TEST MERKEZİ › Test: Honda CR-V 1.6 i-DTEC

Test: Honda CR-V 1.6 i-DTEC

18 Aralık 2014 / 14:06 Honda'nın 1.6 litrelik dizel motoru CR-V'yi ekonomik bir SUV haline getiriyor...

Test: Honda CR-V 1.6 i-DTEC

İlk kez yeni Civic Hatchback ile sunulan 1.6 litrelik dizel Honda motoru, yaklaşık bir yıldır CR-V’de de bir seçenek olarak yer alıyor. Aslında bu, CR-V’deki ilk dizel motor değil, daha önce de 2.2 litrelik bir dizel versiyon sunulmuş, ancak bu seçenek yüksek silindir hacmi sebebiyle pek başarılı olamamıştı. Ancak 1.6 litrelik yeni dizel, hem vergi avantajı hem de 100 bin TL'nin altındaki fiyat etiketiyle (Aralık 2014 fiyatı 97.200 TL) çok daha şanslı görünüyor.

Honda’nın sessiz ve bir dizele göre sarsıntısız çalışan i-DTEC motoru 120 bg ile sınıfının en güçlüsü değil. Ancak 300 Nm’lik maksimum torku sayesinde, ağırlığı 1.5 tonun üzerinde olan CR-V’de de iyi bir performans sergiliyor. Sarsıntısız çalışması sayesinde konfor üzerinde herhangi bir olumsuzluk yaratmayan motor, aynı zamanda lineer tork karakteriyle akıcı bir sürüş de sunuyor. Ayrıca çok ekonomik olduğu da bir gerçek. Teknik özellikler tablosunda bu aracın ortalama yakıt tüketiminin 4.5 litre olduğu belirtiliyor ve normal bir sürüşle, yani ne az tüketmek için çok dikkatli olarak ne de gaz pedalına hunharca basarak, 5-litre seviyelerinde bir ortalama tüketim rakamı elde etmek mümkün. CR-V dizelle ilgili bugüne kadarki tek sıkıntı, sadece manuel şanzımanla alınabiliyor olmasıydı. Her ne kadar vites geçişleri sorunsuz olsa da, sert ayarlanmış debriyaj sıkışık trafikte sol bacağınızı biraz zorlayabiliyor. Neyse ki, Honda çok kısa bir süre sonra, CR-V'nin dizel versiyonunda 9-ileri otomatik şanzıman seçeneğini de sunmaya başlayacak.

Honda, dizel CR-V’yi sadece önden çekişli olarak sunuyor. Daha çok şehirde kullanılan bir SUV için bu büyük bir kayıp sayılmaz. Önden çekişli olduğu için ıslak zeminlerde hızlanırken tekerleklerin patinaja düşeceğini düşünebilirsiniz, ancak homojen tork dağılımı sayesinde bu çok fazla olmuyor, olduğunda da elektronik destek sistemleri hemen olaya müdahale ediyor.

Honda CR-V dizel hakkında en çarpıcı rakamsa fiyat etiketinde yazıyor. Bu otomobilin fiyatı, benzinli versiyondan daha düşük. Baz model 97.200 TL’den başlıyor ve üst donanım seviyesi olan Elegance’da 109.200 TL’ye çıkıyor. Executive donanımlı benzinli otomatik CR-V'nin 132.850 TL'den sunulduğunu hatırlatmakta fayda var. Benzinli CR-V daha fazla donanımla sunuluyor, ancak dizel modelin Elegance olarak adlandırılan donanım paketi de gayet dolu. Hatta bizce dizel CR-V, alkantra koltuklarıyla, deri koltuklu Executive’den daha şık bir kabine sahip.

Yazı: Bahadır Bektaş / Fotoğraflar: Alp Emre Göksel

ÖZELLİKLER

Motor: Sıralı 4-silindir, 1597 cc, turbodizel

Güç: 120 bg @ 4000 d/d

Tork: 300 Nm @ 2000 d/d

0-100 km/s: 11.2 sn (fabrika verisi)

Maks hız: 182 km/s (fabrika verisi)

Ortalama tüketim: 4.5 lt/100 km (fabrika verisi)

CO2: 119 g/km

Baz fiyat: 97.200 TL (Dream - Aralık 2014)

ÇOK OKUNANLAR