TEST MERKEZİ › Test: Fiat Panda Cross 4x4

Test: Fiat Panda Cross 4x4

19 Aralık 2020 / 16:01 Yolların en uygun 4x4 modeli, boyutlarından ve fiyatından beklenmeyecek bir arazi kabiliyeti sunuyor

Test: Fiat Panda Cross 4x4

Arazi şartlarında endişe etmeden ilerleyebilmek için otomobilinizin sadece yüksek olması yeterli değil. Uygun lastikler ve 4x4 aktarma olmadan işiniz çok da kolay olmayacaktır. Yani aslında bugün yollarda gördüğümüz yüksek otomobillerin birçoğu, iki çeker aktarmaları sebebiyle araziye pek de uygun sayılmazlar. Piyasada dört çeker özelliği sunan pek çok model mevcut, ancak gerçek arazi aracı dediğimizde çember biraz daralıyor ve bunların bazıları 6 sıfırlı rakamları aşan fiyat etiketleri taşıyor. Son yıllarda arazi araçlarına alternatif olarak tercih edilen dört çeker pick-up’lar da şehir içinde biraz zorlayıcı olabilen boyutlara sahip. Üstelik pick-up’lar da artık pek ucuz sayılmaz. Fotoğraflarda gördüğünüz Panda Cross 4x4 ise size asfaltın dışına çıkmanın en ulaşılabilir yolunu gösteriyor. 

b68723cca58d31d6cb3250d47abc2732_2.jpg

Fiat’ın küçük arazicisi tıpkı ismi gibi sevimli bir tasarıma sahip olsa da, gövde detaylarıyla iddialı bir görünüm sunuyor. 3.7 metrelik bu küçük otomobil hem yükseltilmiş süspansiyonları hem de kısa ön ve arka çıkıntılarıyla araziye son derece uygun bir gövde yapısı sunuyor. Gövdenin yaklaşma ve uzaklaşma açıları dikkat çekici. Bu yapı ön bölümde maske efekti yaratan siyah plastik parçalar ve tamponların alt bölümlerindeki gümüş renk bölümlerle desteklenerek arazi aracı kimliği pekiştirilmiş. 

b68723cca58d31d6cb3250d47abc2732_3.jpg

Panda Cross 4x4’ün kabini de tıpkı dışı gibi sevimli çizgilere sahip. Yüksek tavan, sayesinde uzun boylular için dahi iyi bir baş mesafesi sunan kabin, omuz genişliği ve diz mesafesi açısından ise dahil olduğu segmentin standartlarında kalıyor. Tıpkı 225 litrelik bagaj gibi... Panda’nın basit ve anlaşılır bir tasarıma sahip olan ön konsolunda, otomatik klima kumandaları, cam butonları, bir telefon tutucu, yeni nesil otomobillerde görmeye alışık olduğumuz tarzda bir ekranı olmayan UConnect sistemi ve geniş bir eşya gözü bulunuyor. Ön konsoldaki cam butonlarının konumu çok ergonomik olmasa da, yüksek konumlandırılmış vites kolu büyük bir kullanım kolaylığı sağlıyor. Vites kolunun gerisinde, yani koltukların arasında ise çekişle ilgili üç seçenek sunan dairesel bir kumanda ve küçük bir eşya gözü bulunuyor. Ortamdaki en büyük eksik ise bardaklık olarak karşımıza çıkıyor.

b68723cca58d31d6cb3250d47abc2732_4.jpg

Panda’nın kabininde genel olarak sert plastikler kullanılmış olsa da dokunduğumuz noktalarda kalite hissiyatı daha yüksek materyaller bulunuyor. Deri direksiyon simidi ve vites topuzu, yarı deri koltuk döşemeleri, yumuşak kapı içi kaplamaları içerideki kalite hissiyatını iyileştiriyor. 

Fiat, Panda’nın Urban ve Cross adındaki önden çekişli versiyonlarında 69 beygir gücü üreten 1.2 litrelik atmosferik Fire motora yer verirken, Panda Cross 4x4’ü ise 85 bg güç ve 145 Nm tork verileri sunan 0.9 litrelik iki silindirli TwinAir turbo motorla sunuyor. 6-ileri manuel şanzımanla kombine edilen bu motor Panda’yı performans açısında diğer versiyonlardan daha iyi bir noktaya taşısa da, 12.1 saniyelik 0-100 km/s süresi ve 164 km/s’lik maksimum hız iddialı sayılmaz. Ancak iki silindirli motor, sportif tınısıyla sürüşe keyif katıyor ve şehir içi kullanımda Panda’ya atak bir karakter kazandırıyor. Şehir içinde 6 litreyi pek geçmeyen tüketim de motorun ekonomikliğini gözler önüne seriyor. 

e3498be96fc400b84e9abb59605a9555_0.jpg

Panda, küçük boyutları sayesinde şehir içinde rahat bir kullanım sunuyor. Dar sokaklarda manevra kabiliyeti çok iyi. Buradaki versiyon 4x4 aktarmalı versiyon ise en fazla arazi şartlarında parlıyor. Elektronik diferansiyel kilidine sahip olan bu küçük arazici, acaba geçer mi dediğimiz pek çok engeli orlanmadan aşmayı başarıyor. Az önce bahsettiğimiz mod butonunun üzerinde asfalt ve arazi kullanımı için iki mod ve eğim iniş kontrolü seçeneği bulunuyor. Kısacası Panda Cross 4x4’ün yeteneklerini görmek ve eğlenmek için arazi moduna almanız yeterli oluyor. Düşük hacimli motor da arazi için gayet tatminkar bir performans sunuyor ve Panda’nın içindeki keçiyi ortaya çıkarıyor. Kısacası türünün en uygun fiyatlı otomobili olan Panda Cross 4x4, hafta sonu asfaltın dışında zaman geçirmek isteyen off-road meraklıları için eğlenceli bir partner olmayı başarıyor. 

Yazı: Bahadır Bektaş

ÖZELLİKLER 

Motor.............Sıralı 2-silindir, 875 cc, turbo

Güç................85 bg @ 5500 d/d

Tork...............145 Nm @ 1900 d/d

0-100 km/s....12.1 sn

Maks hız........164 km/s

Ort. tüketim....5.1 lt/100 km (Fabrika verisi)

Fiyat...............184.900 TL (Cross 4x4, Aralık 2020)

ÇOK OKUNANLAR