YENİ MODELLER › Yeni Citan ve eCitan tanıtıldı

Yeni Citan ve eCitan tanıtıldı

26 Ağustos 2021 / 13:04 Mercedes-Benz'in hafif ticari araç modeli Citan, yeni neslinde elektrikli eCitan versiyonuna da kavuştu

Yeni Citan ve eCitan tanıtıldı

Mercedes-Benz’in küçük boyutlu hafif ticari araç segmentindeki modeli Citan'ın yeni nesli, tamamen elektrikli eCitan versiyonuyla birlikte tanıtıldı. İlk etapta “Panelvan” ve “Tourer” gövde tipleriyle satışa sunulacak olan yeni Citan'da BASE ve PRO adında iki farklı donanım seviyesi bulunuyor. Aracın daha sonra uzun dingil mesafesine sahip başka varyantlarının yanı sıra Mixto versiyonunun da müşterilere sunulması planlanıyor.

71778e916d53ad16ddcbf689d81602b6_4.jpg

Farklı güç ve tork değerleri sunan 1.5 litrelik turbo dizel ve 1.3 litrelik turbo-benzinli motor seçeneklerine sahip olan Citan'ın tüm motorları, ECO start/stop fonksiyonuyla donatılmış. 6 ileri manuel şanzımanın yanı sıra, en güçlü dizel ve benzinli modeller için 7-ileri çift kavramalı şanzıman seçeneği de sunan Citan, yeni nesliyle birlikte ayrıca tek şarjla 285 km'lik WLTP menzili sunacağı söylenen tamamen elektrikli eCitan versiyona da kavuştu. 2022’nin ikinci yarısında piyasaya sürülecek olan eCitan, markanın eVito ve eSprinter’den oluşan elektrikli ticari araç portföyünü genişletecek. Elektrikli Citan'ın bataryasının hızlı şarj istasyonlarında yaklaşık 40 dakikada yüzde 10’dan yüzde 80’e ulaşması hedefleniyor. 

71778e916d53ad16ddcbf689d81602b6_3.jpg

Yeni Mercedes-Benz Citan’da geniş iç hacim ve yüksek yük kapasitesi ile bir araya gelen kompakt dış boyutlar, özellikle şehir içi teslimat ve hizmet sunma operasyonlarında çeşitli uygulamaları mümkün kılıyor. Aracın sağında ve solunda geniş aralıkta açılan sürgülü kapılar ile alçak yükleme eşiği birleştiğinde Citan ve eCitan’ın içine erişim rahatlıkla gerçekleşirken, yüklerin araca kolayca yüklenebilmesi de sağlanıyor. Araç, yüksek işlevselliğinin ve değişkenliğinin yanı sıra kapsamlı güvenlik donanımları ve yüksek sürüş konforu da sunuyor. 

15c6e702ba2235af08f02c18a02a48de_0.jpg

4498 mm'lik uzunluğa sahip olan Citan, kompakt boyutları geniş bir iç hacimle bir araya getiriyor. Farklı versiyonları ve pratik detayları sayesinde çok sayıda farklı kullanım olanakları ve kolay yükleme imkanı sunan Citan, ilk etapta tanıtılan 2716 mm'lik kısa dingil mesafeli varyantında dahi önceki modelden daha geniş bir hacim sunuyor. Örneğin, Panelvan versiyonunun bagaj bölümünün uzunluğu esnek bölme duvarıyla birlikte 3,05 metreye ulaşıyor.

71778e916d53ad16ddcbf689d81602b6_2.jpg

Yeni Citan, her iki tarafta da tercih edilebilen sürgülü kapıları, 1059 milimetrelik bagaj açıklığı yüksekliği, Panelvan versiyonunda 59 cm olan yükleme eşiği ve 90 derecelik bir açıyla kilitlenebilen ve aracın yanlarına doğru 180 dereceye kadar açılabilen bagaj kapıları sayesinde son derece kullanışlı bir yapı sunuyor. Tourer, standart olarak arka camlı bir bagaj kapağı ile birlikte sunuluyor. Alternatif olarak arka kapı seçeneği de mevcut. Citan Panelvan, sürücü kabini ile bagaj bölmesi arasında sabit veya katlanır bölme duvarı varyantlarıyla sunuluyor. 

71778e916d53ad16ddcbf689d81602b6_1.jpg

Citan'ın ön tekerleklerinde MacPherson tipi alt salıncaklı bir aks kullanılmış. Arkada ise yerden tasarruf sağlayan burulma kirişli aks bulunuyor. Aks taşıyıcı bağlantı kolları burada tekerlekler için ek yönlendirme sağlarken, yaylar ile amortisörler birbirlerinden ayrı tasarlanmış. Tourer versiyonu, Mercedes-Benz’e özgü bir yaylanma oranına sahip yaylarla ve ön ve arka akslarda uygun şekilde ayarlanmış bir sönümleme kuvvetine sahip amortisörlerle donatılmış. Böylece, Citan’ın sürüş özellikleri, Mercedes-Benz DNA’sını yansıtıyor. Citan Tourer’in ön aksındaki güçlendirilmiş viraj denge demiri de virajlarda yana yatmayı azaltıyor.

15c6e702ba2235af08f02c18a02a48de_2.jpg

KAPSAMLI GÜVENLİK DONANIMLARINA SAHİP
Enerjiyi emen dağıtım yollarına sahip sağlam bir gövde yapısı sunduğu açıklanan Citan, sayısı yediye kadar çıkabilen hava yastıkları ve çeşitli modern sürüş destek sistemleri sunuyor. Yeni Citan modelleri, yasal olarak zorunlu tutulan ABS ve ESP sistemlerinin yanı sıra, standart olarak Yokuş Kalkış Destek Sistemi, Rüzgâr Savrulma Asistanı, yorgunluk uyarı sistemi olan Attention Asist ve Mercedes-Benz acil çağrı sistemi ile de donatılıyor. Citan Tourer’de ise daha kapsamlı destek sistemleri kullanılıyor: Bu modelde standart olarak sunulan Aktif Fren Yardımcısı, Aktif Şerit Takip Yardımcısı, Kör Nokta Yardımcısı ve trafik işareti algılama özelliğine sahip Hız Sınırı Yardımcısı, sürücülere ek destek sunuyor. Sıkışık trafikte sürüşü otomatik olarak devralabilen Aktif Takip Yardımcısı DISTRONIC ve Aktif Direksiyon Yardımcısı gibi başka pek çok sürüş destek sistemi de opsiyonel olarak sunuluyor. 

ÇOK OKUNANLAR