TEST MERKEZİ › Test: Nissan Qashqai

Test: Nissan Qashqai

16 Temmuz 2014 / 17:02 Qashqai’nin 1.2-litre benzinli motoru gerek yakıt tüketimi, gerek performansı ile dizeli aratmıyor

Test: Nissan Qashqai

Beğenilen bir otomobili tamamen yenilemek oldukça zor olmalı. Düşünsenize ürettiğiniz otomobil satış rekorları kırıyor, otomobili makyajlıyorsunuz, başarı artarak devam ediyor ve bir anda her (şanslı) otomobilin kaderinde olduğu gibi yeni jenerasyonun zamanı geliyor. Nissan Qashqai bu anlattığım hikayenin ana kahramanı. 2007 yılından beri hayatımızda olan otomobil 2010 yılında makyajlanmasının ardından geçtiğimiz yılın sonlarında yerini ikinci jenerasyonuna bıraktı.

Ülkemize bu yılın ilk aylarında gelen ikinci jenerasyon Qashqai tamamen yeni dış ve iç tasarımının yanı sıra yeni teknolojilere ve ilerleyen satırlarda detaylarını okuyabileceğiniz yeni bir giriş seviyesi motora sahip olmuş. Her ne kadar sokaklarda sıkça karşımıza başlaması sebebiyle muhtemelen en az benim kadar iyi bildiğiniz otomobilin dış tasarımı ilk olarak arkaya doğru alçalan tavan ile göze çarparken, yeni Qashqai selefine göre daha şık V-motion ön ızgarası, bumerang şeklindeki LED gündüz farları ve yeni farlarının yanı sıra şık arka tamponu ve stopları ile de dikkat çekiyor. Test aracımızda bulunan ve 4.300 TL karşılığında satın alınabilen Sky Pack ile birlikte otomobil özel tasarımlı beş kollu alaşım jantlara, tavan barlarına, karartılmış arka camlara ve panoramik cam tavana kavuşuyor.

Nissan mühendis ve tasarımcıları Qashqai’nin dış tasarımı üzerinde harcadığı mesaiyi otomobilin iç mekanı üzerinde harcamaktan da kaçınmamış. Tamamen yeni bir konsola sahip olan otomobilin iç mekanında selefine göre çok daha zarif direksiyon simidi ilk bakışta dikkat çekerken, direksiyon simidinin ardında bulunan gösterge paneli ve gösterge paneli dahilinde bulunan renkli ve renkli olduğu kadar da okunaklı bilgi ekranı da kendini belli ediyor. Test aracımızın donanım seviyesinin çok yüksek olmaması sebebiyle orta konsolda bulunan radyo çok yenilikçi değil. Ancak yüksek donanım ile birlikte bu radyonun yerine dokunmatik bir ekran, otomobilin çevresini izleyebileceğiniz ve özellikle park manevralarında son derece yardımcı kamera sistemi ile birlikte yer alıyor. Çift kanallı klima sistemi radyonun hemen altında konuşlandırılmış. Nissan otomatik klimanın yanı sıra elektromekanik park frenini de Qashqai ile birlikte standart olarak sunuyor. Otomobilin iç hacmi yeterli genişlikte, NASA’da kullanılan teknolojiden ilham alınarak geliştirilen arka koltuklarda yeterli diz mesafesi mevcut, 251 litrelik bagaj hacmi ise iki çocuklu bir ailenin ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayacak kadar büyük.

Yeni Qashqai, yukarıda da belirttiğim gibi yeni bir giriş seviye motor ile birlikte geliyor. Eski 1.6-litre atmosferik motor yerine sunulan 1.2-litre hacmindeki bu turbo beslemeli benzinli motor 4500 d/d’de 115 bg güç ve 2000 d/d’de 190 Nm tork üretiyor ve ürettiği güç ile torku tek seçenek olan 6-ileri şanzıman üzerinden otomobilin ön tekerleklerine aktarıyor. Bu kombinasyon Qashqai’nin 0-100 km/s hızlanmasını 10.9 sn’de tamamlamasını sağlarken, otomobili maksimum 195 km/s’ye ulaştırabiliyor.

Qashqai makul performans değerlerinin yanı sıra makul yakıt tüketim değerlerine de sahip. Fabrika verisine göre 5.6 lt/100km’lik ortalama yakıt tüketimine sahip olan otomobil ile oldukça dikkatli bir sürüş ile birlikte bu değeri gerçekten yakalamak mümkün. Ancak İstanbul şartlarında pratikte elde edilen değer 6-6.5 lt/100km arasında gidip geliyor, ki bu değerler de bu büyüklükte bir araç için (tabii burada yalnızca 1318 kg’lik ağırlık da yardımcı oluyor) bence oldukça iyi.

Qashqai hafif direksiyonu ve rahat vites geçişleri ile birlikte sürücüsünü yormayan bir sürüşe sahip, ancak direksiyonun spor seçenekte bile yeterince ağır olmaması özellikle sportif sürüşlerde biraz güven kaybına sebep oluyor. 1.2-litrelik motor gerçekten sessiz, ayrıca Nissan mühendisleri motoru 6-ileri şanzıman ile oldukça iyi eşlemeyi başarmış. Bu motor-şanzıman ikilisine sahip otomobili kullanırken kendinizi 1.5-litre dCi motora sahip Qashqai’deymiş gibi hissediyorsunuz. Sadece bu otomobilde yolunuza daha sessiz bir şekilde devam ederken, biraz daha fazla yakıt tüketiyorsunuz. Motorun alt devirlerde sahip olduğu tork yeterli seviyede, üst devirlere doğru gürültü artsa bile küçük hacim motorun nefesinin kesilmesine sebep oluyor, bu nedenle, dizel motorlarda olduğu gibi, vites yükseltiyorsunuz.

Yeni Qashqai, yeni tasarımı ve teknolojileriyle ilk jenerasyonunda yakaladığı başarıyı devam ettirecekmiş gibi görünüyor. Giriş seviyesinde sunulan 1.2-litrelik motor ise özellikle ekonomikliğiyle bu başarının artmasında önemli bir rol oynayabilir. Bu motor ile birlikte sunulacak makul fiyatlı bir otomatik şanzıman opsiyonu ile ise Nissan ortalığı kasıp kavurabilir.

Yazı: Ege Geçyatan / Fotoğraflar: Alp Emre Göksel

ÖZELLİKLER

Motor: Sıralı 4-silindir, 1197 cc, turbo

Güç: 115 bg @ 4500 d/d

Tork: 190 Nm @ 2000 d/d

0-100 km/s: 10.9 sn (fabrika verisi)

Maks hız: 195 km/s (fabrika verisi)

Ortalama tüketim: 5.6 lt/100 km (fabrika verisi)

CO2: 145 g/km

Baz fiyat: 67.990 TL (Visia - Temmuz 2014)

ÇOK OKUNANLAR