YENİ MODELLER › Yeni Mercedes-Benz E-Serisi karşınızda...

Yeni Mercedes-Benz E-Serisi karşınızda...

25 Nisan 2023 / 22:17 PHEV motor seçenekleriyle dikkat çeken yeni E-Serisi, ülkemize ise hafif hibrit motorlarla gelecek

Yeni Mercedes-Benz E-Serisi karşınızda...

Mercedes-Benz, yeni E-Serisi'ni "Dünyalar Arası Köprü" sloganıyla tanıttı. 2023 yazında Avrupa yollarına çıkacak olan yeni E-Serisi'nin motor seçeneklerinin yarısı plug-in hibrit teknolojisine sahip olsa da, E segmenti Mercedes ülkemize 48V hafif hibrit teknolojili E 220 d 4MATIC dizel ve aynı teknolojili 1.5 litrelik turbo-benzinli motora sahip E 180 versiyonlarıyla ithal edilecek. Düşük hacimli benzinli seçeneğin Türkiye pazarı için özel olarak üretildiği açıklanıyor. Yeni E-Serisi'nin 100 km elektrikli sürüş menzili sunan PHEV modeller ise henüz ülkemize gelmeyecek.

7117b8c9ad53081bb260d700e39a85f1_1.jpg

E-Serisi oldukça modern bir tasarıma sahip. Üç boyutlu olarak tasarlanan radyatör ızgarası, dış mekan tasarım konseptine bağlı olarak yenilikçi, klasik veya sportif bir görünüm kazanabiliyor. Standart olarak sunulan yüksek performanslı LED farların yerine opsiyon olarak da DIGITAL LIGHT farlar tercih edilebiliyor. Otomobilin profilden görünümü, geride konumlandırılan kabin ve yan cephedeki karakteristik çizgiler sayesinde sportif bir form sunuyor. Opsiyonel gizli kapı kollarıyla da sunulan E-Serisi'nin arka bölümü ise yıldız motifli stoplarla ayırt edici bir ışık imzası sunuyor.

7117b8c9ad53081bb260d700e39a85f1_3.jpg

Uzunluğu 4.949 mm, genişliği 1.880 mm  ve yüksekliği 1.468 mm olan yeni E-Serisi, selefinden 22 mm daha fazla olan 2.961 mm'lik dingil mesafesi sunuyor. Yeni E'nin iç mekan genişliği ise sınıfın en iyileri arasında. Sürücü, bir önceki modele göre 5 mm daha fazla baş mesafesine sahipken, arka koltuktaki yolcular ise 2 cm artan aks mesafesinden yararlanıyor. Bu bölümdeki diz mesafesinde 10 mm, bacak mesafesinde 17 mm ve arka dirsek mesafesinde ise 25 mm’ye ulaşan artışlar söz konusu. Arka koltuğunda neredeyse bir S-Serisi kadar alan sunduğu açıklanan yeni E-Serisi'nin bagaj hacmi ise 540 litreye kadar çıkıyor.

7117b8c9ad53081bb260d700e39a85f1_2.jpg

Yeni E-Serisi'nin ön konsolu dijital teknolojilerle yenilenmiş. E-Serisi isteğe bağlı ön yolcu ekranı ile donatıldığında, MBUX Superscreen'in geniş cam yüzeyi merkezi ekrana kadar uzanıyor. Sürücünün görüş alanında yer alan tamamen dijital gösterge paneli ise görsel olarak bu yapıdan ayrılıyor. Yolcu ekranı olmayan versiyonlarda ekranın yerini farklı seçeneklerde sunulabilen süslemeler alıyor.

Yeni E-Serisi’nde yer alan yapay zeka sayesinde MBUX, çok sayıda bilgi-eğlence, konfor ve araç işlevi için kişiselleştirilmiş öneriler sunuyor. Sıfır katmanlı tasarım ile kullanıcı, alt menüler arasında gezinmek veya sesli komut vermek zorunda kalmıyor. Duruma bağlı ve bağlamsal olarak, uygulamalar görüş alanında en üst düzeyde görünüyor. Böylece, bir fonksiyona ulaşmak zahmetsiz bir hal alıyor. Opsiyonel olarak sunulan MBUX Navigasyon için arttırılmış gerçeklik sayesinde grafik navigasyon ve trafik bilgilerini canlı görüntülerin üzerine yerleştiriyor.

7117b8c9ad53081bb260d700e39a85f1_4.jpg

Şimdiye kadar çoğunlukla telefon uygulamaları, kullanıcının akıllı telefonundan bilgi-eğlence sistemine yansıtmasıyla ulaşılabiliyordu. Apple Car Play veya Android Auto, araç hareket halindeyken mobil cihazın belirli işlevlerinin orta ve yolcu ekranında kullanılmasını sağlıyor. Mercedes-Benz'deki yazılım uzmanları, üçüncü parti uygulamalarının yüklenmesine izin veren yeni bir uyumluluk katmanı geliştirmiş.

Yeni E-Serisi ile iki farklı ses sistemi sunuluyor. Standart ses sistemi 7 hoparlör ve 5 kanal 125 Watt amplifikatörden oluşuyor. Opsiyon olarak Burmester® 4D surround ses sistemi alınabiliyor. Burmester® 4D surround ses sistemi, 21 hoparlör ve 15 kanal 730 Watt amplifikatör ile çok daha gelişmiş bir ses kalitesi sunduğu gibi ön koltuklardan verilen bas titreşimleri sayesinde müzik dinlemeyi fiziksel bir deneyim haline dönüştürüyor.

