LANSMAN › Yeni Peugeot 208'i kullandık...

Yeni Peugeot 208'i kullandık...

01 Kasım 2019 / 22:16 Yeni Peugeot 208, teknolojik yenilikleri ve elektrikli versiyonu ile yüzünü geleceğe çevirdi

Yeni Peugeot 208'i kullandık...

Son yıllarda model gamını hızla yenileyen ve geçirdiği pozitif değişimle adından sıkça söz ettiren Peugeot, hibrit modelleri ve ilk elektriklisi ile geleceğe de hazır görünüyor. 3008, 5008 ve 508 modellerinde hibrit teknolojili versiyonlar sunan marka, tamamen yenilediği 208’de ise tamamen elektrikli bir seçenek sunuyor. Peugeot’nun e-208 olarak adlandırdığı bu otomobil, marka tarihindeki ilk tamamen elektrikli model olma özelliğine sahip. Ayrıca yeni 208, CMP adını taşıyan ve elektrikli versiyon düşünülerek geliştirilen yeni bir platforma sahip. Bu sayede otomobilin içten yanmalı konvansiyonel versiyonları ile elektrikli versiyonun hacim ve kullanışlılık gibi konularda aynı özellikleri sunması sağlanmış.

ff34feeac0a59ef1f730eec60512dca1_1.jpg

Yeni 208 sadece elektrikli versiyonuyla değil; seksi proporsiyonları, şık kabini ve sunduğu teknolojilerle de adından çok söz ettirecek gibi görünüyor. Portekiz’de gerçekleştirilen basın test sürüşünde inceleme imkanı bulduğumuz yeni 208’in hem benzinli motor seçeneklerini hem de tamamen elektrikli versiyonunu kullandık. Ülkemize 2020 yılının sonunda benzinli ve dizel motor seçenekleriyle ithal edilecek olan yeni 208’in elektrikli versiyonunun ülkemize ithal edilip edilmemesi konusunda ise net bir karar verilmiş değil. 

Peugeot’nun küçük sınıftaki modeli, 1983 doğumlu 205’ten güncel 208’e uzanan süreçte model ismini sürekli değiştirmiş olsa da, yeni model markanın yeni isimlendirme stratejisi doğrultusunda 208 ismini taşımaya devam ediyor. Buna karşılık küçük sınıf Peugeot, en kapsamlı değişimi de bu son neslinde yaşıyor. Gelin öncelikle boyutlardan ve tasarımdan başlayalım…

ff34feeac0a59ef1f730eec60512dca1_0.jpg

4055 mm’lik uzunluğu selefinden 8 cm daha fazla olan yeni 208’in yüksekliği ise daha az. Ancak bu otomobilde boyutlardan çok tasarımdaki büyük değişim göze çarpıyor. Ön camı geriye çekilerek daha dik konumlandırılan 208, daha düz ve yüksekte tasarlanan motor kaputu, öne doğru çıkık ön ızgarası ve eskisinden daha küçük tasarlanan farlarıyla artık daha sıkı bir duruşa sahip. Otomobilin proporsiyonlarının önceki modelden çok daha iyi olduğu bir gerçek. Ayrıca tasarım detaylarına da daha fazla özen gösterildiği hemen fark ediliyor. Yeni 508’de karşımıza çıkan aslan dişi ve pençe formundaki gündüz farlarıyla önden çok dikkat çekici bir görünüm sunan otomobilin arka bölümü de yüksekte konumlanan ve tıpkı 3008, 5008 ve 508’de olduğu gibi siyah bir bantla birbirine bağlanan stop grubu ile marka kimliğine uygun bir tasarıma sahip. Üç dikey aydınlatmadan oluşan pençe formunu otomobilin stop grubunda da görüyoruz. Yeni 208’in tasarımında geçmişe gönderme yapan tasarım detayları da bulunuyor. Örneğin geniş tasarlanan C sütunu ve arka camın formu, 205’i hatırlatan hoş bir detay olarak karşımıza çıkıyor.

