LANSMAN › Yeni Opel Grandland Ocak ayında gelecek

Yeni Opel Grandland Ocak ayında gelecek

15 Ekim 2024 / 15:04 Tamamen yeni Opel Grandland ile Rüsselsheim'da buluştuk. İşte iddialı SUV ile ilgili tüm detaylar

Yeni Opel Grandland Ocak ayında gelecek

Opel'in 2025 yılının Ocak ayında Türkiye pazarına sunmaya hazırlandığı yeni Grandland modeliyle, markanın merkezi Rüsselsheim'da düzenlenen test sürüşü etkinliğinde buluştuk. Opel'in yeni tasarım dilini ve daha belirgin yeni ışık imzasını taşıyan ilk modeli olan Grandland, aynı zamanda artık tamamen elektrikli versiyonlara da sahip olacak. Grandland ülkemize ilk etapta; her ikisi de önden çekişli olan 48V mild-hibrit teknolojisine sahip 1.2 litrelik turbo benzinli ve 213 beygir gücünde elektrikli versiyonlarıyla ithal edilecek. Elektrikli Grandland, Ocak ayında sunulacak 82 kWh kapasiteli batarya seçeneğinde 582 km'ye varan bir menzil vaat ediyor. Elektrikli Grandland'in 73 kWh kapasiteli bataryaya sahip daha kısa menzilli versiyonu ise önümüzdeki yılın Haziran ayında Türkiye yollarında olacak.

7153b696760773b0b0d9c51538d9ced5_0.jpg

KONSEPTTEN SERİ ÜRETİME AKTARILAN DETAYLARA SAHİP
Yeni Grandland, şık görünümü, pratik detaylar ve karbon ayak izini azaltan birçok özellik ile bir araya getiriyor. Bu yenilikçi özellikler arasında, geri dönüştürülebilir ve onarılabilir bataryalar, iç tasarımda geri dönüştürülmüş malzeme kullanımı ve gövdede krom ögelerin bulunmaması gibi özellikler yer alıyor. Bununla birlikte modelin ön bölümün orta kısmında yer alan aydınlatmalı “Şimşek Logosu”na sahip yeni 3D Vizör ve arka kısımda aydınlatmalı "OPEL" yazısı bulunuyor. Arka taraftaki aydınlatmalı "OPEL" pusula imzası, daha önce ilk kez markanın Experimental konseptinde karşımıza çıkmıştı. Grandland ise bu imzayı seri üretime geçiren model oluyor. Ayrıca Opel'in otomobille ilgili tüm dünya kaynaklarını korumaya yönelik olarak benimsediği çevreci inovasyon yaklaşımıyla tamamen uyumlu şekilde modelin adı artık krom harflerle gösterilmek yerine bagaj kapağına baskı şeklinde işlenmiş durumda.

fec38dd9c162c22e60cc35592aadcc83_1.jpg

Grandland'deki diğer öne çıkan yenilikçi özellik ise 50.000'den fazla ayrı bileşenden oluşan yeni Intelli-Lux Pixel HD aydınlatma sistemi. Bu sistemde; trafik durumuna göre, ilerideki nesneler bir kamera tarafından algılanıyor ve Intelli-Lux Pixel HD farlar, bu nesneleri standart Matrix Light teknolojilerinden daha yüksek çözünürlüklü, daha parlak ve homojen bir ışıkla aydınlatıyor. Böylece gece sürüşlerinde üstün bir görüş açısı ve mesafesi sunarken, diğer kullanıcıların gözünün kamaşmasını engelliyor. Ayrıca yeni nesil aydınlatma sistemi, aracın önünde grafik projeksiyonlarla gösterilen yeni "hoş geldiniz" ve "güle güle" animasyonları ile gelecekteki olanaklara şimdiden ışık tutuyor.

ARTIK DAHA BÜYÜK VE HACİMLİ BİR SUV
Elektrikli araçlar için geliştirilen yeni STLA Medium platformu üzerinde yükselen ilk Opel modeli olan Grandland ayrıca artık daha büyük bir gövdeye sahip. Selefine kıyasla uzunluğu 173 mm artarak 4.65 metreye ulaşan Grandland'in ayrıca yüksekliği 19 mm, genişliği de 64 mm daha fazla. Artan boyular ve uzayan dingil mesafesiyle birlikte arka koltuklarında 20 milimetre daha fazla diz mesafesi bulunan yeni Grandland, arka koltuklar dik pozisyondayken 550 litrelik bagaj sunuyor ki bu değer de yine önceki modelden daha fazla. Otomobilin bagajı koltuklar yatık pozisyondayken ise 1,645 litreye ulaşıyor.

