LANSMAN › Yeni Mazda CX-5 Temmuz'da satışa sunuluyor

Yeni Mazda CX-5 Temmuz'da satışa sunuluyor

30 Mayıs 2017 / 16:10 Mazda CX-5 ikinci neslinde daha prestijli ve teknolojik bir otomobile dönüştü

Yeni Mazda CX-5 Temmuz'da satışa sunuluyor

Toplam satışlarının yaklaşık yüzde 25’ini oluşturduğu ve bugüne kadar 120 ülkede 1.5 milyondan fazla satıldığı için Mazda açısından çok önemli bir model olan CX-5 yeni neslinde daha iddialı bir otomobile dönüştü. Temmuz ayı içerisinde 2-litrelik benzinli motor, otomatik şanzıman ve dört tekerlekten çekiş sistemiyle ülkemizde de satışa sunulması planlanan yeni CX-5’i Barcelona yollarında kullandık.

İlk kez 2012 yılında yollara çıkan CX-5, Mazda’nın Jinba Ittai, yani sürücü-araç bütünlüğü anlayışının bir ürünü. İnsan merkezli bir tasarım ve mühendislik felsefesi ile yaratılan otomobil, bu yaklaşımı yeni neslinde de devam ettirirken, kilit noktalarda ise önemli ilerlemeler kaydediyor.

Markanın KODO tasarım diline uygun bir görünüme kavuşan CX-5, selefinden daha olgun, cesur ve şık hatlara sahip. Farlardan başlayarak ön ızgaranın alt bölümünü çevreleyen öne doğru çıkık krom çerçeve, full LED farlar ve LED teknolojili küçük sis lambaları sayesinde, önden bakıldığında selefinden çok daha prestijli bir görünüm sunan CX-5’in yan panelleri de artık daha zarif çizgilere kavuşmuş. Otomobil özellikle Kristal Ateş Kırmızısı olarak adlandırılan yeni renk seçeneğiyle çok çekici bir görünüm sunmakta.

271545b42b987499a28e0169a6803b72_0.jpg

CX-5’in dış tasarımı gibi kabini de artık daha prestijli bir ortam sunuyor. İnsan odaklı iç tasarımda ergonomi ön planda tutulmuş. 7 inçlik dokunmatik LED ekranlı yeni bir bilgi-eğlence sistemine yer verilen ön konsolunda şık ve sportif hatlar barındıran CX-5’in kabinindeki kalite hissiyatı da artmış durumda. Siyah ve Saf Beyaz deri kaplama seçenekleri sunan otomobil, özellikle beyaz renk deriyle adeta premium otomobillere has bir kalite algısı oluşturuyor. CX-5’in iç mekanındaki bir başka önemli yenilik de koltuklar. Otomobilin koltuklarının artık daha rahat olduğu belirtilmekte.

Mazda’nın insanı merkeze alan Jinba Ittai (sürücü ile aracın bir olması) anlayışının hakim olduğu mühendislik felsefesi, tamamen yenilenmiş CX-5’in sürüş dinamiklerinde de göze çarpıyor. Otomobildeki SKYACTIV-BODY teknolojisinin, önceki modele kıyasla burulma direncini % 15 arttırdığı ve direksiyon girdilerine verilen tepki süresini azalttığı açıklanıyor. SKYACTIV-CHASSIS teknolojisi sayesinde ise direksiyon, süspansiyon ve fren sistemleri daha hassas hale getirilerek daha iyi bir konfor ve yol tutuş elde edilmiş. SKYACTIV-ARAÇ DİNAMİKLERİ teknolojilerinden biri olan G-Vectoring Control (GVC) teknolojisinin ise CX-5’i her zamankinden daha hassas ve tepki gücü yüksek bir karaktere kavuşturduğu açıklanıyor. Tüm bunların yanı sıra düşük frekanslı yol gürültüsü ile yüksek frekanslı rüzgar ve lastik seslerinin önemli ölçüde azaltılması sayesinde, daha sessiz bir sürüş karakteri elde edildiği de belirtilmekte. CX-5’in sıkı gövde yapısı ve sessizliğiyle artık çok daha iyi bir sürüş kalitesi sunduğu fark ediliyor.

Yeni CX-5 teknolojik donanımlar açısından da selefinden daha cömert bir otomobil. Stop and Go fonksiyonuna sahip Mazda Radar Hız Sabitleme sistemine, head-up display’e ve 12 ayrı LED lamba dizisinden oluşan ayarlanabilir LED farlara sahip olan otomobil, Gelişmiş Smart City fren sistemi ve trafik işaretlerini tanıma sistemi gibi özelliklere de ev sahipliği yapıyor. Anahtarsız giriş ve çalıştırma özelliğine ve BOSE müzik sistemine de sahip olan yeni CX-5’teki bir diğer yeni donanım ise elektrikli bagaj kapağı olarak karşımıza çıkmakta.

Mazda CX-5 ülkemize 2-litrelik SKYACTIV benzinli motor ile ithal edilecek. 160 bg güç ve 4000 d/d’de 208 Nm maksimum tork verileri sunan bu atmosferik ünite, otomatik şanzıman ve Mazda’nın i-ACTIV AWD olarak adlandırdığı dört tekerlekten çekiş sistemiyle kombine edilmiş olarak alınabilecek. CX-5’in 194 bg gücünde 2.5 litrelik benzinli ve iki farklı güç seçeneği sunan 2.2 litrelik turbodizel motor seçenekleri de mevcut, ancak bu seçenekler yüksek silindir hacmi, yani yüksek vergi yükü sebebiyle ülkemize ithal edilmeyecek. Zaten otomobilin dört çeker ve otomatik şanzımanla kombine edilen 2-litrelik versiyonu Türkiye şartları için en mantıklı seçenek olarak görünüyor. 1425 kg’lik otomobili 0’dan 100 km/s hıza 10.5 saniyede çıkaran ve 188 km/s’lik maksimum hıza ulaştıran bu kombinasyon 6.6 litrelik bir ortalama tüketim verisi sunuyor. Yeni CX-5, 2-litrelik motoruyla ülkemizde 183.500 TL’den başlayan fiyat etiketleri taşıyacak.

Bahadır Bektaş / Barcelona

ÇOK OKUNANLAR