SEKTÖREL › Toyota elektriklide atağa hazırlanıyor

Toyota elektriklide atağa hazırlanıyor

10 Nisan 2023 / 18:28 Toyota ve Lexus'un önümüzdeki üç yıl içinde 10 yeni elektrikli modeli piyasaya süreceği açıklandı

Toyota elektriklide atağa hazırlanıyor

Toyota'nın yeni başkanı Koji Sato, düzenlediği ilk basın toplantısında, şirketin elektrikli otomobil planlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Toyota ve Lexus'un önümüzdeki üç yıl içerisinde 10 yeni elektrikli model piyasaya süreceğini açıklayan Sato, yeni geliştirilen platform ve yerel üretimlerin katkısıyla şirketin EV satışlarını 2026'da 1,5 milyon adede çıkarmayı planladıklarını dile getirdi. Tamamen elektrikli ilk modeli bZ4X'i geçtiğimiz yıl piyasaya süren ve 2022'de bu otomobilden yaklaşık olarak 25 bin adetlik satış gerçekleştiren Toyota'nın küresel EV satışları bu yılın ilk iki ayında ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre üç kattan fazla artarak 9.016 adede ulaştı.

e9225a9554d72f149461a79420d361b9_0.jpg

Yeni elektrikli araç mimarisi ve daha verimli bataryalar sayesinde Toyota, gelecekteki elektrikli modellerinde menzili iki katına çıkarmayı da planlıyor. Toyota'nın yeni patronu, markanın tamamen elektrikli modeller geliştirirken, hibritlere ve hidrojen yakıt hücreli araçlara dayanan çeşitlendirilmiş elektrifikasyon yaklaşımına bağlı kalacağının da altını çiziyor.

Toyota, her pazarda ihtiyaca göre hareket edecek. Kuzey Amerika ve Avrupa gibi gelişmiş pazarlarda Toyota, e-TNGA platformunda çalışan bZ serisi elektrikli araçları geliştirmeye devam edecek. Marka, Güneydoğu Asya gibi gelişmekte olan pazarlarda ise elektrikli pikaplara ve küçük otomobillere odaklanacak. Toyota, ayrıca Kuzey Amerika'da, bataryası Kuzey Carolina'daki yeni bir fabrikadan tedarik edilecek, üç koltuk sırasına sahip tamamen elektrikli yeni bir crossover'ın üretimine de başlayacak.

Geçtiğimiz yılın sonlarında Toyota, tam elektrikli araçlar için Kuzey Carolina pil fabrikasındaki yatırımını 1,3 milyar USD'den 3,8 milyar USD'ye, yani neredeyse üç katına çıkaracağını açıklamıştı. Yeni tesisin 2025 yılında açılması planlanıyor. 

ÇOK OKUNANLAR