fec38dd9c162c22e60cc35592aadcc83_0.jpg

ELEKTRİKLİ VERSİYONDA 582 KM'YE VARAN MENZİL
400 voltluk bir çekiş bataryası kullanan yeni Grandland Elektrik'in elektrikli motoru 213 HP (157 kW) güç ve 345 Nm doğrudan tork üretiyor. Bu değerler, yeni Grandland Elektrik'in 100 km/s hıza 9 saniyede ulaşmasını sağlıyor. Maksimum hız ise yaklaşık 170 km/s olarak veriliyor. Elektrikli Grandland'in menzili ise 82 kWh kapasiteli batarya ile 582 km. Yeni Grandland Elektrik, ayrıca yeni düz batarya paketi ve yeni nesil elektrikli motorunun yanı sıra ısı pompası gibi enerji tasarrufu özellikleri sayesinde uzun menzilli sürüşler sunabilecek. Rejeneratif frenleme sayesinde enerji, üç farklı mod kullanılarak geri kazanılabiliyor, böylece Grandland Elektrik’in verimliliğini daha da artırıyor. Yeni model, gerekli olduğunda kısa şarj molaları ile şarj imkanına da sahip. Grandland Elektrik, hızlı şarj istasyonlarında  batarya kapasitesinin % 80'ine yaklaşık 30 dakika şarj süresinde ulaşıyor.

fec38dd9c162c22e60cc35592aadcc83_4.jpg

Opel Grandland’in 48V Mild-Hybrid versiyonu ise 136 HP (100 kW) güç üreten 1,2 litrelik turbo benzinli motoru, 28 HP (21 kW) elektrikli motor ve 6 ileri çift kavramalı elektrikli şanzıman ile birleştiriyor. Mild-Hybrid model, içten yanmalı motora sahip benzer bir araca kıyasla yakıt tüketimini ve karbon emisyonunu azaltırken aynı zamanda sürüş konforunu artırıyor. Elektrikli motor, hızlanırken ve hareketsiz halden kalkış yaparken benzinli motora destek sağlıyor. Düşük hızlarda, örneğin manevra yaparken şehir içinde bir seferde yaklaşık bir kilometreye veya toplam sürüş süresinin yaklaşık %50'si boyunca tamamen elektrikli sürüşe olanak sağlıyor. 48 Volt hibrit teknolojisine sahip yeni Grandland’de, yüksek hızlarda yavaşladığında ve benzinli motor kapandığında, elektrikli motor jeneratör gibi çalışarak hybrid sistemin 48 voltluk bataryasını şarj ediyor; bunun için şarj işlemine gerek kalmıyor. Mild-Hybrid araç sürücüleri, tercihlerine bağlı olarak Eco, Normal ve Sport olmak üzere üç sürüş modu arasından seçim yapabiliyor. Bu versiyonun ortalama yakıt tüketimi 5.5 lt/100 km olarak veriliyor.

Yeni Grandland'in iç tasarımı yatay bir mimariye sahip. Zarif gösterge, yatay bilgi-eğlence ekranı ve gösterge panelinden kapılara kadar uzanan hatlar, genişlik ve ferahlık hissini güçlendiriyor. Hafifçe sürücüye dönük olarak tasarlanan 16 inçlik merkezi ekran ve yüksek orta konsol ise sportif bir his oluşturuyor. Grandland'de ayrıca Intelli-HUD head-up display de mevcut. Sürücüler, Pure Mod’u manuel veya otomatik olarak etkinleştirerek gösterge panelini sadeleştirme seçeneğine de sahip. Bu modda; sürücü bilgi paneli, sanal gösterge paneli ve merkezi ekrandaki içerikler azaltılarak gece saatlerinde veya yağmurlu havalarda dikkatin dağılmasını önlüyor. Sık kullanılan klima kontrolleri ve ses kumandası ise fiziksel olarak kontrol ediliyor. Yeni Grandland’de yan hava kanallarının kapıya entegre edilmesiyle gösterge panelinin genişliği, görsel olarak öne çıkarılmış. 

