LANSMAN › Yeni Hyundai Tucson iddialı özellikleriyle Türkiye yollarında...

Yeni Hyundai Tucson iddialı özellikleriyle Türkiye yollarında...

28 Eylül 2015 / 22:12 Yeni Tucson özellikle T-GDI motor seçeneğiyle dikkatleri üzerine çekiyor...

Yeni Hyundai Tucson iddialı özellikleriyle Türkiye yollarında...

Geçtiğimiz kış Berlin’deki bir etkinlikte üretim öncesi halini yakından inceleme fırsatı bulduğumuz yeni Hyundai Tucson, aradan geçen yedi ayın ardından Türkiye yollarına çıktı. Avrupalı müşteriler için Avrupa’da üretilen yeni Tucson ile Bodrum yollarında gerçekleştirilen test sürüşü aktivitesinde yeniden bir araya geldik.

DİNAMİK TASARIM

Modern ve sportif hatlara sahip olan yeni Tucson, markanın Genesis modeliyle başlayan ve ardından Sonata ve i20 ile devam eden Hyundai Akıcı Tasarım Felsefesi’nin (Fluidic Sculpture 2.0) en yeni temsilcisi olarak son derece modern ve sportif hatlara sahip. Yerini aldığı iX35’ten daha dinamik bir görünüm sunan Tucson, çift mercekli farları, karakteristik altıgen formlu ızgarası, iri jantları ve keskin hatlarıyla kompakt SUV sınıfının en sportif tasarımlarından birini sunuyor. Yepyeni bir platforma sahip olan Tucson’un boyutları da ix35’ten daha farklı. Uzunluğu 65 mm, genişliği ise 30 mm daha fazla olan yeni nesil kompakt SUV’nin yüksekliğiyse 10 mm daha alçak. Bu da Tucson’un ix35’ten daha dinamik bir duruşa sahip olmasını sağlıyor. Bunun yanında 0.33’lük hava sürtünme katsayısı da, otomobilin ix35’ten daha iyi bir aerodinamik yapıya sahip olduğu anlamına geliyor. Gövdesinde yüzde 51 oranında yüksek mukavemetli çeliğin kullanılmış olması sayesinde ise burulma sertliğinin yüzde 48 oranında artırıldığı açıklanıyor ki, bunu otomobilin sürüş karakterinden ve daha rijit hissettiren gövdeden de anlamak mümkün. Selefine göre gövdedeki iyileştirmelerin yanı sıra tasarımda da sürüşü etkileyen birtakım dokunuşlar bulunuyor. A sütununn 37 mm daraltılmış olması, otomobilin ix35’ten daha iyi bir çarpraz görüş açısına sahip olması sağlanmış.

KALİTELİ KABİN VE YÜKSEK DONANIM

Tucson’un kapılarının ardında ise son derece rafine bir kabin bulunuyor. Malzeme kalitesi ve işçilik seviyesinde ix35’ten belirgin şekilde daha iyi bir noktada yer alan Tucson, sade bir ön konsol tasarımı sunuyor. 8 inç dokunmatik ekranlı multimedya ve navigasyon sistemi, elektronik kontrollü klima ve elektronik park freni gibi donanımlar, Tucson’un kabinini teknolojik kılan detaylar arasında. Geniş açılan büyük bir cam tavan da sunan Tucson’un kabini, aynı zamanda genişlik açısından da bir kompakt SUV’den bekleneni vermeyi başarıyor. Dingil mesafesindeki 30 mm’lik artışın da içe genişlikte etkisi bulunuyor. Bunun yanında, geniş saklama alanları, büyük torpido gözü ve 513 litrelik bagaj da, otomobilde kullanışlılığı arttıran özellikler arasında.

Tucson’un elini güçlendiren bir diğer yönü de donanım listesi. Hyundai modelleri genel olarak Avrupalı rakiplerinden daha zengin donanım özelliklerine sahip olurlar. Bu durum yeni Tucson’da da aynen devam ediyor. Özellikle güvenlik donanımları dikkat çekici: Yayaları ve yoldaki diğer unsurları algılayarak otomobile fren yaptıran Otomatik Acil Fren Sistemi, çok iyi çalışan Aktif Şerit Takip Asistanı, Arka Trafik Uyarı Asistanı, Kör Nokta Algılama Sistemi, VSM ve Elektronik Stabilite Kontrolü (ESC) Tucson’daki dikkat çekici güvenlik ve sürüş destek sistemleri arasında bulunuyor. Giriş ve çıkış modu bulunan Akıllı Park Asistanı (APA), deri koltuklar, koltuk ısıtma özelliği ve LED farlar ise Tucson’un donanım listesinde yer alan dikkat çekici diğer kalemlerden bazıları.

YENİ 177 BG'LİK 1.6 T-GDI MOTOR SEÇENEĞİ

Tucson’un sürüş karakteri de ix35’ten daha dinamik. Bunun yanında vites kolunun gerisindeki bir buton yardımıyla seçilen Sport modunu tercih ettiğinizde bir kompakt crossover için daha sportif sürüşlere de imkan tanıyor; bu modda, direksiyon hassasiyeti artıyor ve vitesler daha geç değişmeye başlıyor… Peki ya performans? Bu noktada  Tucson’un yeni turbo- benzinli motoru ön plana çıkıyor.

Bu otomobil ülkemizde, biri dizel olmak üzere üç farklı motor seçeneğiyle sunuluyor. 132 beygir gücünde 1.6 litrelik atmosferik ve 177 beygir gücündeki 1.6 litrelik T-GDI üniteler, benzinli seçenekler olarak sunulurken, 185 beygir gücündeki 2-litrelik CRDi ise dizel motor isteyenler için listedeki yerini alıyor. Tucson’un ülkemizde en fazla turbo benzinli motorla satılacağı öngörülüyor. 177 bg güç ve 265 Nm tork değerleri sunan bu motor, önden çekişli ve dört tekerlekten çekişli olmak üzere iki farklı aktarma tipiyle sunulurken, 4x4 versiyon sadece 7-ileri, çift kavramalı  7DCT şanzımanla alınabiliyor. 4x2 seçenek ise sadece 6-ileri manuel şanzımanla birlikte sunulmakta.  Sadece önden çekişli olarak alınabilen 132 beygirlik baz motor seçeneğindeyse manuelin yanı sıra otomatik şanzıman opsiyonu da bulunuyor. Donanım paketlerinde de bazı farklılıklar mevcut: 132 beygirlik GDI versiyon Style, Style Plus ve Elite donanımlarıyla, 177 beygirlik T-GDI seçeneği ise Style, Elite ve Elite Plus donanım paketleriyle alınabiliyor. Otomobilin 2-litrelik CRDi dizel motor seçeneğiyse en üst donanım seviyesi olan Executive ile birlikte sunulmakta. Ancak 169.900 TL’lik fiyat etiketi taşıyan dizel Tucson’un satış adetlerinin sınırlı kalacağını tahmin ediyoruz. Baz versiyonu 79.900 TL’den başlayan Tucson’un 86.500 TL’lik başlangıç fiyat etiketiyle sunulan T-GDI seçeneğinin yüksek satış adetlerine ulaşması ise kaçınılmaz bir durum. T-GDI’ın özellikle, 40 km/s hıza kadar 50:50 oranında kilit özelliği sunan dört tekerlekten çekiş özelliğine ve hızlı vites geçişleriyle keyifli bir kullanım sunan çift kavramalı şanzımana sahip olan 4x4 versiyonundaki 95.500 TL’den başlayan fiyatı son derece rekabetçi görünüyor.

Bahadır Bektaş

ÇOK OKUNANLAR