RÖPORTAJ › 'Yeni bir segmente giriş yapıyoruz'

'Yeni bir segmente giriş yapıyoruz'

07 Ekim 2012 / 01:29 Opel Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik ile yeni modelleri ADAM hakkında konuştuk

'Yeni bir segmente giriş yapıyoruz'
Opel, 2012 Paris Otomobil Fuarı'nda yeni küçük otomobili ADAM'ı gün ışığına çıkardı. Farklı olmak isteyen genç bir kitleye hitap eden bu otomobille ilgili olarak Opel Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik ile kısa bir röportaj gerçekleştirdik. Özcan Keklik ile ayrıca ÖTV artışı hakkında da konuştuk.

Opel, ADAM modeliyle neyi hedefliyor?
Opel markasının uzun dönemde katettiği bir aşama var; yeni segmentlere giriş yapıyoruz ve lansman stratejisi olarak bize enerjiyi çağrıştıran ADAM da bu alanda atılmış adımlardan biri. Bu alandaki bir diğer adımımız ise yeni SUV modelimiz Mokka. Ayrıca Türkiye için çok önemli olan Astra Sedan’ı da unutmamak lazım. ADAM, kendi tarzını yaratmak isteyen gençlere ve genç kalmak isteyenlere, yani daha çok trendy olmak isteyen insanlara yönelik bir otomobil. Avrupa’da bu segment yavaş yavaş oluşmaya başladı. Türkiye’de biraz yavaş ilerliyor, ama eminim ki zaman içerisinde bu segment ülkemizde de çok popüler olacak.

ADAM’a rakip olarak Fiat 500’ü mü alıyorsunuz?
ADAM, temel mobilite ihtiyacını karşılayacak ucuz bir şehir içi otomobili değil. Daha trendy, şık ve insanların keyifle kullanacağı biraz daha üst segment bir otomobil. Temel mobilite ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak Avrupa’da, Türkiye'de satmadığımız Agila modelimiz var. ADAM ise kendini daha yukarıya konumlandıracak. Bu segmentte Mini Cooper ve Fiat 500 gibi otomobiller var. Onlarla benzer bir müşteri kitlesine ulaşmak istiyoruz.

Paris Otomobil Fuarı’nda ADAM için çok fazla opsiyon sergileniyor. Türkiye’de de böyle opsiyonlar görebilecek miyiz?
Aslına bakarsanız bu otomobilin en büyük özelliği kişiselleştirme. Jam, Glam ve Slam adında üç farklı ekipman düzeyi var. Jam daha çok kendini dışarıya vuran, daha fazla göze çarpmaya çalışan insanlara hitap ediyor. Bu, renk ve aksesuar açısından zengin bir paket. Slam daha sportif yaşamayı seven ve daha aktif, Glam ise daha fazla şıklık arayan insanlar için düşünüldü. Bu üç ana model temelinde çok fazla kombinasyon var. Bu kombinasyonların bir kısmı, müşteri otomobili satın aldıktan sonra da yapılabiliyor. Yani otomobil üzerindeki bazı parçaları otomobili satın aldıktan sonra da değiştirebiliyorsunuz; mesela alüminyum jantlardaki kapaklar ve içerdeki bazı detaylar gibi. Bunları serviste değiştirtebileceğiniz gibi, parçaları satın alıp değişimi kendiniz de yapabileceksiniz. Biz bu kombinasyonları Türkiye’de de sunmak için öncelikle tüm varyasyonları kapsayan bir stok yapacağız. Daha sonraysa bir şekilde müşteri siparişlerini karşılamamız lazım.

Fiyat konusunda bir çalışmanız oldu mu? ADAM, Fiat 500 seviyelerinde bir fiyatla mı sunulacak, yoksa daha düşük de olabilir mi?
Daha düşük olmaz. Fiyatla ilgili bir çalışma yapmadık, ancak pazarda rekabet eden otomobillere bakarak yola çıkacağız. Muhtemelen bizim fiyatımız da rakiplerden çok uzak olmaz.

ADAM, Türkiye’de ne zaman satılmaya başlanacak ve bir tam yıl boyunca kaç adet satmayı hedefliyorsunuz?
Türkiye’ye yılın ilk çeyreğinde gelecek; şubat sonu gibi. İlk başlarda, aşağı yukarı 500 adetlik bir satış adedi öngörüyoruz, çünkü Türkiye’de bu segment çok küçük.

ÖTV’deki artış marka olarak sizi nasıl etkiledi?
ÖTV artışı planlama anlamında bizi çok zorladı, çünkü yılın yoğun bir dönemine girdik. Siparişlerimiz ve hedeflerimiz belli. Böyle bir artışı en azından belli bir dönem için karşılamak zorundayız. Çünkü araçlar geliyor ve bir şekilde satılmak zorunda. Bu da açıkçası bizi biraz zorluyor. Yılın geri kalan kısmındaki aylarda pazarı nasıl etkiler şu anda çok göremiyoruz, ama dediğimiz gibi planlama açısından bizi bir hayli zorladı.

Sizce ÖTV kampanyaları devam edecek mi?
Eylül ayı daha kritikti, çünkü artış ayın son döneminde yapıldı ve genelde yoğun satışlar da bu son günlerde gerçekleşiyor. Fiyatların yeniden adapte olması için Ekim ayı birçok marka için belki biraz daha uygun olacaktır.

ÖTV artışından sonra toplam pazarın ne kadar düşmesini öngörüyorsunuz?
Bence bu yılın geri kalan kısmına çok fazla bir etkisi olmaz. Çünkü dediğim gibi herkes planlamasını yaptı, ürünler geliyor. O otomobiller bir şekilde satılacak. 2013 yılına muhakkak bir etkisi olacaktır, ama bu konuda net bir yorum yapmak için biraz erken. Müşteri aradaki farkı ne kadar sindirecek, ne kadar hızlı reaksiyon verecek onu kestirmek zor, ancak her şartta negatif bir etkisi olacaktır.

ÇOK OKUNANLAR