 1499 cc, turbo dizel
Güç................130 bg @ 3750 d/d
Tork...............300 Nm @ 1750 d/d
0-100 km/s.....10.6 sn
Maks hız.........188 km/s
Ort. tüketim.....4.2 lt/100 km (Fabrika verisi)
Fiyat...............205.000 TL (Feel - Ocak 2020)
- Jaguar her şeyi "sıfırlıyor" Jaguar, dönüşüm yolculuğunun bir sonraki adımı olarak sıra dışı konsept aracını tanıttı
- STARIA hibrit motorla devam ediyor 2.2 litrelik dizel motoruna veda eden Hyundai STARIA 225 beygirlik hibrit motora kavuştu
- Gerçek boyutlu LEGO® Technic™ McLaren F1 aracı Türkiye'de LEGO'nun yeni yarış otomobili 4 Aralık–01 Ocak tarihleri arasında Akasya AVM'de ziyaretçilerini bekliyor
- Artık İstanbul'da da "CUPRA City Garage" var CUPRA, Galataport İstanbul’da açtığı 10. CUPRA City Garage ile küreselleşme stratejisini sürdürüyor
- Toyota Supra vedaya hazırlanıyor Toyota, A90 nesil Supra'ya sınırlı sayıda üretilecek iki özel versiyon ile veda edecek
- Yeni Swift Japonya'da yılın otomobili seçildi Yeni Suzuki Swift Japonya’da "2025 RJC Yılın Otomobili Ödülü"nü Aldı