LANSMAN › Vito'ya teknoloji ve konfor dopingi

Vito'ya teknoloji ve konfor dopingi

22 Nisan 2024 / 14:15 Mercedes-Benz'in elektrikli versiyonu da bulunan orta boy hafif ticari aracı Vito güncellendi

Vito'ya teknoloji ve konfor dopingi

Mercedes-Benz Hafif Ticari Araçlar, orta boy ticari araç segmentinin yıldız oyuncusu Vito'yu yeniledi. Frankfurt'ta farklı versiyonlarını inceleme fırsatı bulduğumuz Vito, geliştirilen ve yeni nesil teknolojilerle güncellenen tamamen elektrikli ve içten yanmalı versiyonlarıyla markanın hafif ticari araç pazarındaki konumunu daha da güçlendiriyor. 

Mercedes-Benz'in orta boy hafif ticari aracı VitoPanelvan, Mixto ve Tourer olmak üzere üç gövde tipine sahip. 2,8 ile 3,2 ton arasında brüt araç ağırlığındaki orta segment hafif ticari araçlar arasında çok yönlülüğüyle öne çıkan Vito, üç uzunluk, iki dingil mesafesi ve iki sürüş sistemiyle sunuluyor. Ayrıca araçta üç farklı donanım seviyesi de bulunuyor. Bu çeşitlilik sayesinde birçok farklı endüstrinin gereksinimlerini karşılayabilen Vito'nun 2018 yılından beri sunulan eVito versiyonu da, güncellemeyle birlikte artık daha iddialı bir elektrikliye dönüşmüş durumda. 

f9a3d5870219367101f6066bf92c0883_0.jpg

MBUX ARTIK VITO'DA DA SUNULUYOR
Vito'da özellikle teknolojik donanımlar açısından önemli yenilikler bulunuyor. İlk defa sunulan 10,25 inçlik ekrana sahip MBUX multimedya sistemi sayesinde Vito; orta boy hafif ticari araç segmentindeki ticari müşterilerin, çeşitli dijital ekstralar dahil olmak üzere modern dijital bağlantıdan faydalanabilmesini sağlıyor. MBUX sayesinde eVito, Mercedes-Benz'in elektromobilite ekosistemine dahil olarak akıllı navigasyon ve aktif menzil yönetimi ile rahat bir sürüş sağlıyor ve mümkün olan en yüksek planlama güvenliğini sunuyor. MBUX multimedya sistemi, çeşitli eğlence, işletim ve araç fonksiyonları için kişiselleştirilmiş öneriler sunuyor. Merkezi ekran, direksiyon üzerindeki dokunmatik kontrol panelleri veya diyalog ve öğrenme yeteneğine sahip sesli asistan “Hey Mercedes” aracılığıyla da işletiliyor. Bu asistan, tavan kontrol panelindeki mikrofonları kullanarak hangi ön koltuktan konuşulduğunun anlaşılmasını sağlıyor. Vito, ayrıca gösterge panelinde, hız göstergesi ve devir saati arasında 5,5 inçlik yeni bir renkli ekrana da sahip.

f9a3d5870219367101f6066bf92c0883_3.jpg

Genişletilmiş yardım sistemleri, otomatik engel tespiti ve ayarlanabilen açılış sınırına sahip elektrikli EASY-PACK bagaj kapağı (Vito Mixto ve Tourer’da), MULTIBEAM LED farlar, yeni merkezi konsol ve dokunmatik kontrol panellerine sahip olan ve ısıtmalı olarak da tercih edilebilen direksiyon gibi yenilikler barındıran Vito, yeni bir elektronik araç anahtarına da sahip. Anahtar üzerindeki bir düğmeye basarak tüm pencereleri açıp kapatmak da mümkün. Ayrıca, araca binmeden önce aracın iç ısısı da istenilen şekilde ayarlanabiliyor.

Vito'da isteğe bağlı olarak sunulan yeni merkezi konsol, çıkarılabilir bir bardak tutucu, iki adet USB-C portu ve iki adet açık depolama alanı sunuyor. İstenirse, alt raf, uyumlu akıllı telefonların kablosuz olarak şarj edilmesine imkan tanıyor.

f9a3d5870219367101f6066bf92c0883_1.jpg

YENİ RENK SEÇENEKLERİ
Vito ayrıca yeni far tasarımı, ön ızgara ve stop grubuyla daha şık bir görünüm sunuyor.  Güncellenmiş görünüm, aerodinamik olarak optimize edilmiş yeni hafif alaşım jantlarla tamamlanıyor. Bunlar, 17 inç’in yanı sıra, Vito Mixto ve Tourer'da 18 ve 19 inç olarak sunuluyor. Vito'da ayrıca beş yeni renk seçeneği bulunuyor: Hightec Gümüş, Kalahari Sarısı, Sodalit Mavi, Alpin Gri ve Vintage Mavi.

