LANSMAN › Yeni Citroen C3 fenomenliğe soyundu...

Yeni Citroen C3 fenomenliğe soyundu...

29 Kasım 2016 / 06:30 Yeni C3, renkli karakteri ve ConnectedCam özelliğiyle B-segmentine farklılık katmaya hazırlanıyor

Yeni Citroen C3 fenomenliğe soyundu...

Citroen farklılığı, farklı otomobiller üretmeyi seven bir marka. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de, otomobillerinde ‘ilk’ olarak tabir edebileceğimiz bazı özellikler ve teknolojilere yer veren Citroen, yeni C3 modelinde de benzer bir yaklaşım sergiliyor. Sinop-Samsun arasında düzenlenen test sürüşünde inceleme ve kullanma imkanı bulduğumuz yeni C3 ile markanın inovatif yönüyle bir kere daha yüzyüze geliyoruz. Otomobilin inovatif özelliklerinden önce, boyutlarındaki ve tasarımındaki değişikliklere bir göz atalım.

Selefinden daha uzun (3.99 metre) ve 4 cm daha alçak bir gövdeye sahip olan yeni C3’ün genişliğinde de 21 mm’lik bir fazlalık bulunuyor ki, bu da onu sınıfının en geniş otomobili haline getiriyor. Citroen’in küçük sınıf modelinin tasarımı ve tarzı da baştan aşağıya değişmiş. C4 Picasso ve C4 Cactus’tekine benzer bir far tasarımı sunan C3, siyah çamurluk ağızları, renkli detayları ve C4 Cactus’ten hatırladığımız Airbump teknolojisiyle küçük sınıfın sıradanlıktan uzak tasarımlarından birini sunuyor. Otomobilin kapılarında bulunan ve küçük temaslarda kapının zarar görmesini engelleyen Airbump, bu otomobilde Cactus’tekinden daha aşağıda ve daha küçük boyutlarda kullanılmış. C3’ü Airbump’sız olarak satın almak da mümkün.

Renkli bir karaktere sahip olan yeni C3, bunu renk kombinasyonlarına da taşıyor.  3 farklı tavan rengi ve 9 farklı gövde rengi alternatifi sunan C3, 36 farklı renk kombinasyonuyla alınabiliyor. Bunun yanında sis farı çerçeveleri, C sütunu ve “Airbump” adındaki gövde korumaları için de farklı renk alternatifleri sunuluyor. C3’ün kabini de dışı gibi renkli bir karaktere sahip. Yatay çizgilerden oluşan kabin valiz sapı tasarımlı kapı tutamakları gibi bazı detaylarıyla C4 Cactus ile de benzerlik gösteriyor. Yüksek bir ön konsol tasarımı sunan otomobilde sert plastiklere yer verilmiş olsa da, ön konsoldaki yumuşak kumaş bölüm, krom detaylar ve renkli kaplamalar kalite hissini arttırmayı başarıyor. Otomobilin ön konsolunda, Mirror Screen özellikli 7 inçlik bir dokunmatik ekrana yer verilmiş.  Bu ekrandan otomobille ilgili pek çok fonksiyon kontrol edilebiliyor. Tıpkı dışı gibi kabininde de kişiselleştirme seçenekleri sunan C3, selefinden daha ferah, rahat, kullanışlı ve geniş bir kabine, ayrıca 300 litrelik de bir bagaja sahip. Bunun yanında opsiyonel olarak sunulan panoramik cam tavan ile kabin daha ferah bir ortama dönüştürülebiliyor.

Gelelim C3’ün yazının başında belirttiğimiz inovatif özelliğine; yani otomotiv dünyasında ilk kez C3’te kullanılan ConnectedCam teknolojisine. Peki nedir bu teknoloji? Otomobilin üst donanım paketinde opsiyonel olarak sunulan ConnectedCam, GPS’e,16 GB dahili hafızaya ve 120 derecelik geniş açılı objektife sahip olan, entegre bir kamera sistemi. Dikiz aynasının arkasında yer alan bu kamera, tüm yolculuğu sürücünün gördüğü açıdan kayıt altına alıyor. Bu kayıt ise hem eğlence hem de sürüş güvenliği için kullanılabiliyor. Kameranın dikiz aynasının altında yer alan düğmesine basılarak, sosyal ağlarda paylaşmak ya da hatıra olarak saklamak amacıyla fotoğraf çekilebiliyor veya 20 saniyeye kadar video kaydı alınabiliyor. Video kaydı, düğmeye basılmasından 10 saniye öncesini ve 10 saniye sonrasını kaydediyor ve kayıtlar Citroën ConnectedCam ücretsiz uygulaması vasıtasıyla akıllı telefonlara aktarılabiliyor. Kamera ayrıca herhangi bir kaza riski halinde, tehlikeyi algılayarak otomatik olarak kayıt almak için devreye giriyor. Bu videolar da kaza sonrası kanıt olarak kullanılabiliyor. Citroën ConnectedCam uygulaması ile ayrıca aracın konumu da kaydediliyor.

Ülkemizde 52.250 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunulan yeni C3 ekonomik motorlara sahip. Benzinli versiyonunda 82 beygir gücünde 1.2 litrelik, 3-silindirli PureTech motor görev yapan otomobilin dizel versiyonunda ise 75 ve 100 bg’lik iki farklı güç seçeneğiyle sunulan 1.6 litrelik BlueHDi ünite bulunuyor. Her iki motor da şimdilik sadece 5-ileri manuel şanzımanla sunuluyor, ancak C3 kısa bir süre sonra EAT6 otomatik şanzımanla da alınabiliyor olacak. Sinop’tan Samsun’a gerçekleştirdiğimiz test sürüşü sırasında kullandığımız 100 bg’lik BlueHDi seçeneğinin ekonomik bir karaktere ve fazlasıyla tatminkar bir performansa sahip olduğunu söyleyebiliriz. Ancak 5 yerine 6-ileri bir şanzımanın daha iyi bir tercih olabileceğini düşünüyoruz. C3’ün konfor seviyesi ise selefinden daha iyi.

Yazı: Bahadır Bektaş / Sinop

ÇOK OKUNANLAR