TEST MERKEZİ › Test: Fiat Egea Cross 1.6 Multijet

Test: Fiat Egea Cross 1.6 Multijet

06 Haziran 2021 / 23:53 Egea Cross, yüksek yapısı ve SUV tarzı gövde eklentileriyle crossover müşterilerine göz kırpıyor

Test: Fiat Egea Cross 1.6 Multijet

Yıllardır ülkemizin en çok tercih edilen otomobili olan Egea bir süre önce geniş kapsamlı bir makyaja sahne oldu. Kozmetik dokunuşların yanı sıra teknolojik donanımları ve yeni motorları da kapsayan bu yoğun makyajla birlikte Egea ayrıca yeni bir gövde seçeneğine daha kavuştu. Bugüne kadar Sedan, Hatchback ve SW gövde tiplerinde üç üyeden oluşan Egea ailesinde artık SUV sınıfına özgü tasarım detaylarıyla öne çıkan Cross uzantılı yüksek bir versiyon da bulunuyor. 

c0dc2b65800615490dfc10bf95bc9de5_3.jpg

Egea Ailesi’nin tüm fertleri artık daha ışıltılı ve modern görünüyor. Üzerinde büyük bir FIAT logosu bulunan yeni ön ızgara, orta ve üst donanım seviyesinde Full LED teknolojisiyle sunulan yeni farlar ve LED stoplar, alt bölümü tamamen yenilenen ve krom detaylarla daha çekici hale gelen ön tampon ile elmas kesimli yeni jantlar, Egea modellerinin tümüne dikkat çekici bir görünüm kazandırmış. Fotoğraflarda “Paprika Turuncusu” olarak adlandırılan renk seçeneğiyle gördüğünüz Egea Cross ise ailenin diğer üyelerinden farklı olarak, plastik gövde panellerine, daha kaslı tamponlara, tavan raylarına, B sütununda Egea Cross rozetine ve zeminden 4 cm daha yüksek bir gövdeye sahip. Tavan raylarıyla birlikte bu versiyonun, Cross temelini oluşturan Egea Hatchback’ten toplam 7 cm daha yüksek olduğu açıklanıyor. Tamamen yeni bir müşteri kitlesine hitap eden Egea Cross’un ilgi çekici bir forma sahip olduğunu ve Egea Ailesi’nin en yakışıklı üyesi olduğunu düşünüyoruz.

c0dc2b65800615490dfc10bf95bc9de5_2.jpg

Egea Cross ülkemizde Street, Urban ve Lounge donanım paketleriyle sunuluyor. Bunlara ek olarak ayrıca her ikisi de 8 bin TL ekstra bedelle sunulan Plus Paketi ve Güvenlik Paketi adında opsiyon paketleri de hazırlanmış. 

DİJİTAL TEKNOLOJİLER SUNUYOR
Egea Ailesi’nin kabininde de dikkat çekici yenilikler bulunuyor. Özellikle dijital teknolojiler yönünden büyük bir gelişim söz konusu. Her ne kadar sadece üst donanım seviyesi olan Lounge’da standart olarak sunuluyor olsa da, 7 inçlik dijital gösterge, kablosuz Apple CarPlay ve Android Auto bağlantısı sunan 10 inçlik dokunmatik multimedya sistemi, akıllı telefonlar için kablosuz şarj ve arka koltuktaki USB girişi, Egea modellerindeki teknolojik gelişiminin birer göstergesi niteliğinde. Bu arada, saydığımız tüm bu özelliklerin Plus Paket opsiyonuyla orta donanım seviyesi olan Urban’a da eklenebildiğini belirtelim. Urban standart olarak Uconnect multimedya sisteminin 7 inçlik ekrana sahip versiyonuyla sunuluyor. Bu versiyonda Apple CarPlay ve Android Auto bağlantısı da kablolu olarak yapılıyor. 