Yeni Peugeot 208 Allure donanım paketinde daha sade bir görünüm sunarken, GT Line paketinde ise parlak siyah çamurluk dodikleri, daha büyük jantlar ve opsiyonel olarak sunulan siyah tavan uygulamasıyla çok daha sportif bir duruşa kavuşuyor. Parlak siyah detaylar otomobilin özellikle canlı gövde renkleriyle harika bir kontrast yaratıyor. 

ff34feeac0a59ef1f730eec60512dca1_2.jpg

Her ne kadar tasarımı çok beğeni toplamış olsa da, bence yeni 208’in kabini de en az dışı kadar ilgi çekici görünüyor. Markanın i-Cockpit olarak adlandırdığı ön konsol tasarımı yeni 208’de yeni bir boyut kazanmış. Üç katlı konsol modern bir tasarım sunarken, kabindeki dijital çözümler de fütüristik bir ortam yaratıyor. Özellikle 12.3 inçlik dijital gösterge panelindeki üç boyutlu yapı dikkat çekici. Diğer Peugeot modellerinde olduğu gibi küçük direksiyon simidinin üzerinden takip edilen gösterge, iki katmanlı cam sayesinde üç boyut özelliği kazanıyor. Bu göstergenin içeriğini değiştirmeniz ve ihtiyacınıza göre bir tema seçmeniz mümkün. Peugeot i-Cockpit’in bir diğer parçası olan multimedya ekranı da sürücüye dönük yerleşimiyle sürücü odaklı bir konsol yapısı yaratıyor. 5, 7 ve 10 inçlik üç farklı ekran boyutuyla sunulan multimedya sisteminin 10 inçlik versiyonu menü yapısı ve hızıyla oldukça başarılı. 208’in multimedya sisteminin menüsünü dokunmatik olarak bu ekrandan ya da şalter şeklindeki kumandalardan kontrol etmek mümkün. Bu kumandaların altındaki piyano siyahı bölümde ise kapaklı bir eşya gözüne yer verilmiş. Üst donanım paketinde kablosuz telefon şarjına da ev sahipliği yapan bu bölmenin hemen altında bir başka eşya gözü daha bulunuyor. Ön konsolunda USB ve Type C girişleri de sunan otomobilin arka koltuğunda da USB girişlerine yer verilmiş. Yani yeni 208’de yeni nesil ihtiyaçlar da unutulmamış.

ff34feeac0a59ef1f730eec60512dca1_3.jpg

Sportif koltuklar ve sürücü odaklı ön konsolu sayesinde sportif bir sürüş pozisyonu sunan otomobilin ön bölümü sürücü ve öndeki yolcuyu saran bir yapıda. Arka koltuktaki diz ve baş mesafeleri küçük sınıf ortalamalarında kalan otomobilin bagaj hacmi ise 26 litrelik artışla 311 litreye ulaşmış. 

Yeni Peugeot 208’in motor gamı 1.2 litrelik benzinli, 1.5 litrelik dizel ve elektrikli seçeneklerden oluşuyor. Yani otomobil üç farklı türde motor alternatifi sunuyor. Otomobilin benzinli motor seçenekleri 1.2 litrelik aynı silindir hacmine sahip. Otomobilin baz motor seçeneğinde; sadece 5-ileri manuel şanzımanla üretilen 75 beygir gücünde atmosferik motor görev yaparken, aynı motorun 100 beygir gücündeki versiyonu 6-ileri manuel ve 8-ileri tam otomatik EAT8 şanzıman seçeneği sunuyor. Benzinli seçeneklerin en tepesinde ise 130 beygir gücünde 1.2 litrelik turboşarjlı PureTech ünite yer alıyor ve bu motor sadece EAT8 şanzımanla sunuluyor. 100 beygir gücündeki 1.5 litrelik BlueHDi dizel motor seçeneği ise 6-ileri manuel şanzımanla kombine edilmiş.  

Portekiz’deki basın lansmanında ilk olarak 208’in en güçlü benzinli versiyonunu kullanma imkanı bulduk. Yeni 208’in sürüş kalitesinin önceki modele göre gözle görülür şekilde iyileştiği hemen fark ediliyor. Azalan ağırlığına rağmen daha iyi bir yalıtım sunan otomobil, küçük sınıf bir otomobile göre oldukça konforlu hissettiriyor. Yumuşak direksiyonu, sarsıntısız vites geçişleri ve akıcı karakteriyle selefinden daha olgun bir otomobile dönüşen 208, Sport modunda direkt tepkiler veren direksiyonuyla sürüş keyfini de geri plana atmıyor. Eğlenceli bir sürüşe sahip olan otomobilin sportif hissettirdiği söylenebilir. 

