TEST MERKEZİ › Test: Renault Clio Sport Tourer

Test: Renault Clio Sport Tourer

30 Mart 2017 / 14:54 Clio’nun Sport Tourer versiyonu, tıpkı HB versiyon gibi artık daha sportif bir tarza sahip

Test: Renault Clio Sport Tourer

Renault Clio’nun daha uzun bir gövdeye sahip olan hacimli versiyonu, ilk kez üçüncü nesilde sunulmuş ve bu otomobile Grandtour adı verilmişti. Belki ismi değil, ancak bu gövde tipi Clio’nun bir sonraki neslinde de devam etti ve daha sportif bir tasarıma kavuşmasının da etkisiyle Sport Tourer adıyla anılmaya başlandı. Öyle olmasa bile, makyajlı Clio Sport Tourer’ın, görüntüsü ve detaylarıyla bu ismi sonuna kadar hak ettiği çok açık.

Daha sportif ön tampon, Dekor paketi kapsamında ön ızgarada ve yanlarda karşımıza çıkan kırmızı çizgiler, makyajla birlikte Icon donanımına eklenen full LED farlar ve opsiyonel olarak sunulan 17 inçlik sportif görünümlü jantlar, öyle bir görsel etki yaratıyor ki, kaputun altında bir Renault Sport motoru olduğunu söyleseniz sanırım inanmayan pek olmayacaktır. Siz yine de heyecanlanmayın; Clio Sport Tourer, Clio HB’teki 1.2 benzinli ve 1.5 litrelik dizel motorlarıyla sunuluyor. Sportif detaylarıyla bizi biraz heyecanlandırmış olsa da, Clio Sport Tourer hala önceliği bagaj hacmi olan bir otomobil.

4b530bc72090f494c1ce1561696ada49_0.jpg

Clio Hatchback’ten 205 mm daha uzun bir gövdeye sahip olan Sport Tourer’ın dingil mesafesi hatchback modelle aynı. Uzunluk farkı direkt olarak arka bölüme etki ediyor ki, bu da HB modelin 300 litrelik bagaj hacmine karşılık, burada karşımıza 445 litrelik bir yükleme alanı çıkarıyor. Ayrıca alçak yükleme eşiğinin ve geniş açılan bagajın yarattığı kullanışlılık da cabası. Bu kullanışlılığın sportif çizgilerle sunuluyor olması ise Sport Tourer’ın albenisini arttırıyor.

Ayrıca makyajla birlikte donanım listesinin geliştirilmiş olması da, kullanışlı Clio’nun eskisinden daha çekici bir otomobile dönüşmesini sağlamış. Clio Sport Tourer, tıpkı Hatchback gibi Joy ve Icon adında iki farklı donanımla sunuluyor, ancak kullandığımız 1.5 dCi turbo dizel motora ve çift kavramalı EDC şanzımana sahip olan dizel-otomatik versiyon sadece Icon donanımıyla sunuluyor. Bunun yanında, Eller Serbest Park Sistemini de kapsayan Park Asistanı Paketinin, 17 inçlik jantların ve R-LINK paketinin opsiyon olduğunu da belirtelim.

Sport Tourer’ın direksiyonuna geçtiğinizde pek yabancılık çekmiyorsunuz, çünkü kokpit yapısı, sizin de tahmin edeceğiniz gibi Clio HB ile aynı. Ayrıca sürüşte de ciddi bir fark göremiyorsunuz ki, bu noktada Sport Tourer’ın arkadaki fazlalığı pek hissettirmediğini söyleyebilirim. Kullandığımız dizel-otomatik versiyonun da özellikle ekonomik karakteriyle beğenimizi kazandığını belirtmeliyim. Şayet 3.7 litre olarak verilen ve 4 litre seviyelerinde kalan ortalama tüketim verisi yüzleri güldürmeyi başarıyor. Dizel-otomatik Clio’nun deposundaki yakıtı bitirmek gerçekten de zor. Otomobilin performansı ise 0-100 km/s verisinden de anlayacağınız gibi pek parlak sayılmaz. Tıpkı 17 inçlik jantların da etkisiyle azalan konfor seviyesi gibi. Bu noktada Clio Sport Tourer’ın tavan raylarından da bahsetmemiz gerekiyor. Otomobile şık bir görünüm kazandıran bu raylar, özellikle 100 km/s’nin üzerinde belirgin rüzgar seslerinin duyulmasına neden oluyor. Ancak her ne olursa olsun hem bu raylar hem de 17 inçlik jantlar Sport Tourer’ın görsel kimliğini çok güçlendiriyor ki, şahsen ben bu görüntü için konfordan bir miktar feragat etmeye razıyım.

Clio Sport Tourer ile genel görüşüm ise şu şekilde: Konfor ve performans açısından bazı eksikleri olabilir, ancak sportif görüntüsü, geniş bagajı ve ekonomik motoruyla bence oldukça çekici bir otomobil. Ancak aynı donanıma ve motor-şanzıman kombinasyonuna sahip bir Clio HB ile arasındaki fiyat farkının biraz daha düşük olmasını beklerdim.

Yazı: Bahadır Bektaş / Fotoğraf: Alp Emre Göksel

ÖZELLİKLER

Motor.............Sıralı 4-silindir, 1461 cc, turbodizel

Güç................90 bg @ 4000 d/d

Tork...............220 Nm @ 1750 d/d

0-100 km/s.....12.9 sn

Maks hız..........176 km/s

Ort. Tüketim.....3.7 lt/100 km

Ağırlık..............1255 kg

ÇOK OKUNANLAR