bac5aa5d2018545856361f745c35e7fb_2.jpg

Egea ailesinde sunulan dijital gösterge anlaşılır ve net grafiklere sahip, ancak görsel olarak türünün en iyisi diyemeyiz. Buna karşılık 10 inçlik multimedya sistemi, hem hızı ve görüntü kalitesi hem de menü yapısı ve kişileştirilebilir profil özelliğiyle 5 farklı konfigürasyonu saklama özelliğiyle çok başarılı. Ayrıca yatay ve ince tasarımı da kabine şıklık katıyor. 

bac5aa5d2018545856361f745c35e7fb_1.jpg

Egea'nın kabini teknolojik donanımların yanı sıra yeni klima kumandaları, yeni direksiyon simidi ve orta konsolda yer verilen krom ve siyah detaylarla da artık daha modern görünüyor. Kabin ergonomik açıdan genel olarak başarılı. Sadece 10 inçlik multimedya sistemiyle sunulan ses açma/kapama kumandasının konumuna alışmak gerekiyor. Bu fonksiyon için fiziksel bir kumanda olması sevindirici, ancak bu kumanda vites kolunun gerisinde yer aldığı için genellikle ses açma/kapama işini direksiyonun arkasında yer alan düğmelerle gerçekleştirmeyi tercih ediyorsunuz. 

PLUS PAKETİ İLE DAHA FAZLA TEKNOLOJİ VE KONFOR
Egea Cross’un kabinindeki malzeme kalitesi ve işçilik düzeyi tatminkar bir seviyede. Ön konsolda yumuşak bir plastik kullanılmış olması kalite algısını artırırken, kapılardaki sert plastikler ise bu algıyı biraz törpülüyor. Egea Cross’un Lounge donanımında Plus Paket dahilinde sunulan suni deri kaplı kapı paneli ise kalite hissiyatına destek oluyor. Ön koltuklar için tek kademeli koltuk ısıtma, arka kol dayama, ön park sensörü ve sürücü koltuğunda elektrikli bel desteği de Lounge donanımına eklenen Plus paketiyle gelen diğer özellikler oluyor. Yani Urban donanımıyla satın alacağınız Plus Paket otomobile teknolojik donanımlar eklerken, bu teknolojileri zaten standart olarak sunan Lounge donanımında ise konfor ekipmanlarını içeriyor.

bac5aa5d2018545856361f745c35e7fb_0.jpg

Cross ibareli rahat koltuklara ve çift renkli döşemelere sahip olan Egea Cross’un kabini doğal olarak hatchback versiyon ile aynı hacmi sunuyor. Arka koltukta diz ve baş mesafeleri açısından herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor. Panoramik cam tavanla ferahlık hissiyatı biraz daha iyi olabilirmiş, ancak Egea’da şu an için böyle bir donanım sunulmuyor. Otomobil bagaj hacmi açısından da gayet cömert. 440 litrelik hacme sahip olan bagajda askılıklara ve Cross’a özel olmak üzere 12V prizine yer verilmiş.

YENİ NESİL SÜRÜŞ DESTEK SİSTEMLERİ
Egea Ailesi makyajla birlikte yeni nesil sürüş destek sistemlerine de kavuştu. Güvenlik Paketi kapsamında opsiyonel olarak sunulan bu teknolojilerin listesi oldukça kalabalık. “Kör Nokta Uyarı Sistemi” standart donanım olarak sunulurken; “Çarpışma Riski Uyarı Sistemi”, “Otomatik Acil Durum Freni”, "Trafik İşareti Tanıma Sistemi", "Akıllı Hız Destek Sistemi", "Şerit Takip Asistanı”, "Sürücü Yorgunluk Asistanı", "Adaptif Uzun Far" ve “Adaptif Hız Sabitleme Sistemi” gibi donanımlar bu opsiyon paketiyle birlikte geliyor. Bir bölümü direksiyondaki düğmelerle aktif hale getirilen sistemlerin gayet iyi çalıştığını da belirtelim. 