fec38dd9c162c22e60cc35592aadcc83_3.jpg

Opel'in ödüllü ergonomik AGR koltukları, önemli bir itibara sahip ve yeni Grandland bu eski geleneği devam ettiriyor. "Aktion Gesunder Rücken e. V." (AGR) sertifikalı bu koltuklar, yeni bir konfor özelliği olarak ayarlanabilir yan desteklere sahip. Bu fonksiyon, koltuk sırtlığının yan kısımlarında bulunan iki pnömatik cep sayesinde koltuk kavramasının da kişiselleştirilmesini sağlıyor. Ayrıca sürücü koltuğunda havalandırma ve masaj özellikleri de bulunuyor. Ek olarak, ön koltuklarda omurilik üzerindeki baskıyı azaltan patentli Intelli-Seat özelliği, standart olarak mevcut. Grandland'deki tüm kumanşlar Opel'in “Greenovation” yaklaşımına sadık kalınarak %100 geri dönüştürülmüş malzemeden elde edilmiş. Bu yaklaşımın, koltukların yanı sıra kapı panelleri, gösterge paneli ve orta konsolda da hayata geçirildiği görülüyor. Bu üç kaplama, vegan malzeler kullanılarak üretiliyor ve Alcantara kaplamanın bile %50’si geri dönüştürülmüş malzemeden yapılmış. Yeni Grandland'in toplam ağırlığının 500 kilogramdan fazlası geri dönüştürülmüş ve yenilenebilir hammaddelerden oluşuyor.

KABİNDE ÇOK SAYIDA KULLANIM ALANI MEVCUT
Yeni Grandland'de çok sayıda saklama alanı bulunuyor. Bu yönde bazı akılcı çözümler de var. Bu akıllı çözümlerin başında ise Pixel Box geliyor. Bu bileşen, aydınlatmalı yarı saydam cam kısmı ve kumaş kaplamasıyla hem konsolun görsel çekiciliğini artırıyor, hem de son derece fonksiyonel bir kullanım imkanı sunuyor. Kablosuz akıllı telefon şarj cihazı ise camın arkasında konumlandırılarak fonksiyonellik sunarken cihazlar güvenle saklanıyor ve şarj edilebiliyor. Yeni Grandland, Pixel Box’tan ön koltuk sırtlıklarındaki telefon ceplerine ve orta konsolun altında bulunan 12 V prizin de yer aldığı büyük saklama alanına kadar toplamda 35 litreden fazla hacme sahip iç saklama bölmeleri sunuyor.

fec38dd9c162c22e60cc35592aadcc83_2.jpg

Yeni Grandland'de konforu göz ardı etmeyen bu sürüş karakteri için, frekans seçimli sönümlendirme teknolojisine sahip amortisörler kullanılmış. Bu teknolojide, sönümlendirme kuvvetini frekansa göre mekanik olarak adapte etmek için amortisör bölmesinde ikinci bir hidrolik devre kullanılıyor. Duruma, yol yüzeyinin koşullarına ve sürüş tarzına göre sistem, yüksek frekanslarda (arnavut kaldırımı veya rögar kapağı gibi küçük darbelerde) konforlu sürüş sağlıyor. Bununla beraber düşük frekanslarda yolla doğrudan temasla sportif ve iddialı bir sürüş tarzı için farklı sönümlendirme karakteristikleri uyguluyor. Otomobilin mild-hybrid versiyonu torsiyonlu arka aksa sahipken, elektrikli modelde ise bağımsız arka süspansiyon yapısı bulunuyor.

Opel'in yeni birinci sınıf SUV'unun sürüş destek sistemleri arasında tümü standart olarak sunulan dur-kalk fonksiyonuna sahip adaptif hız sabitleyici, trafik işareti tespit sistemi, akıllı hız adaptasyonu ve kaza durumunda ikincil çarpışmayı önlemeye yardımcı olan ikincil çarpışma freni gibi çok çeşitli sürücü destek sistemleri yer alıyor. Çok sayıda elektronik destek bileşenini içeren ve bunları yarı-otonom şerit değişim asistanı ve akıllı hız adaptasyon sistemiyle birleştiren Intelli-Drive 2.0 sistemi, opsiyonel olarak sunuluyor. Bu destek sistemi, hedeflenen şerit boşsa Grandland'i küçük yönlendirme hareketleriyle istenen şeride yönlendiriyor. Hız adaptasyon sistemi ise sürücünün onayı doğrultusunda aracın hızının yeni bir hız limitine göre düşürülmesini veya bu limite kadar artırılmasını sağlıyor. Intelli-Drive 2.0, sensörlere ek olarak kablosuz ağdan gelen bilgileri de kullanıyor. Ön ve arka  park sensörleri, Intelli-Vision 3600 çevre görüş kamerası ve otomatik temizleme işlevine sahip arka kamerası sayesinde park etmek ve manevra yapmak artık daha kolay hale gelmiş.

ÇOK OKUNANLAR