YENİ MODELLER › Yeni BMW M5 hazır!

Yeni BMW M5 hazır!

26 Ağustos 2017 / 01:18 600 bg gücündeki yeni M5, yenilikçi bir çekiş sistemiyle geliyor

Yeni BMW M5 hazır!

F90 kodlu yeni nesil BMW M5, 4 tekerlekten çekiş sistemine sahip ilk M otomobili olarak yollara çıkıyor. Fakat alıştığımız xDrive’dan farklı olarak bu çekiş sisteminin adı M xDrive olarak anılıyor. M5’teki transfer kutusu, gücü arka tekerleklere elektronik bir kavrama ile iletiyor. Yeni geliştirilen karbon fiber kavrama, torkun tamamını arka tekerleklere aktarabiliyor. Şanzımandan ön aksa uzanan şaft ise kilitsiz bir diferansiyel vasıtasıyla çalışıyor. Yeni M5’in yürüyen aksamının en özel parçası ise hiç şüphesiz ki merkezi diferansiyel. Tamamen kilitlenebilen ya da tamamen açık çalışabilen bu parça sayesinde otomobil arkadan itişli olabildiği gibi, gücünü 50:50 dağıtan bir dört tekerlekten çekişliye de dönüşebiliyor.

Yeni M5’te Comfort, Sport ve Sport+ modları yer alıyor. Sürücüye motor, direksiyon ve süspansiyonlar için kendi özel ayarını yapma imkanı sunan otomobilin 8-ileri şanzımanı için de üç farklı mod mevcut. Otomobilin Dinamik Stabilite Kontrolü tamamen açıkken dört tekerlekten çekişli olan M5, M Dynamic modunda ise ‘4WD Sport’ karakterine bürünüyor. Bu modda otomobilin arkadan itiş vurgusu güçleniyor. DSC tamamen kapatıldığında ise 4WD, 4WD Sport veya 2WD modlarından biri iDrive ekranı üzerinden seçilebiliyor.

26c776bb59aa007a5fc10436fe060af6_0.jpg

Yeni BMW M5’te bir önceki nesilde kullanılan 4.4 litrelik çift turbo V8 motorun güncellenmiş hali kullanılıyor. Motor; intercooler, turbo, enjeksiyon sistemi ve yağ pompası gibi parçalarda yenilikler yapılarak maksimum 600 bg güç ve 750 Nm tork üretir hale getirilmiş. Yeni M5’in 0-100 km/s hızlanma süresi 3.4 saniye olarak veriliyor.

Şişkin çamurluklara, iki çift egzoz çıkışına, agresif tamponlara, difüzöre ve zarif bir bagaj spoylerine sahip olan yeni M5’in kabini de birçok detayı gibi farklılık gösteriyor. Kırmızı detaylarla süslenen kabinde karbon fiber trim parçaları, yeni direksiyon simidi ve yeni vites topuzu göze çarpıyor. Bu ay gerçekleşecek Frankfurt otomobil fuarında görücüye çıkacak olan yeni M5, sahiplerine 2018 yılında teslim edilecek.

ÇOK OKUNANLAR