Yeni Peugeot 208’deki gelişim donanım listesinde de kendini gösteriyor. Elektrikli sürücü koltuğu, kablosuz şarj sistemi ve ısıtmalı ön koltuklar gibi donanımlar sunan otomobil, sürüş destek asistanlarıyla da adeta üst segment otomobillerle yarışıyor. Yeni 208, adaptif hız sabitleme sistemi, şerit takip asistanı, trafik işareti tanıma özelliği ve hem direksiyon hareketlerini hem de gaz ve fren girdilerini sürücüden devralan tam park asistanı gibi donanımlar sunuyor. 

ff34feeac0a59ef1f730eec60512dca1_4.jpg

ELEKTRİKLİ VERSİYON; PEUGEOT e-208
Elektrikli Peugeot 208’de 100 kW (136 bg) gücünde elektrikli bir motor görev yapıyor. 260 Nm maksimum tork değeri sunan bu ünite, enerjisini otomobilin tabanına yerleştirilmiş bataryalardan alıyor. İçten yanmalı modellerden farklı jantları, ön panjurdaki gövde rengi detayları ve C sütunundaki ‘e’ ibaresiyle içten yanmalı modellerden ayrılan e-208, çoklu kullanıma uygun platformu sayesinde hacim ve kullanışlılık açısından ise diğer versiyonlardan farklı değil. 

0’dan 100 km/s hıza 8.1 saniyede çıkan ve özellikle ilk kalkış anından 50 km/s hıza kadar belirgin bir ivmelenme ile hızlanan elektrikli 208, WLTP standartlarına göre 340 km’lik menzil sunuyor. Menzil NEDC normlarına göre ise 450 km olarak veriliyor. Peugeot, yapılan bir araştırmada elektrikli otomobil sahiplerinin yüzde 80’inin günde 50 km yol kat ettiğini belirlemiş ki bu da tek şarj ile 1 haftalık bir kullanım anlamına geliyor. 
Elektrikli 208’in bataryalarını üç farklı şekilde şarj etmek mümkün. Ev tipi prizlerde 16 saatte şarj edildiği açıklanan otomobilin bataryaları, Wallbox şarj ünitesinde ise trifaze şarj ile 5 saat 15 dakikada, monofaze şarjda ise 8 saatte tam olarak doldurulabiliyor. Hemen hemen tüm elektrikli otomobillerde olduğu gibi bataryaları yarım saatte. Yüzde 80 doluluk oranına ulaştırmak da mümkün. Otomobilin fren sistemindeki enerji geri dönüşüm özelliği de sürüş sırasında enerji depolamaya imkan tanıyor. Vites kolundaki B modunu seçerek bu süreci daha verimli hale getirmek de mümkün. Peugeot, şarj işlemini uzaktan takip edebileceğiniz, başlatıp durdurabileceğiniz MyPeugeot adında bir uygulama da geliştirmiş. Bu uygulama üzerinden programlanabilir ön iklimlendirme sistemi de kontrol edilebiliyor. Peugeot e-208’in pazardaki en iyi termal konforu sunduğu iddia ediliyor. HV batarya ile beslenen yüksek performanslı bir ısıtıcı (5 kW) ile ısı pompası ve otomatik sıcaklık kontrolü sayesinde kabin içinde içten yanmalı motorlarla eşdeğer seviyede bir konfor standardı oluşuyor. 

Marka bataryalar için sunduğu garanti süresiyle de elektrikli otomobile mesafeli yaklaşan kitlenin aklındaki önemli bir soru işaretini ortadan kaldıracak gibi görünüyor. Batarya şarj kapasitesinin yüzde 70’i için 8 yıl veya 160 bin km garanti sunuluyor. Yani Peugeot elektrikli bir geleceğe hazırlanırken hiçbir detayı havada bırakmıyor.

YAZI: BAHADIR BEKTAŞ / PORTEKİZ

ÇOK OKUNANLAR