26a32d48964accfb96b6c04fa70cd132_0.jpg

ARTIK DAHA YÜKSEK BİR GÜVENLİK SEVİYESİ SUNUYOR
Yeni Vito’daki güvenlik ve yardımcı sistemler; gelişmiş işlevler sağlıyor. Bunların çoğu standart ekipmanda bulunuyor. Örneğin, Aktif Fren Asistanı artık çapraz trafik fonksiyonunu içeriyor. Bu, dikey olarak kesişen araçları 60 km/s hızda uyarabiliyor ve gerekirse acil frenleme yapıyor. Ayrıca, dönüş yaparken çarpışma riski varsa, artık dönüş yaparken 40 km/s hıza kadar frenleme yardımı sağlayabiliyor. Başka bir yeni özellik de örneğin yanlış yönde giden araçlar gibi başka araçlarla karşı karşıya gelindiğinde, 70 km/s hızda başlayabilecek olan acil frenleme. Yeni ön kamera sayesinde, Aktif Şerit Takip Asistanı da bir yenilik getiriyor. Aktif Şerit Takip Asistanı, istenmeyen şerit değişikliklerine karşı koruyor. Sistem, kamerası şerit değişikliği algıladığında, aracı şeritten geri çekmek için bir düzeltici direksiyon müdahalesi yapıyor. Vito'da isteğe bağlı olarak dijital iç dikiz aynası da bulunuyor. Ayrıca eVito için ilk defa sunulan park paketi ile rahat ve hızlı park imkânı sağlanıyor. Bu paket, 360 derece kamera ve yeni 3D görüntüleme ile Aktif Park Yardımcısı PARKTRONIC, arka çapraz trafik uyarısı, yaya acil frenleme ve sürüşe başlama yardımını içeriyor. 

f9a3d5870219367101f6066bf92c0883_4.jpg

DİZEL VE ELEKTRİKLİ SEÇENEK BOLLUĞU
Vito'nun içten yanmalı motora sahip versiyonunda 2.0 litrelik dört silindirli dizel motor görev yapıyor. 136, 163, 190 ve 237 beygir gücünde versiyonları bulunan bu motor, 9-ileri 9G-TRONIC şanzımanla kombine edilmiş. Vito'nun Panelvan ve Mixto gövde tipleri arkadan itişli, Tourer versiyonu ise arkadan itiş veya dört tekerlekten çekiş seçenekleriyle sunuluyor. Araçlarda Konfor, Eco ve Spor olmak üzere üç farklı sürüş modu da mevcut.

f9a3d5870219367101f6066bf92c0883_2.jpg

Vito'nun elektrikli eVito versiyonu ise gövde tipine bağlı olarak 60 ve 90 kWh kapasiteli bataryaya sahip. Panelvan 60 kWh, Tourer ise 60 veya 90 kWh kapasiteli batarya ile sunuluyor. Panelvan'da 85 kW (116 bg) gücünde elektrikli motor görev yaparken, Tourer ise 150 kW (204 bg) gücünde daha performanslı bir motora sahip. Mercedes-Benz eVito Panelvan 319 km'ye kadar menzil sunarken, eVito Tourer ise 90 kWh kapasiteli batarya seçeneğiyle 381 km'ye varan bir menzile ulaşabiliyor.

Tüm versiyonlar 11 kW'lik AC ve 50 kW'lik DC şarj kapasitesi sunarken, hızlı şarj kapasitelerini opsiyonel olarak artırmak da mümkün. 60 kWh'lik bataryada 80 kW'lik, sadece Tourer'da sunulan 90 kWh'lik batarya seçeneğinde ise 110 kW'lik DC şarj kapasitesi tercih etmek mümkün. Bu sayede eVito Tourer, DC şarj istasyonunda 110 kW ile yaklaşık 40 dakikada yüzde 10’dan yüzde 80’e şarj edilebilirken, Panelvan 80 kW ile yaklaşık 35 dakikada yüzde 10’dan yüzde 80 şarja ulaşıyor.

Etkili reküperasyon ve termal yönetim sistemleri sunan eVito, bataryadan ve elektrik motorundan gelen atık ısıyı iklimlendirme için kullanabiliyor. Otomobildeki dört reküperasyon seviyesi ise manuel olarak seçilebiliyor (D-, D, D+, D++). Optimum enerji geri kazanımı ve özellikle verimli ve konforlu bir sürüş tarzı için sürücü ayrıca otomatik reküperasyon DAUTO'ya da geçebiliyor. Yani eVito binek otomobillerde gördüğümüz birçok yardımcı elektrifikasyon teknolojisine de sahip.

ÇOK OKUNANLAR