TEST MERKEZİ › Test: Renault Clio 1.0 TCe X-Tronic

Test: Renault Clio 1.0 TCe X-Tronic

10 Ağustos 2020 / 16:00 Renault Clio, “Türkiye’de Yılın Otomobili” seçilen yeni nesliyle birlikte çıtayı daha da yukarıya taşıyor

Test: Renault Clio 1.0 TCe X-Tronic

Yeni Renault Clio hiç şüphe yok ki bu yılın en önemli ve en iddialı otomobilleri arasında yer alıyor. Önceki nesli geçtiğimiz yıl yüzde 46’lık pay ile segmentinin en fazla tercih edilen hatchback otomobili olan Clio’nun beşinci nesli Otomotiv Gazetecileri Derneği (OGD) tarafından verilen “Türkiye’de Yılın Otomobili” ödülüyle iddiasını daha da pekiştirdi. OGD üyeleri tarafından yapılan oylama sonucunda açık ara puan farkıyla ödüle layık görülen Clio, böylece OYAK Renault’da çalışan Türk işçi ve mühendislerine de haklı bir gurur yaşattı.

3a405df5752949f2e384bd8bbb0ffa18_2.jpg

Yeni tasarımı, gelişmiş donanım özellikleri, sunduğu kişiselleştirme olanakları, motor seçenekleri ve beşinci nesille birlikte üretilmeye başlanan hibrit versiyonu ile ödüle layık görülen yeni Clio, özellikle güvenlik donanımları ve bu segmentte görmeye pek de alışık olmadığımız teknolojik özellikleriyle tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.

SEVİLEN TASARIM, YEPYENİ DETAYLAR
Renault’nun yüzde 85’i tamamen yeni bileşenlerden oluşan CMF-B platformu üzerine geliştirilen yeni Clio, önceki neslin beğenilen siluetini korurken, aslında yepyeni tasarım detayları sunuyor. Farklılık markanın C şekilli yeni far tasarımıyla ön bölümde başlıyor. Baz donanım paketinden itibaren full LED olarak sunulan farlar Clio’ya ışıltılı bir görünüm kazandırmakta. Yepyeni bir tampon tasarımı sunan otomobilin motor kaputu da artık daha kaslı bir forma sahip. Önde daha büyük bir Renault logosu barındıran beşinci nesil Clio’nun yan panelleri ise daha pürüzsüz bir tasarıma kavuşmuş. Önceki nesilde kapıların altında yer alan siyah paneller yeni nesilde bulunmuyor ve artık bu detayın yerini, tasarıma prestij katan krom bir çıta alıyor. Krom detaylar Icon donanımlı aracımızın yan cam çerçevelerinde de kendine yer bularak otomobilin prestij algısını güçlendiriyor. Tüm bunlara ek olarak köpekbalığı yüzgeci formundaki yeni anten de artık daha kaliteli bir görünüm sunmakta.

3a405df5752949f2e384bd8bbb0ffa18_1.jpg

Clio’nun arka tasarımı da artık daha olgun ve şık bir tasarıma sahip. Alçalan tavanın etkisiyle arkada daha sportif bir görünüm yakalanırken, yeni tampon tasarımıyla da daha pürüzsüz bir form elde edilmiş. Sportiflik demişken... Yeni Clio’da daha sportif bir görünüm için "Full R.S. Line Opsiyon Paketi" olarak adlandırılan bir opsiyon da sunuluyor. Kişiselleştirme seçenekleriyle de dikkat çeken yeni Clio, özellikle yeni renkleriyle tüm bakışları üzerinde toplamayı başarıyor. Boğaz Mavi, Demir Mavi ve Mercan Turuncu adındaki yeni renkleriyle segmente canlılık katan Clio’nun kabini de kişiselleştirme seçenekleriyle artık daha çekici bir ortam sunuyor.

3a405df5752949f2e384bd8bbb0ffa18_0.jpg

DAHA KALİTELİ, TEKNOLOJİK VE KULLANIŞLI BİR KABİN
Clio’nun kapılarının ardında teknolojiyle kaliteyi harmanlayan bambaşka bir ambiyans bulunuyor. Kabinde yumuşak dokulu bölümlerin yoğunluğu artarken, kaplamaların kalitesi de bu sınıfta görmeye alışık olmadığımız bir seviyeye ulaşmış. Otomobilin ayrıca kabin ergonomisi de artık daha iyi. Sürücüye dönük tasarlanan ön panel, multimedya ekranının hemen altındaki butonlar, yükseltilen vites konsolu ve yeni koltuk tasarımları sayesinde ergonomi iyileşirken, daha kompakt bir hava yastığı kullanılarak göbeği küçültülen yeni direksiyon simidi de göstergenin artık daha rahat görünmesine olanak tanıyor.