Ses Görselleştirme işlevine sahip yeni 64 renkli ambiyans aydınlatması sayesinde yeni E-Serisi kullanıcıları, müziği üç duyu ile deneyimleyebiliyor. Müzik ve film veya uygulama seslerini (istenirse Dolby Atmos® teknolojisi ile) duyabiliyor, hissedebiliyor (opsiyon olarak sunulan Burmester® 4D surround ses sistemindeki ses rezonansı dönüştürücüler aracılığıyla) ve ayrıca görebiliyor. İlk kez E-Serisi ile sunulacak olan görselleştirme, 64 renkli ambiyans aydınlatmasının ışık şeridinde gerçekleşiyor. Örneğin, hızlı vuruşlar hızlı ışık değişikliklerine neden olurken, akıcı ritimler yumuşak bir şekilde birleşen aydınlatma yaratabiliyor.

Ön yolcu, opsiyonel olarak sunulan kendine ait ekranda TV veya video akışı gibi dinamik içerikleri izleyebiliyor. Gelişmiş kamera tabanlı koruma sayesinde sürücünün ekranı izlediği durumlarda otomatik olarak karararak, eğlenceyi bölmeden güvenli sürüşün keyfini sunuyor.

5bb5e815ed30d29a07a57e235a54a6a5_0.jpg

Yeni E-Serisi'nin motor seçeneklerinin yarısı dördüncü nesil Plug-in Hibrit sistemlerden oluşuyor. PHEV motorlar dışındaki dizel ve benzinli motorlar, turbo besleme dışında entegre bir marş jeneratörü (ISG) ile destekleniyor. Dolayısıyla bu motor seçenekleri birer hafif hibrit. Yeni batarya teknolojisi sayesinde elektromotorlar 15 kW yerine 17 kW ek güç ve 205 Nm ek tork sunuyor. 

Türkiye pazarına özel E 180 versiyonu, arkadan itişli olarak sunuluyor. Bu versiyon, 167 beygir gücünde içten yanmalı benzinli motorun yanı sıra, 22 beygir gücünde (17 kW) elektrik motoruyla, dünya üzerinde sadece Türkiye’de sunulacak. Türkiye pazarında sunulacak her iki motor da standart olarak 9G-TRONIC otomatik şanzımanla gelecek.

Yeni E-Serisi’nde opsiyonel olarak bir teknik paket de sunulacak. Teknik paket, ADS+ sürekli ayarlanabilir amortisörler ve arka aks yönlendirmesine sahip çok yönlü AIRMATIC havalı süspansiyon sistemini içeriyor. 4,5 dereceye kadar direksiyon açısına sahip arka aks, dönüş çapını azami 90 santimetre azaltabiliyor. 4MATIC versiyonlarda dönüş çapı 12,0 metre yerine 11,1 metre seviyesine inerken, arkadan itişli versiyonlarda ise 11,6 metreden 10,8 metreye düşüyor.

Mercedes-Benz, kullanıcıların hangi konfor sistemlerini düzenli olarak kullandığını öğrenmesi için yapay zeka (AI) üzerinde çalışıyor. Yapay zekanın aynı koşullar altında çeşitli işlevleri otomatikleştirmesi amaçlanıyor. Böylece kişiselleştirilmiş otomasyon oluşuyor. Mercedes-Benz, şimdiden oldukça gelişmiş olan bu yeniliği "rutin" olarak adlandırıyor. Yeni E-Serisi'nin lansmanıyla, kullanıcılar standart rutinler için şablonlar kullanabilecek. Ayrıca rutinleri kendileri oluşturma seçeneğine de sahip olacaklar. Kullanıcılar bunu yaparken, çeşitli işlevleri ve koşulları birbirine bağlayabiliyor. Örneğin, "İç sıcaklık on iki santigrat derecenin altındaysa, koltuk ısıtmasını aç ve ortam aydınlatmasını sıcak bir turuncuya ayarla" şeklinde komutlar verebiliyorlar.

E-Serisi'nin standart sürüş destek sistemleri arasında ATTENTION ASSIST, Aktif Fren Yardımcısı, Aktif Şerit Takip Yardımcısı, Park Paketi, Geri Görüş Kamerası ile Aktif Hız Sınırına Otomatik Uyarlama Yardımcısı gibi işlevler yer alıyor. Sürüş destek sistemlerinin durumu ve etkinliği, sürücü ekranının yardım modunda tam ekran olarak gösteriliyor. ATTENTION ASSIST, kamera sayesinde sürücü ekranında (opsiyonel ekstra) dikkat dağınıklığı uyarısı sunuyor. Örneğin Sürüş Yardım Paketi PLUS (opsiyonel) kapsamında sunulan Aktif Direksiyon Yardımcısı otomobili şeritte tutmaya yardımcı oluyor. Daha önce otoyollarda olduğu gibi, E-Serisi artık şehir içi yollarda da durduktan sonra otomatik olarak kalkış yapabiliyor. Ayrıca şerit işaretleri net görülemediği için Aktif Direksiyon Yardımcısının kullanılamadığı zamanlarda, bunu direksiyon simidindeki titreşimlerle sürücüye bildiriyor.

ÇOK OKUNANLAR