YENİ MODELLER › Alfa Romeo'da dönüşüm Tonale ile başlıyor

Alfa Romeo'da dönüşüm Tonale ile başlıyor

09 Şubat 2022 / 12:16 Alfa Romeo'nun ilk kompakt SUV modeli Tonale, marka DNA’sını ileri teknolojiyle harmanlıyor

Alfa Romeo'da dönüşüm Tonale ile başlıyor

Alfa Romeo, ilk kompakt SUV modeli Tonale'nin örtüsünü kaldırdı.Model gamında Stelvio'nun altında konumlanan Tonale'nin ismi, tıpkı Stelvio'da olduğu gibi Alpler'de yer alan görkemli bir geçitten geliyor. Alfa Romeo DNA’sına sadık kalarak; 21. yüzyılın sportifliğini yeniden tanımlamaya hazırlanan Tonale, teknolojik özellikleriyle de marka için bir dönüm noktası niteliğinde. Alfa Romeo, bağlanabilirlik ve elektrik çağına, MHEV (hafif hibrit) ve PHEV (şarj edilebilir hibrit) motor seçenekleri bulunan ve NFT teknolojisiyle otomotiv endüstrisinde adeta çığır açan Tonale ile giriş yapıyor. Alfa Romeo'nun ilk kompakt SUV modeli NFT (değiştirilemeyen dijital varlık) dijital sertifikasıyla satışa sunulan ilk otomobil  olma özelliğine sahip.

96b600fffccc5859d0897ee159f59863_0.jpg

Tonale, daha ilk bakışta çarpıcı bir Alfa tasarımı sunuyor. 4,53 metrelik uzunluğa, 1,84 m genişliğe ve 1,6 m yüksekliğe sahip olan Tonale, modern bir görünüm sunmasına rağmen, birçok detayıyla geçmişteki Alfa tasarımlarına da sadık kalıyor. Otomobilin arkasından başlayarak farlara kadar uzanan ve tasarımcıların “GT Line” olarak adlandırdığı çizgi, Giulia GT'den esinlenilmiş bir detay. Bu form aynı zamanda otomobile 8C Competizione gibi ikonik modelleri çağrıştıran bir gmrünüm kazandırıyor. Yeni Full-LED Matrix farların “3+3” düzeni ise efsanevi SZ Zagato veya Proteo konsept otomobillerini çağrıştırıyor. 

96b600fffccc5859d0897ee159f59863_1.jpg

Üç modüllü far, hayatı kolaylaştıran ve sürüş güvenliğini destekleyen farklı teknolojileri de bünyesinde barındırıyor. Uyarlanabilir Sürüş Farı kısa farları hıza ve özel sürüş koşullarına göre ayarlıyor, ikinci modül “Parlamayan Uzun Far” işlevi ile diğer araç kullanıcılarının gözünde parlama yapmamak için önde ilerleyen ve/veya karşıdan gelen araçları otomatik olarak algılıyor. Üçüncü modül ise dönüş yönünü aydınlatarak etkin viraj aydınlatması sunuyor. Tonale'nin stop grubu da farlarla uyumlu bir forma sahip. 8C Competizione tarzındaki arka cam Alfa'nın sportif kimliğini destekliyor.

96b600fffccc5859d0897ee159f59863_3.jpg

Tonale'nin kabini de diğer yeni nesil Alfa Romeo modellerinde  olduğu gibi son derece sportif. Alüminyum, alkantara ve deri ile dekore edilen kabin,“Teleskopik” gösterge paneli, büyük alüminyum vites kulakçıkları, üzerinde marş butonu bulunan üç kollu spor direksiyon simidi gibi detaylarla, sürüş tutkunlarına dinamik bir iç mekan sunuyor. Alfa Romeo’nun manifestosuna uyguna olarak, her detayın sürücünün ihtiyaçlarına göre tasarlandığı otomobilde, ergonomi, yüksek kaliteli malzemeler ve hepsinden önemlisi eşsiz bir dinamizm sayesinde maksimum sürüş keyfi hedeflenmiş 

96b600fffccc5859d0897ee159f59863_4.jpg

Alfa Romeo Tonale, 10,25 inçlik yeni bir bilgi-eğlence sistemi sunuyor. Kişiselleştirilebilen Android işletim sistemine sahip olan ve 4G bağlantısı ile kablosuz havadan (OTA) güncellemelere olanak tanıyan bilgi-eğlence sistemi, böylece her zaman güncel içerik, işlev ve hizmetler sunuyor. Gösterge panelinin ortasında ise otomobilin tüm verilerine ve otonom sürüş ayarlarına erişim sağlayan tamamen dijital 12,3 inç TFT ekran bulunuyor. Gösterge ayrıca, Gelişmiş (Evolved), Rahatlatıcı (Relaxed) ve markanın ikonik renklerine sahip Gelenekçi (Heritage) olmak üzere üç farklı tema sunuyor. 

