LANSMAN › Yeni Nissan X-Trail 98.900 TL'den başlıyor

Yeni Nissan X-Trail 98.900 TL'den başlıyor

18 Haziran 2014 / 22:02 Yeni teknolojilere ve modern bir tasarıma sahip olan yeni X-Trail, Ağustos ayında yollara çıkıyor

Yeni Nissan X-Trail 98.900 TL'den başlıyor

Yeni Nissan X-Trail, 98.900 TL'den başlayan fiyat etiketleriyle, Ağustos ayında satışa sunuluyor. Selefinden çok daha farklı ve modern bir tasarıma sahip olan yeni model, özellikle 1.6 litrelik dizel motor seçeneğiyle önceki X-Trail'lerden çok daha yüksek satış adetlerine ulaşacağının sinyallerini veriyor. Nissan'ın Qashqai modeliyle benzer bir tarza sahip olan yeni X-Trail, yerini aldığı modele göre ise ciddi üstünlükler barındırıyor.

Yedi koltuk opsiyonuyla birlikte, Qashqai+2’yi de otomotiv tarihinin tozlu sayfalarına gömen X-Trail’e önden bakanlar ilk etapta biraz şaşkınlık yaşayabilir, çünkü bu otomobil önden Qashqai ile çok benzer bir görünüm sunuyor. Bunun yanında daha uzun gövde ve farklı arka tasarım ise, X-Trail’in kardeşinden farklılaşmasını sağlıyor. Qashqai ile aynı altyapı üzerine geliştirilen aracın uzunluğu eski modelden çok küçük bir farkla daha fazla. Bunun yanında asıl artış ise dingil mesafesinde kendini gösteriyor. Artık 76 mm daha uzun bir dingil mesafesine sahip olan X-Trail, hem Qashqai’ye hem de selefine göre çok daha geniş bir arka koltuk sunuyor. Arka kapının 77 derecelik bir açıyla açılabilmesi ve arka koltuğun ileri-geri 260 mm kayabilmesi, X-Trail’i arkadaki yolcular için daha konforlu bir crossover haline getirmiş. Otomobil aynı zamanda kullanışlı bir bagaja da sahip. Bagaj zemininin farklı kademelerde ayarlanabilmesi ve koltukların dokuz farklı kombinasyon sunması kullanışlılığı arttırıyor. X-Trail, Qashqai'den 120 litre daha geniş bir bagaja sahip.

Otomobilin kabin tasarımı da Qashqai’yi hatırlatıyor, ancak kullanılan malzemeler daha kaliteli hissettiriyor. X-Trail, aynı zamanda zengin bir donanıma da sahip. Özellikle sürüş destek sistemleri ve güvenlik donanımları çok kalabalık bir liste yaratıyor. Kör Nokta Uyarı Sistemi, Şeritten Ayrılma Uyarısı, Acil Fren Desteği, Hareketli Obje Algılama, Yorgunluk Tespit Sistemi, Uzun Far Asistanı ve Trafik İşareti Algılama Sistemi, X-Trail’in yeni donanımları arasında.

X-Trail, ülkemize 130 beygir gücünde 1.6 litrelik turbodizel motor ile ithal ediliyor. 150 beygir gücündeki eski 2-litrelik motorun yerini alan Renault imzalı bu ekonomik ünite, 4x2 versiyonda manuel ve CVT otomatik şanzıman seçenekleri sunarken, 4x4 versiyonda ise manuel şanzıman ile eşlenmiş olacak. Daha büyük bir gövdeye sahip olmasına rağmen selefinden 90 kg daha hafif bir otomobil olan X-Trail 0’dan 100 km/s hıza 11 saniyede çıkıyor ve 100 km’de ortalama 5.3 litrelik tüketime imza atıyor. Azalan tüketim rakamları ve hacimden dolayı düşen vergi oranı, satış adetlerindeki olası artışın en büyük sebepleri olacaktır.

Tıpkı tasarımı gibi X-Trail’in sürüş karakteri de yerini aldığı modelden daha sportif. Ancak Qashqai’nin daha dinamik hissettirdiğini de belirtmeliyiz. X-Trail’in arka aksında, Qashqai’den farklı olarak çok kollu süspansiyonlara yer verilmiş. İri jantlarına rağmen yeterince konforlu hissettiren X-Trail’in aynı zamanda Qashqai’den daha sessiz olduğu da fark ediliyor.

Eski çizgisini kaybetmiş olsa da, bu yeni haliyle son derece güzel görünen, geniş, selefinden daha ekonomik ve donanım açısından cömert bir otomobile dönüşmüş X-Trail. Nissan’ın, bu yeni modeliyle birikte SUV ve crossover pazarındaki güçlü konumunu daha da güçlendireceğini tahmin etmek hiç zor değil.

Yazı: Bahadır Bektaş / Dalaman

ÇOK OKUNANLAR