TEST MERKEZİ › Test: Ford Grand C-Max

Test: Ford Grand C-Max

19 Mayıs 2017 / 16:16 Ford’un 7-kişilik MPV modeli, türünün en konforlu ve kullanışlı örneklerinden biri...

Test: Ford Grand C-Max

Her ne kadar insanımız kullanışlı ve hacimli otomobil ihtiyacını crossover ve SUV’ler ile gidermeyi tercih ediyor olsa da, aslında bu konuda hala en iyi çözümü MPV’ler sunuyor. Ancak maalesef bu sınıfın ülkemizdeki alıcı kitlesi oldukça sınırlı. Yine de buna rağmen pek çok markanın ürün gamında MPV’lere rastlamak mümkün. Ford ise bu konuda başı çekiyor ve hacim isteyenlerin karşısına C-Max, Grand C-Max, S-Max ve Galaxy’den oluşan geniş bir MPV gamı çıkarıyor. Burada gördüğünüz Grand C-Max de bu türün en başarılı örnekleri arasında.

Ford’un güncel tasarım çizgisine sahip olan mevcut C-Max’in ilk nesli 2003 yılında üretilmeye başlanmıştı, ancak ilk nesil sadece 5 kişilik bir otomobil olarak sunulmuş, 14 cm daha uzun bir gövdeye sahip olan 7-kişilik Grand versiyonu ise ikinci nesilde ortaya çıkmıştı. Yetişkinler değil de, daha çok çocuklar için uygun bir üçüncü koltuk sırası sunan Grand C-Max, fonsiyonellik ve kullanışlılık yönü kuvvetli bir kabine sahip. Bagaj kapağı tek bir ayak hareketiyle otomatik olarak açılıp kapanabilen, böylece eller doluyken cepte veya çantada anahtar arama problemini ortadan kaldıran C-Max’in arka kapıları ise kayarak açılıyor ki, bu da dar alanlarda otomobile giriş çıkışları kolaylaştırıyor. Bu özellik Grand C-Max dışında sanırım sadece Lancia Voyager ve SEAT Alhambra’da bulunuyor. Diğer MPV’ler ise standart kapılara sahip. Grand C-Max, bu kapıların ardında geniş bir kabin saklıyor. İkinci sırada üç kişilik bir oturma düzeni sunuluyor, ancak koltuğun ortasındaki bölümü katlayarak yan koltuklardan birinin altına gizlemek, böylece ikinci sırada iki tek koltuk elde etmek mümkün ki, bu da bagaja ulaşmayı kolaylaştırıyor.

5a8728f21e22e8b5ae47c7cd9f3fdf19_1.jpg

C-Max’in ön koltuklarında ise tanıdık bir ortam var. Markanın yeni nesil dokunmatik bilgi-eğlence ekranı ve diğer modellerdekine benzer gösterge tablosu burada da karşımıza çıkıyor. Malzeme kalitesi ve işçilik seviyesi de güncel Focus ile hemen hemen aynı. Grand C-Max ayrıca Otomatik Park Sistemi ve Akıllı Far gibi özelliklerle Ford’un en teknolojik modelleri arasında yer alıyor.

Grand C-Max’in sürüş karakteri ise diğer Ford modellerinden oldukça farklı. Çok yumuşak bir sürüşe sahip olan MPV, yüksek ağırlık merkezinin de etkisiyle virajlarda biraz yatıyor ve Ford modellerinden beklenen dinamizmden biraz uzaklaşıyor. Zaten açıkçası bu otomobilden üstün bir viraj performansı beklemek de yersiz olur. O daha çok konfor ve hacime odaklanan bir Ford. Sessiz ve konforlu sürüşü, arka koltukta uyuyan bebeğinizin huzurunu tüm yolculuk boyunca koruyacak türden. Bu konfora ve yumuşaklığa karşılık Grand C-Max, performans açısından da beklentilerin üzerine çıkıyor. 1.5 litrelik yeni nesil Ecoboost motoru 182 bg güç üreten otomobil, herhangi bir çekiş sıkıntısı yaşatmadığı gibi, 9.5 saniyelik 0-100 km/s süresi ve 211 km/s’lik maksimum hızıyla bir MPV için oldukça iddialı performans verileri sunuyor. Alt devirlerde sessiz çalışan motorun konfor seviyesine de destek olduğunu belirtmeliyim, ancak otomatik şanzımandan kaynaklandığını düşündüğüm bir durum var: Otomobil dur-kalk trafikte, gaz pedalına hafifçe bassanız dahi öne atılmak istiyor, yani biraz heyecanlı davranıyor. Motorun en belirgin olumsuzluğu ise ortalama tüketim rakamlarında ortaya çıkıyor. Ecoboost’un ortalaması 6.8 lt/100 km olarak veriliyor, ancak ben en düşük 7.5 litrelik bir tüketime ulaşabildim ki, bu rakam da akıcı bir trafikte ve çok sakin bir sürüş tarzıyla ortaya çıktı. Yani bu otomobille hızlı gitmeye çalışmamanız ve sağ ayağınıza biraz hakim olmanız gerekiyor, yoksa çift haneli tüketim rakamlarıyla karşılaşabilirsiniz. Ancak tüketim rakamları size fazla gelirse, Grand C-Max’in bir başka motor seçeneği daha bulunuyor ki, söz konusu motor olan 1.5 litrelik TDCi ünite, Grand C-Max’in güçlü olduğu konfor ve kullanışlılık gibi yönlerinin yanına bir de tutumluluğu ekliyor.

Yazı: Bahadır Bektaş / Fotoğraf: Alp Emre Göksel

ÖZELLİKLER

Motor.............Sıralı 4-silindir, 1498 cc, turbo

Güç................182 bg

Tork...............240 Nm

0-100 km/s.....9.5 sn

Maks hız.........211 km/s

Ort. Tüketim.....6.8 lt/100 km

Ağırlık..............1507 kg

ÇOK OKUNANLAR