YENİ MODELLER › Yeni Bentley Continental GT tanıtıldı

Yeni Bentley Continental GT tanıtıldı

07 Eylül 2017 / 18:59 Continental GT’nin yeni nesli teknolojik özellikler ve daha zarif bir tasarımla gün ışığına çıktı...

Yeni Bentley Continental GT tanıtıldı

Bentley Continental GT daha zarif ve daha ışıltılı görünen yeni nesliyle karşımızda. Otomobilin gövde ölçüleri selefinden çok farklı olmasa da, Bentley tasarımcıları temel tasarım oranlarını değiştirerek Conti GT’nin daha geniş, daha alçak ve daha akıcı bir forma kavuşmasını sağlamış. Dış tasarım detayları incelendiğinde 2015 yılında tanıtılan Bentley EXP 10 Speed 6 isimli konsept aracın seri üretime yansımaları net olarak görülüyor.

Otomobilin önceki gövdeye kıyasla daha akıcı ve daha alçak görünmesinin bir diğer sebebi de aks aralığındaki 135 mm’lik artış. Bu artışın yoğun olarak ön kapılar ile burun arasındaki kısımda uygulanmış olması ise ‘prestij’ katsayısını artırıyor, zira ön tekerlek merkezi ile ön kapı arasındaki mesafenin otomobil sözlüğündeki karşılığı prestijdir.

Teknik temelleri Porsche Panamera ile benzer olan yeni Continental GT standart olarak 21 inçlik jantlarla sunuluyor. 22 inçlik jantlar ise opsiyonel donanım listesinde yer alıyor. Bir önceki nesilde kullanılan gövdeyi %20 hafifleterek 85 kg’lik tasarruf sağlayan Bentley mühendisleri bu ilerlemeyi alüminyum gövde panellerine (kompozitten üretilen ön kaput hariç) ve yüksek mukavemetli çeliğe borçlu olduklarını belirtiyor. W mimarili 12 silindirli motorda elde edilen 30 kg’lik ekstra tasarruf ise otomobilin 58:42’lik eski ön:arka ağırlık dağılımını 55:45’e çekmeyi başarıyor. Gövdeyi hafifletmekle kalmayan, aynı zamanda daha rijit hale de getiren Bentley mühendisleri, yol tutuş ve rafinelik gibi konularda önemli bir ilerleme kaydedildiğini belirtiyor.

8e1e535cec262ae3d57149a891b58d98_0.jpg

Bentley’in SUV modeli Bentayga’da kullanılan W12 motorun elden geçirilmiş bir versiyonuna sahip olan yeni Continental GT %7.5 daha fazla güç (635 bg), %25 daha fazla tork (900 Nm) ile yürüyor. Özellikle tork değerindeki ciddi artışa karşın tüketim ve emisyon değerlerinin düşürülmüş olması kayda değer. W12 motora sahip olan bir önceki nesil Conti GT’nin 0-100 zamanı 4.5 saniyeyken, aynı veri yeni model için 3.7 saniye olarak veriliyor. Maksimum hız ise 333 km/s olarak bildiriliyor.

Panamera’da kullanılan 8-ileri çift kavramalı otomatik şanzıman, Bentley’in yeni otomobiline Porsche’den uyarlanan bir başka detay. Son iki vitesi ‘overdrive’ için ayrılan dişli kutusu, otomobili maksimum hıza altıncı oranda çıkarabiliyor. Böylesine süratli bir GT’yi durdurmak gibi zor bir görevi ise döküm demirden imal edilen frenler üstleniyor. 420 mm çapındaki ön fren diskleri 10 pistonlu kaliperler ile çalışırken, 380 mm çapındaki arka fren diskleri ise dört pistonlu kaliperler tarafından kavranıyor.

Yeni Continental GT’nin dört tekerlekten çekiş sisteminin genellikle arka odaklı bir güç dağılımı gerçekleştirirken, gerekli durumlarda ise fren sistemi temelli tork vektörleme fonksiyonu sayesinde otomobilin devasa cüssesini virajlarda ustalıkla yürüttüğü açıklanıyor. Önde çift salıncak, arkada ise çok kollu mimariye sahip olan üç kanallı havalı süspansiyon sistemi eskiye kıyasla %60 daha fazla hava akışı sağlıyor. Ayrıca sistemin kanallar arasında hava geçişi sağlama teknolojisi sayesinde aracın hem konforla ilgili yanı, hem de gövde kontrolü kabiliyeti güçlendiriliyor. 48 voltluk bir elektrik tesisatından beslenen Bentley Dynamic Ride sistemi ise burulma önleyici barların sertliğini değiştirebiliyor.

2df7151f01ce3f626c844899ec8ceef3_0.jpg

Yeni Continental GT yepyeni bir iç mekana sahip. Kabinde, eskisinden çok daha fazla sayıda özel yapım kontrol kumandası yer alıyor. Konsolda yer alan üçgen formlu mekanizma ise hiç kuşkusuz otomobilin en çok dikkat çekici iç mekan detayı. Üçgen formlu mekanizmanın bir yüzünde analog göstergeler, bir yüzünde 12.3 inçlik dijital panel, diğerinde ise ahşap şıklığı yer alıyor. Analog gösterge yüzünde dış sıcaklık ölçer, pusula ve kronometre yer alırken; dijital panel ise bilgi-eğlence sistemi için kullanılıyor. Bilgi-eğlence sistemi demişken, yeni Continental GT’nin bütün sistemleri 92 adet ECU tarafından yürütülüyor. Kullanıcılara her zamanki gibi neredeyse sınırsız kişiselleştirme seçeneği sunan İngiliz markasının en özel opsiyonlarından biri ise 2200 W gücündeki Naim ses sistemi olarak ön plana çıkıyor.

ÇOK OKUNANLAR