Test: Skoda Scala 1.0 TSI DSG
07 Şubat 2021 / 20:41 Skoda Scala, geniş iç hacmi, kullanışlı yapısı ve sürüş kalitesiyle beklentilerin üzerine çıkıyor
Skoda, kompakt sınıfta uzun süre sadece Octavia modeliyle temsil edilirken, son yıllarda işler biraz karışmışa benziyor. Golf platformuna sahip olan Octavia’yı hala kompakt segment bir Skoda olarak sınıflandırsak da, markanın yeni modeli Scala da Volkswagen Golf ile benzer olan boyutları itibariyle aynı sınıfın bir üyesi oluyor. Aslında otomobil, MQB-A0 platformunu Volkswagen Polo ile paylaşıyor, ancak boyutları ve sundukları Scala’nın tam bir kompakt hatchback olduğunu gösteriyor. Segmentasyon konusundaki kafa karışıklığımızı bir kenara bırakırsak; Scala’nın Skoda gamındaki en uygun fiyatlı modellerden biri olmasına rağmen, hacim ve donanım açısından son derece doyurucu olduğunu görüyoruz. Hatta hacim konusunda kompakt hatchback segmentinin en iyileri arasına giriyor ki bu noktada 467 litrelik bagaj hacminin güncel Golf’ten 87 litre daha büyük olduğunu görüyoruz. Ayrıca arka koltuktaki diz ve baş mesafeleri ile içerideki ferahlık hissiyatı da sınıfının en iyileri arasında. Yani Skoda o ünlü hacim sihirbazlığını Scala’da da ortaya koyuyor.
Bu arada az önce “uygun fiyatlı” demiş olmam sizi yanıltmasın. Otomobil, versiyona bağlı olarak yüzde 50 ve 80’lik iki farklı ÖTV diliminde yer alıyor ki, bu da karşımıza yaklaşık 230 bin TL ile 320 bin TL arasında değişen (Şubat 2020) fiyat etiketleri çıkarıyor. 115 beygirlik 1.0 TSI motora ve Premium olarak adlandırılan üst donanım paketine sahip test aracımızın fiyatı ise 294.900 TL’den başlıyor. Başlıyor dedim, çünkü Scala’da üst donanım paketinin üstüne dahi bazı opsiyonlar eklemeniz mümkün ki, test aracımızda da panoramik cam tavan, 18 inçlik jantlar, USB-C girişleri, elektrikli bagaj kapağı, Emotion Paket (cam tavan, full LED far ve siyah spoyler) gibi ekstralar yer alıyor. Bu opsiyonlar arasında özellikle ÖTV oranına bağlı olarak fiyatı 10.500 ila 12.500 bin TL arasında değişen panoramik cam tavan dikkat çekici. Perdesi önden arkaya değil, arkadan öne doğru açılan cam tavan kabine müthiş bir ferahlık katıyor. Kesinlikle işaretlenmesi gereken bir opsiyon.
Scala, form olarak markanın Rapid Spaceback modelinin devamı niteliğinde, ancak ondan daha iri bir otomobil. Spaceback’ten 4 cm daha uzun ve 3 cm daha geniş bir gövdeye sahip olan Scala, arka koltuktaki hacimde önemli bir payı bulunan 2636 mm’lik dikkat çekici bir dingil mesafesi sunuyor.
Skoda sadece sunduğu hacimle değil, tasarımıyla da tam bir Skoda. Geleneksel hatchback görünümündeki otomobil, sert bakışları, geniş ön ızgarası, opsiyonel olarak sunulan 18 inçlik jantları, profilindeki keskin kat izleri ve üst donanım paketinin bir parçası olan uzatılmış arka cam tasarımıyla modern bir görünüm sunuyor. LED farlar ve akarak yanan dinamik sinyallere sahip LED stoplar da şık ve modern özellikler arasında. Bu noktada, Scala’nın Red Dot tasarım ödülüne layık görüldüğünü küçük bir bilgi olarak aktaralım.
İç hacim kadar kullanışlı detaylarıyla da pek çok rakibinden ayrılan Scala, diğer tüm Skoda modelleri gibi hayatı kolaylaştıran “Simply Clever” çözümleri sunuyor. Yerinden çıkarılabilen çöp kutusu, kullanışlı eşya bölmeleri, 1.5 litrelik pet şişe gözü, depo kapağında yer alan büyüteçli buz kazıyıcı ve sürücü kapısına gizlenen şemsiye gibi detaylarıyla Scala kullanıcı dostu bir yapıya sahip. Otomobilin kabin tasarımı, markanın bir diğer yeni modeli olan Kamiq ile çok benzer. Markanın sade ve kullanışlı yeni iç tasarım çizgisiyle şekillenen kabin, yumuşak dokulu kaplamalar ve standart donanım listesindeki deri kaplı direksiyon ve vites topuzuyla başarılı bir kalite hissiyatı sunuyor. Test aracındaki yer alan opsiyonel sportif koltuklar da kalite hissiyatına destek oluyor. Bu koltuklar yan destekleriyle virajlarda vücudu sımsıkı kavradığı gibi aynı zamanda rahat yapısıyla konforu da artırıyor.
