LANSMAN › Yeni Navara liderlik istiyor

Yeni Navara liderlik istiyor

24 Mart 2016 / 22:09 Ülkemizde pick-up sınıfının cazibesini arttıran Navara yeniden liderlik koltuğuna oturmak istiyor

Yeni Navara liderlik istiyor

Pick-up geçmişi 1933 yılına kadar uzanan Nissan, yıllar önce sunduğu Navara modeliyle çok büyük başarılara imza atmıştı. Beş yıl üst üste olmak üzere toplam altı yıl sınıfının lideri olan ilk nesil Navara, günümüzün modern ve lüks donanımlı pick-up modellerine de ilham kaynağı oldu diyebiliriz. Güçlü görüntüsü ve SUV’leri andıran kabin özellikleriyle büyük bir beğeni toplayan Navara, artık eskiden olduğu gibi rakipsiz değil, hatta güçlü rakiplere sahip. Ancak Nissan, bu popüler modelinin yeni neslini de bu rekabete hazır, iddialı bir pick-up olarak yollara salıyor. Uluslararası Pick-up Organizasyonu tarafından “Yılın En İyi Pick-up”ı seçilen Navara için uygun görülen “öne geç” sloganı da bu iddiayı destekler nitelikte. Ülkemizde 4x2 ve 4x4 seçenekleriyle sunulan ve 79 bin 900 TL ile 115 bin 900 TL arasında değişen fiyat etiketleri taşıyan yeni Navara’yı Antalya’da, Bey Dağları’na uzanan bir rotada kullandık.

Güncel Nissan gamına uyumlu, yepyeni bir tasarıma sahip olan yeni Navara, 5.3 metrelik uzunluğuyla oldukça iri bir pick-up. Bu uzunluğun 1578 mm’sini (selefinden 67 mm daha fazla) kargo alanı olarak sunan araç, 1 tondan fazla taşıma ve 3.5 tonluk çekme kapasitesine sahip. Yani modern görüntüsünün ardında, yük taşımaya çok hevesli bir araç var karşımızda. Sınıfının en aerodinamik yapılarından birini sunduğu açıklanan Navara, kabinde ve arka bölümdeki tasarım detayları sayesinde selefinden yüzde 3.6 oranında daha düşük bir rüzgar sürtünme katsayısına sahip. Aerodinamik verimliliğin de etkisiyle Navara’nın yüzde 24 oranında daha ekonomik olduğu açıklanmakta.

Yeni Navara’nın bir diğer iddiası da önceki modelden daha konforlu olduğu yönünde. Çok kollu arka süspansiyon yapısını, bu sınıfta sunan ilk model olan Navara, böylece artık daha konforlu bir sürüş vaat ediyor ve bu sınıfın en büyük handikabı olan arka koltuk sarsıntısının önüne geçiyor. Yaprak yaylı eski süspansiyondan 20 kg daha hafif olan helezon yaylı yeni arka süspansiyon sayesinde sarsıntı seviyesi minimuma indirilmiş. Hem yol kullanımında hem de Bey Dağları’nda özel olarak seçilmiş engebeli arazide, Navara’nın artan konfor seviyesine tanık olduğumuzu söyleyebilirim. Buna ek olarak arka koltuk sırt eğiminin 18 dereceden 23 dereceye çıkmış olması ve arkada havalandırma kanallarının bulunması da, bu bölümde seyahat eden yolcuların konforunu arttıran değişiklikler olarak karşımıza çıkıyor.

Navara tıpkı ilk neslinde olduğu gibi yine sınıfının en iddialı donanım özelliklerinden birini sunuyor. Ön konsol tasarımı markanın diğer modelleriyle benzerlik gösteren aracı, donanım paketine bağlı olarak, 18 inçlik jantlar, LED gündüz farları, ısıtmalı deri koltuklar, anahtarsız giriş, hız sabitleme ve dört kameralı Çevre Görüş Sistemi gibi donanımlarla satın almak mümkün.

Gelelim motor ve aktarma organlarına… Geçmişte 2.5 litrelik turbodizel motora sahip olan Navara, artık 160 ve 190 beygir gücünde iki farklı versiyonu bulunan 2.3 litrelik yeni bir dizel motorla sunuluyor. Motorun 190 beygirlik versiyonu çift turbo teknolojisiyle donatılmış. 4x2 veya 4x4 aktarma ile tercih edilebilen yeni Navara 6-ileri manuel veya 7-ileri otomatik şanzıman seçenekleriyle alınabiliyor. Otomatik şanzıman, müşteri tercihleri doğrultusunda sadece 4x4 versiyonun Platinum adındaki en üst donanım paketinde sunuluyor. Navara’nın dört tekerlekten çekişli versiyonu, ihtiyaca ve zemine bağlı olarak, çevirmeli bir kumanda ile kontrol edilen 2WD, 4HI ve 4LO seçenekleri sunuyor. Arazi yetenekleriyle öne çıkan dört çeker Navara’larda aynı zamanda Yokuş İniş Destek Sistemi de bulunmakta.

Haber: Bahadır Bektaş / Antalya

ÇOK OKUNANLAR