c0dc2b65800615490dfc10bf95bc9de5_0.jpg

Egea Cross geniş bir motor ve donanım yelpazesine sahip. Motor gamında iki benzinli, iki de dizel ünite bulunuyor. 95 beygir gücünde 1.4 Fire ve Egea ailesi için yepyeni bir motor olan 100 beygirlik 1.0 Firefly benzinli motor gamını oluştururken, 95 bg gücündeki 1.3 Multijet ve makyajla birlikte gücü 10 bg artışla 130 bg’ye yükselen 1.6 Multijet ise dizel seçenekler olarak sunuluyor. Tüm motorları manuel şanzımanla kombine edilen Egea Cross’un rekabet gücü otomatik şanzıman sunmadığı için biraz zayıflıyor olsa da, 2021’in Ocak-Nisan dönemindeki 5.200 adetlik satış, gövde tipi açısından Fiat’ın çok doğru bir hamle yaptığına işaret ediyor.  

bac5aa5d2018545856361f745c35e7fb_3.jpg

Test aracımızda 130 beygir gücündeki 1.6 Multijet turbo dizel motor görev yapıyor. Makyajla birlikte gücü artan bu ünite Egea Cross’a etkili bir çekiş gücü sağlıyor. 6-ileri manuel şanzımanla kombine edilen güçlü dizel, otomobili 0’dan 100 km/s hıza 10.5 saniyede ulaştırıyor ve 320 Nm’lik torkun da etkisiyle özellikle ara hızlanmalarda akıcı bir sürüş sağlıyor. Bu motor sunduğu performansa karşılık aynı zamanda son derece de tutumlu bir karaktere de sahip. WLTP test döngüsüne göre ortalama yakıt tüketimi 4.7 lt/100 km olarak verilen Egea Cross 1.6 Multijet günlük kullanımda da 5 litre seviyelerinde tüketim değeri elde etmenizi sağlayacak kadar ekonomik bir otomobil.

Dizel olduğu için Egea’nın kabininde motor sesi biraz duyulsa da, yol sesi oldukça düşük. Bu da çamurluk yalıtımının iyi olduğu anlamına geliyor. Konforlu süspansiyonları ve hafif direksiyonu sayesinde genel olarak yumuşak karakterli bir otomobil olduğunu hissettiren Egea Cross, yumuşak debriyaj pedalı ve direksiyonu daha da hafifleten City fonksiyonu sayesinde şehir içinde de rahat bir kullanım sunuyor. Her ne kadar yüksek bir gövdeye sahip olsa da, Egea Cross ile Hatchback versiyon arasında sürüş özellikleri bakımından çok ciddi bir fark bulunmuyor. Yüksek gövdesi sebebiyle virajlarda bir miktar daha fazla yatma eğilimi gösterse de, Egea Cross genel olarak bir tedirginlik hissettirmiyor. Yol tutuş limitlerinin konfor odaklı yüksek bir otomobil için beklenenden daha yüksek olduğunu söylemek mümkün. 

c0dc2b65800615490dfc10bf95bc9de5_1.jpg

Tıpkı Dacia Sandero Stepway gibi daha çok crossover tipinde bir otomobil olan Egea Cross’un patika tarzı yollarda ve bozuk zeminlerde rahat bir kullanım sunuyor olması, onu Anadolu’nun bozuk zeminli ücra köşelerine dahi gönül rahatlığıyla seyahat edebileceğiniz bir yol arkadaşı haline getiriyor. Aynı donanıma sahip Hatchback versiyonla arasında çok az bir fiyat farkı olması da bu yeni gövde tipinin cazibesini artırıyor. Hatta buradaki 1.6 litrelik dizel motor seçeneği, aynı motora sahip olan Egea Hatchback ile aynı kampanyalı fiyat etiketini taşıyor. Yine de Egea Cross’un fiyatı 300 bin TL’ye yaklaşan güçlü dizel versiyonu yerine 1.0 Firefly versiyonu daha mantıklı bir seçenek gibi görünüyor. 

Yazı: Bahadır Bektaş

ÖZELLİKLER 

Motor.............Sıralı 4-silindir, 1598 cc, turbo dizel

Güç................130 bg @ 3750 d/d

Tork...............320 Nm @ 1500 d/d

0-100 km/s....10.5 sn

Maks hız.........200 km/s

Ort. tüketim....4.7 lt/100 km (Fabrika verisi)

Fiyat...............174.900 TL (1.4 Fire, Street - Mayıs 2021)

ÇOK OKUNANLAR