Scala’da iki farklı dijital panel bulunuyor: Sade ve okunaklı dijital gösterge ve 9 inçlik renkli multimedya ekranı. Dokunmatik ekran güzel grafiklere ve başarılı bir menüye sahip. Ayrıca son derece hızlı çalışıyor ve fiziksel ses kumandasıyla ergonomiye de destek oluyor. Kendinizin atayabildiği kısayol seçeneklerine sahip olan multimedya sistemi, klima ayarlarının bir kısmını da içeriyor. Aslında klima için ekranın altında bir panel bulunuyor, ancak buradan sadece ısı ayarları yapılabiliyor. Diğer ayarlar için bu bölümdeki menü düğmesine basarak ekrandaki klima menüsünü açmanız gerekiyor. Bu, çok kullanışlı bir uygulama sayılmaz, ancak alışınca herhangi bir zorluk yaşamıyorsunuz.
Scala, ilk etapta ülkemizde üç farklı motor seçeneğiyle sunuluyordu. Ancak 2021 fiyat listesinde dizel versiyonun olmadığını görüyoruz. Benzinli motor gamında, sırasıyla 115 ve 150 beygir gücünde 1.0 ve 1.5 litrelik TSI motorlar sunuluyor. Tüm motorlar çift kavramalı DSG şanzımanla kombine edilmiş. Benim kullandığım Scala’da görev yapan 1.0 litrelik TSI, 1230 kg seviyesindeki ağırlığın da katkısıyla, hacminden beklenmeyecek bir performans hissiyatı sunuyor. 0’dan 100 km/s hıza 9.9 saniyede çıkan Scala, üç silindirlilere özgü sportif tınısıyla da keyifli bir kullanım sunuyor. Motor-şanzıman uyumu çok iyi; vitesler hızlı değişiyor ve motorun devirlenme isteği de hacmine göre oldukça iyi. Bu versiyonun ortalama yakıt tüketimi 5.1 lt/100 km olarak açıklanıyor. Günlük kullanımımızda ise 6-6.5 litre aralığında bir tüketim değeri elde etmek mümkün. 1.5 litrelik versiyonun ise Silindir Kapama özelliği sayesinde daha düşük bir fabrika verisi ortalama tüketim sunduğunu belirteyim.
Scala’nın sürüş kalitesi de beklentileri aşıyor. MQB A0 platformu sebebiyle arkada bağımsız süspansiyon sunmasa da, yol tutuş ve konfor arasında iyi bir denge yakalanmış. Yönlendirilmesi kolay olan, söz dinleyen bir otomobil Scala. Test aracındaki 18 inçlik jantlar sebebiyle sert darbelerde biraz sarsıntı olsa da, genel konfor seviyesi gayet iyi. Sürüş sırasında hafif bir lastik gürültüsü duyuluyor, ancak rüzgar sesi yüksek hızlara çıkılmadığı sürece yok. Ayrıca bozuk zeminlerde kabinden herhangi bir trim sesi de duyulmuyor. Yani Scala genel sürüş kalitesiyle göz dolduruyor. Hacim ve kullanışlılık gibi avantajları da elini güçlendiriyor ve Scala’yı gözden kaçmaması gereken bir Golf ve Leon alternatifi yapıyor.
Yazı: Bahadır Bektaş
ÖZELLİKLER
Motor.............Sıralı 3-silindir, 999 cc, turbo
Güç................115 bg @ 5000-5500 d/d
Tork...............200 Nm @ 2000-3500 d/d
0-100 km/s....9.9 sn
Maks hız........199 km/s
Ort. tüketim....5.1 lt/100 km (Fabrika verisi)
Fiyat...............230.900 TL (Elite, Şubat 2020)
- BYD, 6 farklı modelle yeniden start veriyor Çinli BYD'nin Kasım ayında Türkiye pazarında satışa sunduğu modellerin fiyatları açıklandı
- Borusan Otomotiv, 40'ıncı yılını görkemli bir etkinlikle kutladı Retail Next konseptiyle yenilenen Borusan Oto İstinye, Borusan Otomotiv’in ve Borusan Oto’nun 40. yıl kutlamasıyla açıldı
- Yeni PEUGEOT 5008 Türkiye'de... PEUGEOT'nun D-SUV modeli yeni neslinde elektrikli ve hibrit motor seçenekleriyle sunuluyor
- Volkswagen ID.4 nihayet Türkiye yollarında... Volkswagen, birkaç yıldır Avrupa yollarında olan elektrikli modeli ID.4'ü ülkemizde de satışa sundu
- BYD, 10 milyonuncu aracını üretti Çinli üretici BYD, 30’uncu yaşını 10 milyonuncu otomobil üretimiyle kutladı
- Mercedes-Benz'den yeni nesil güvenlik sistemleri Mercedes-Benz Türk, GSR kapsamlarına tam uyumlu yeni nesil otobüslerini yollara çıkarmaya devam ediyor