LANSMAN › Yeni A-serisi Türkiye yollarında...

Yeni A-serisi Türkiye yollarında...

04 Temmuz 2018 / 15:57 Yeni Mercedes-Benz A-serisi iç mekan özellikleri ve teknolojisiyle iddiasını artırıyor...

Yeni A-serisi Türkiye yollarında...

Merakla beklenen yeni Mercedes-Benz A-serisi ülkemizde satışa sunuldu. Markanın güncel modellerinde kullanmaya başladığı yeni tasarım diliyle şekillenen otomobil, akıcı ve sportif hatları ile dikkat çekiyor. Ön bölümü büyük abisi CLS ile neredeyse aynı çizgilere sahip olan Yeni A-serisi, yan ve arka görünümde ise bir önceki versiyona göndermelerde bulunuyor. Oldukça dikkat çekici ve olduğundan daha büyük görünen otomobilin 0,25 Cd’lik sürtünme katsayısı ise sınıfının en düşüğü. Selefinden 12 cm daha uzun ve 3 cm daha geniş olan yeni A-serisi ferah bir iç hacme ve 370 litrelik bir bagaja sahip. Otomobilin dış tasarımı oldukça başarılı olsa da, iç tasarım sınıfı için yeni bir referans noktası oluşturacak kadar çıtayı yükseltiyor.

9ec34a1ec615d9895044a56e15b19e1e_0.jpg

Yeni A-serisinin yaşam alanı E-serisi ve S-serisi gibi daha üst sınıf Mercedes-Benz modellerinden izler taşırken, sınıfına has özgünlüğünü de korumayı başarıyor. Siperliği bulunmayan dijital gösterge paneli ve ancak E Coupe yada G-serisi gibi özel modellerde görebildiğimiz türbin görünümlü hava menfezleri hemen dikkat çekiyor. S-serisini andıran yeni direksiyon simidi ve kontrol grubu düğmeleri gibi premium ayrıntılar da kalite algısını iyice yükseltmiş durumda. Ayrıca 64 renk seçeneği sunan ambiyans aydınlatmaları ve AMG paketle gelen tek parça spor koltuklar da göz dolduruyor. Otomobilin içinde kullanılan malzeme kalitesinin de son derece yüksek olmasıyla, yeni A-serisi gerçek anlamda bir Mercedes-Benz olduğunu hissettirmeyi başarıyor.

9ec34a1ec615d9895044a56e15b19e1e_2.jpg

Otomobilin etkileyici iç tasarımı aslında devrim niteliğinde teknolojileri bünyesinde barındırıyor. Bir bütün halinde tasarlanmış gösterge panelinde sürücü tarafında 7” ve konsol ortasında 10.25” büyüklüğünde iki adet ekran bulunurken, Yeni A-serisi ile  Mercedes-Benz ilk defa bir otomobilinde dokunmatik ekran kullanıyor. Orta konsoldaki ekran dokunmatik olarak, direksiyonda bulunan düğmelerle veya vites konsolu üzerinde konumlandırılmış yeni touch-pad kumandası ile kontrol etmek mümkün. Hemen belirtelim; yeni dijital göstergeler Yeni A-serisinin rakiplerinden çok daha Premium görünmesini sağlamış olsa da, tek marifeti şık görünmek değil. Mercedes yeni A-serisi ile MBUX (Mercedes-Benz Kullanıcı Deneyimi) olarak adlandırılan yeni sistemini de ilk defa kullanmış oldu. Devrim niteliğindeki MBUX sistemi sürücüsünün sözlü olarak verdiği komutları anlayarak, istenilen görevi yerine getirebiliyor. Sistemi kullanmak için otomobilin içindeyken “Hey Mercedes” demeniz yeterli. Yeni A-serisinin MBUX sistemi hemen sizi dinlemeye başlıyor ve size nasıl yardımcı olabileceğini soruyor. Örneğin “hava çok sıcak” derseniz MBUX otomobilin klima ayarlarını istediğiniz gibi ayarlıyor. Bu sistem sayesinde hava durumu, yakıt tüketimi gibi bilgileri otomobilinizle sadece konuşarak alabilirken, klima ayarları,  radyo kanalları, telefon aramaları gibi işlemleri de yapabiliyorsunuz. MBUX sistemi sahip olduğu yapay zeka ile sürücünün alışkanlıklarını öğrenebiliyor ve sistemin verdiği hizmetler gün geçtikçe geliştirilebiliyor.

9ec34a1ec615d9895044a56e15b19e1e_3.jpg

Devrim niteliğindeki bir diğer yenilik ise Yeni A serisinin sınıfında daha önce hiçbir otomobilde olmayan aksesuar çeşitliliğine sahip olması.  Havalandırmalı ve masajlı ön koltuklar, Multibeam LED farlar,  yarı otonom sürüş sistemi gibi birçok özellik Yeni A-serisi ile birlikte satın alınabiliyor.

Yeni A-serisi ülkemizde iki farklı motor seçeneği ile sunuluyor. 163 bg güç ve 250 Nm tork verileri sunan 1.3 litre hacimli yepyeni turbo motor otomobilin benzinli seçeneği olarak A 200 model adıyla karşımıza çıkıyor. Düşük hacimli yeni motorun ortalama yakıt tüketimi 5.1 lt/100 km olarak verilmekte. A-serisinin A 180 d model uzantısıyla sunulan dizel motor seçeneğinde ise 116 bg güç, 260 Nm tork verileri ve 4.1 lt/100 km’lik ortalama tüketim değeri sunan 1.5 litrelik ünite görev yapıyor. Otomobilin hem benzinli hem de dizel motor seçenekleri sadece çift kavramalı ve 7-ileri yeni 7G-DCT şanzımanla birlikte satın alınabiliyor. 

9ec34a1ec615d9895044a56e15b19e1e_1.jpg

Tamamen yenilenen A-serisinin ses yalıtımı ve amortisör sistemi de iyileştirilmiş. Test sürüşümüz esnasında Antalya ile Salda gölü arasında çeşitli yol koşullarında deneyimleme fırsatı bulduğumuz otomobilin konfor düzeyinin de fark edilir şekilde arttığını belirtmeliyiz. Rüzgar ve motor sesi konusunda ciddi bir ilerleme yaşayan A-serisi, bozuk zeminlerde biraz yol sesi alsa da konforundan hiç ödün vermiyor ve kullanıcısına bir Mercedes kullandığını net şekilde hissettiriyor. Alt yapısı tamamen yenilenen otomobilin yol tutuş özellikleri fark edilir şekilde gelişme gösterirken, bu gelişme direksiyon hassasiyetinde ve sürüş hissinde kendini hemen belli ediyor.

 Sytle, Progressive ve AMG paketleriyle sunulan otomobilin başlangıç fiyatı ise 193.400 TL olarak belirlenmiş. Yeni A Serisi üst modellerden almış olduğu tasarım öğeleri ve teknolojiler ile küçük sınıfta da büyük işler başarılabileceğini kanıtlayan bir otomobil olarak, sınıfının referans noktası olmayı hak ediyor.

Haber: Aktan Aksoy

 

ÇOK OKUNANLAR