96b600fffccc5859d0897ee159f59863_2.jpg

NFT TEKNOLOJİSİYLE YENİ BİR ÇAĞA ADIM ATIYOR
Alfa Romeo, Tonale ile otomotiv sektöründe gerçek bir yenilik olan, değiştirilemeyen dijital varlık (NFT) teknolojisini de pazara sunuyor. Marka böylece bir otomobili NFT ile dijital sertifikalandıran ilk üretici oluyor. Tonale’nin NFT sertifikası, müşterinin onayı ile aracın tüm verilerini kaydedip, uygun şekilde bakımının yapıldığını belgeleyerek ikinci el değerini yükseltecek bir etki yaratacak bir sertifika oluşturuyor. NFT sertifikası, ikinci el otomobil pazarında, kullanıcıların veya bayilerin güvenebileceği ek bir güvenlik kaynağı da oluşturacak.

0727eaf5f27d7cb0b33a5988e12e9ddc_0.jpg

ELEKTRİK DESTEKLİ MOTORLARA SAHİP
Tonale dört farklı motor seçeneğiyle tanıtıldı. Bu motorlardan iki tanesi mild-hybrid teknolojisine sahip. 130 ve 160 beygirlik iki farklı güç seçeneğiyle sunulan 1.5 litrelik Hybrid VGT (Değişken Geometrili Turbo) motor, gücünü 7-ileri Alfa Romeo TCT çift kavramalı şanzıman üzerinden yola aktarırken, 15 kW güç ve 55 Nm ek tork sağlayan 48 voltluk “P2” elektromotor da, içten yanmalı motora destek oluyor. Sistemin düşük hızlarda ve park manevralarında "elektrikli sürüş" de işlevi sunduğu açıklanıyor. 

Tonale, sadece elektromotoru kullanarak çeşitli sürüş senaryolarında çalışabiliyor. Bunlardan biri olan e-Creeping, düşük hızlarda aracın hareketini tamamen elektrikli motor ile gerçekleştiriyor. e-Launch fonksiyonu da çalışma anında sadece elektri motorun kullanımını sağlıyor. Bir diğer fonksiyon olan e-Queueing, otomobilin trafik sıkışıklığında “dur-kalk” düzeninde ilerlemesini sağlarken, e-Park ise park etme manevralarını kolay, pratik ve sessiz hale getiriyor.

Tonale'nin bir diğer elektriklenmiş motor seçeneğinde ise Plug-in hibrit teknolojisi yer alıyor. Q4 çekiş sistemiyle sunulan 275 beygir gücündeki bu versiyoni 0'dan 100 km/s hıza 6,2 saniyede çıkabildiği gibi, tamamen elektrik modunda şehir içinde 80 km'ye varan menzile ulaşıyor.

Tonale'nin motor gamı 130 bg güç ve 320 Nm tork değeri sunan 1.6 litrelik turbo dizel motorla tamamlanıyor. Bu ünite, 6-ileri çift kavramalı Alfa Romeo TCT şanzıman ve önden çekişle eşleştirilmiş.

0727eaf5f27d7cb0b33a5988e12e9ddc_2.jpg

İKİNCİ SEVİYE OTONOM SÜRÜŞ SUNUYOR
Tonale, sürüş keyfini engellemeden maksimum sürüş güvenliği sunmak üzere; hızlanma, fren ve şerit takibini otomatik yöneten 2’inci seviye otonom sürüş için yeni Alfa Romeo Gelişmiş Sürüş Destek Sistemleri (ADAS) ile donatılmış. Tonale, otomobilin çevresini dikey ve yanal olarak izleyen ön kamera ile “Akıllı Uyarlanabilir Hız Sabitleme” (IACC) ve “Şerit Ortalama” (LC) sistemlerini birleştirerek Seviye 2 otonom sürüşü mümkün kılıyor. Entegre kamerayı kullanan sistem trafik işaretlerini algılıyor, bunları ekranda gösteriyor, sürücüyü mevcut hız sınırı konusunda uyarıyor ve sürücünün hızını tespit edilen sınıra düşürmesini öneriyor. Sürücü kabul ederse, hız sabitleyici ayarları otomatik olarak ayarlanıyor. Şerit Ortalama sistemi ise yoğun trafik koşullarında bile aracı şeridin ortasında tutmak için aracın yanal hareketini kontrol ediyor.

0727eaf5f27d7cb0b33a5988e12e9ddc_3.jpg

ÇOK OKUNANLAR