3a405df5752949f2e384bd8bbb0ffa18_4.jpg

391 LİTRELİK GENİŞ BAGAJ HACMİ
Clio iç hacim açısından da artık daha cömert. Ön koltukların boşluklu arka yapısı arkadaki diz mesafesini iyileştirirken, virgül şeklindeki koltuk başlıkları sayesinde bu bölümdeki ferahlık hissiyatı da artmış. Aslında Clio’nun uzunluğunda küçük bir azalma var. Boyu 1.2 cm kadar kısalan otomobil buna rağmen hem daha ferah bir kabine hem de geniş bir bagaja sahip. Selefinin 300 litre hacmindeki bagajına karşılık yeni Clio, benzinli motor seçeneklerinde 391 litre, dizel versiyonlarında ise 366 litrelik bagaj hacmi sunuyor. Bununla birlikte dördüncü nesil Clio'daki yüksek bagaj eşiği yeni modelde de karşımıza çıkıyor. Artan bagaj hacmiyle birlikte kabindeki eşya gözlerinin hacmi de 26 litre artırılarak Clio'nun iç mekanı eskisinden daha kullanışlı hale getirilmiş.

a6e3495eb035962412e07ec33744a5b4_0.jpg

TEKNOLOJİK DONANIMLAR
Yeni Clio’nun kabini daha çok üst segment otomobillerde görmeye alışkın olduğumuz teknolojilere ev sahipliği yapıyor. 7 inçlik kişiselleştirilebilir sürücü ekranı, 9.3 inçlik EASY LINK bilgi-eğlence ve navigasyon sistemi ile kablosuz telefon şarjı özelliği Clio’daki önemli teknolojiler arasında yer alıyor. Görüntü kalitesi, menü geçiş hızı ve içeriğiyle en iyiler arasına girmeyi başaran 9.3 inçlik bilgi-eğlence ve navigasyon sistemi opsiyonel donanım olarak sunulurken, Apple CarPlay uyumlu 7 inçlik EASY LINK multimedya sistemi Clio'nun Touch ve Icon donanım seviyelerinde standart olarak geliyor. 7 inçlik kişiselleştirilebilir sürücü ekranı ise Icon donanımında yer almakta. Ön konsolun teknolojik yapısı Clio’nun yeni klima kontrolleriyle de desteklenmiş. Vites kolunun önündeki dairesel kumandalar dijital grafikleriyle bu teknolojik ortama ayak uydurmayı başarıyor.

cff088be19f8a3fb941d9a9ab0bd9d68_1.jpg

Clio’daki teknolojiler Icon donanımlı test aracımızın sadece ön konsolunda gördüklerimizden ibaret değil. Auto-hold fonksiyonlu Elektrikli Park Freni ve önceki modelden de hatırladığımız Eller Serbest Renault Card sistemi gibi teknolojilere sahip olan yeni Clio, opsiyonel olarak sunulan Eller Serbest Park Destek Sistemi ve Sürüş Destek Paketi tercih edildiğinde B segmentini aşan yeteneklere kavuşuyor. 360 derece kamera donanımını da içeren Eller Serbest Park Destek Sistemi, yatay, dikey ve çapraz park esnasında manevrayı otomatik olarak gerçekleştirerek kolaylık sağlıyor.

Yeni Clio, Sürüş Destek Paketi dahilindeki güvenlik teknolojileriyle de segmentinde fark yaratıyor. Şerit Takip Sistemi, Hız Uyarılı Trafik Işareti Tanıma Sistemi, Güvenli Mesafe Uyarısı, Aktif Acil Fren Destek Sistemi ve Otomatik Uzun/Kısa Farlar yeni Clio’nun güvenliğini üst düzeye çıkarıyor. Özellikle risk yaratabilecek durumlarda sürücüyü uyaran ve olası bir kazayı önlemek için otomatik olarak fren uygulayan Aktif Acil Fren Destek Sistemi’nin Clio’daki en önemli güvenlik teknolojisi olduğunu düşünüyoruz.

cff088be19f8a3fb941d9a9ab0bd9d68_2.jpg

MULTI SENSE İLE ÜÇ FARKLI SÜRÜŞ MODU
Clio’daki bir diğer yeni özellik de, üç farklı sürüş modu sunan MULTI-SENSE özelliği. Clio’nun Icon donanım seviyesinde sunulan bu özellik çok şık bir ambiyans aydınlatmasıyla birlikte geliyor ve sunduğu modlarla sürüş karakterinde değişiklikler yapmanıza imkan tanıyor. "My Sense", "Sport" ve "Eco" seçeneklerini sunan sistem, direksiyon sertliğine, gaz tepkisine ve ambiyansa etki ederek farklı sürüş karakterleri yaratıyor. Örneğin, Sport modunda daha tepkili, Eco modunda ise tutumluluğa odaklanan bir Clio buluyorsunuz. Bu noktada Clio’nun sürüş özelliklerindeki değişimden de bahsetmek gerekiyor. Çünkü beşinci nesille birlikte Clio daha konforlu ve sessiz bir otomobile dönüşmüş durumda. Yeni Clio’nun selefine göre daha iyi bir yalıtıma ve daha sıkı süspansiyonlara sahip olduğu açıkça hissediliyor. Dişli oranı değiştirilen yeni direksiyonu sayesinde daha kıvrak bir karaktere bürünen otomobilin sunduğu sürüş keyfinde de artış söz konusu.

