SEKTÖREL › Volvo'dan geleceğin pilleri...

Volvo'dan geleceğin pilleri...

01 Kasım 2013 / 11:51 Volvo Car Group, gelecekteki elektrikli araçların enerji kullanımını arttırmak için yeni bir konsept geliştirdi.

Volvo'dan geleceğin pilleri...

Avrupa Birliği Araştırma Projesi’nin bir parçası olarak finanse edilen proje, ImperialCollegeLondon’ın akademik proje liderliğinde, sekiz büyük katılımcı tarafından geliştirildi. Projedeki tek otomobil üreticisinin Volvo olması, markanın çevreci karakterini ne kadar benimsediğinin bir göstergesi oldu. Proje takımı, günümüzün hibrid ve elektrikli otomobillerindeki geniş boyutlu, fazla ağır ve yüksek maliyetli sistemlerin geliştirilmesi için uygun bir çözüm aradı. Buradaki amaç güç ve performans için gerekli etkin kapasiteyi de korumaktı. Araştırma projesi, 3.5 yılın üzerinde sürdü ve bir Volvo S80 deneysel otomobilin gövde panelleri üstünde gerçeğe dönüştü.

Karbon liflerle güçlendirilmiş yeni piller; kapı panelleri, bagaj kapağı ve çamurluklar gibi otomobilin genel yapısına uyacak şekilde kalıplandırıldırken, önemli ölçüde alan tasarrufunda bulunuldu. İlk katman olan karbon fiber yaprakları, şekillendirme ve sertleştirme için bir fırın içinde vulkanize edildi ve süper kapasitörler de bu bileşenin yapısına entegre edildi. Elde edilen malzeme, enerji depolamak ve şarj edebilmek için klasik gövde panellerinin yerini aldı ve bir anlamda aracın bütününü çevreledi.

Yeni materyal, otomobildeki fren enerjisi geri kazanım sisteminden ya da elektrik şebekesine bağlanarak şarj edilebiliyor. Daha sonra otomobilde şarjı azalmış ya da bitmiş tüm elektrik motorlarına enerji aktarımında bulunabiliyor.

ÇOK OKUNANLAR