3a405df5752949f2e384bd8bbb0ffa18_3.jpg

ZENGİN MOTOR GAMI
Yeni Clio, motor seçeneği açısından da segmentinin en cömert otomobillerinden biri. Baz versiyonunda 72 beygir gücünde 1.0 litrelik atmosferik SCe motor görev yapan Clio’da ayrıca 100 beygir gücündeki 1.0 TCe ve 130 beygirlik 1.3 TCe ünitelerden oluşan iki farklı turbo benzinli seçenek sunulmakta. Otomobilin dizel motor gamı ise 85 ve 115 beygir gücünde iki farklı versiyonu olan 1.5 litrelik Blue dCi üniteden oluşuyor. Şanzıman seçeneklerine baktığımızda; benzinli motorların giriş seviyesi olan 1.0 SCe’nin 5-ileri manuel vites kutusuyla, Blue dCi ünitelerin 6-ileri manuel şanzımanla, en güçlü motor olan 1.3 litrelik TCe ünitenin de 7-ileri çift kavramalı EDC şanzımanla sunulduğunu görüyoruz. 1.0 litrelik TCe motor ise 5-ileri manuel ya da test aracımızda da olduğu gibi X-Tronic CVT şanzımanla tercih edilebiliyor.

7f53c6844654c2ad4b5b4510f1a053f1_0.jpg

Clio’nun en cazip motor seçeneği olduğunu düşündüğüm üç silindirli 1.0 TCe, önceki nesilde sunulan 0.9 TCe üniteden 10 bg daha fazla güç ve 20 Nm daha yüksek torka sahip. Her ne kadar X-Tronic versiyonunda tork değeri 142 Nm’ye düşse de, 11.5 saniyelik 0-100 km/s süresi ve 182 km/s’lik maksimum hız verisi, otomobilin önceki nesil Clio’dan daha iyi bir performans sunduğu anlamına geliyor. Performans artışıyla birlikte yakıt tüketiminin azalmış olması da dikkat çekici. WLTP test döngüsüne göre ortalama yakıt tüketimi 5.0 lt/100 km olarak verilen Clio 1.0 TCe X-Tronic günlük kullanımda elde ettiğimiz 5.5 litre seviyesindeki tüketim değeriyle ekonomik bir seçenek olduğunu kanıtlıyor.

Yeni Clio’daki gelişim dikkat çekici. Her ne kadar bir kısmı opsiyonel olarak sunulsa da dijital teknolojiler ve güvenlik ekipmanlarındaki yenilikler küçük sınıf için devrim niteliğinde. Ayrıca hem kullanılan malzemeler hem de sürüş hissiyatı açısından yaşanan iyileşme de B segmentinin artık yeni sınırlara kavuştuğu anlamına geliyor.

Yazı: Bahadır Bektaş

ÖZELLİKLER 

Motor.............Sıralı 3-silindir, 999 cc, turbo

Güç................100 bg @ 5000 d/d

Tork...............142 Nm @ 1750-4500 d/d (CVT)

0-100 km/s....11.5 sn

Maks hız.........182 km/s

Ort. tüketim....5.0 lt/100 km (Fabrika verisi)

Fiyat...............121.000 TL (Manuel, Joy, Temmuz 2020)

  DAHA SPORTİF BİR CLIO İÇİN FULL R.S. LINE OPSİYON PAKETİ4a576e44f098a9614caab9ba35e90841_0.jpgFULL R.S. LINE OPSİYON PAKETİ Clio'ya daha sportif bir görünüm kazandırıyor. Bu pakette; Gun Metal gri detaylara sahip olan sportif bir ön tampon, arı peteğini andıran ön ızgara, 17 inçlik elmas kesim alüminyum alaşım R.S. Line jant- ları, difüzörlü arka tampon, krom kaplı egzoz çıkışı ve çamurlukları süsleyen R.S. Line logoları yer alıyor. R.S. Line paketi Clio’nun kabinine de bazı sportif detaylar ekliyor. Kırmızı dikişler, güçlendirilmiş yan desteklere sahip sportif kol- tuklar, karbon görünümlü ön panel, sportif deri direksiyon, kırmızı ve gri dikişli deri vites topuzu, alüminyum pedallar, kırmızı çizgilerle süslenmiş ön konsol ile emniyet kemerleri ve siyah tavan, R.S. Line eklentileriyle dış tasarıma yansıyan Renault Sport ruhunu kabine de taşıyor.

ÇOK OKUNANLAR