SEKTÖREL › Ford-Otosan batarya montaj fabrikası kuruyor

Ford-Otosan batarya montaj fabrikası kuruyor

04 Aralık 2020 / 01:02 Ford Otosan, "Batarya Montaj Fabrikası"nı 2022 itibarıyla Kocaeli’de hayata geçireceğini açıkladı

Ford-Otosan batarya montaj fabrikası kuruyor

Ford Otosan, Türkiye’de üretilecek ilk tam elektrikli ticari araç olan E-Transit’in üretim sorumluluğunu almasının ardından elektrikli araç dönüşümünde önemli rol oynayacak yeni yatırımını duyurdu. Şirket, Ford Avrupa'nın en büyük ticari araç üretim merkezi olan Kocaeli Fabrikalarında “Batarya Montaj Fabrikası” yatırımını hayata geçirmek için çalışmalara başladı.

4e6ff16ef42f3fe2f583b4f2cee5c5aa_2.jpg

Türkiye’de üretilecek ilk tam elektrikli ticari araç olan Ford E-Transit, 67 kWh 400 Volt lityum iyon pil ile 350 km’ye kadar menzil sunacak. Entegre çalışma sistemini hedefleyen yeni batarya montaj fabrikasının son teknoloji imalat çözümleri ile donatılacağı ve AGV (akıllı taşıma sistemleri) ile verimlilik sağlanacağı açıklanıyor. Yüksek kaliteli ürün çıktıları almak için yeni nesil perçinleme ve kaynak teknolojilerinin kullanılacağı fabrikada 8'i montaj hattında, 22'si ise kasa imalat hattında olmak üzere toplamda 30 adet robot görev yapacak. 

4e6ff16ef42f3fe2f583b4f2cee5c5aa_3.jpg

Bataryalar yine Ford Otosan’ın kuracağı test laboratuvarlarında elektrik testi, hava kaçağı testi gibi güvenlik testlerinden geçirilecek. Bu test esnasında batarya paketinin; şarj düzeyi, paket ve hücre sıcaklık kontrolü ile yazılım kontrolü yapılacak. Kullanılacak yeni soğuk metal transfer kaynak teknolojisi ile batarya kasalarının hava ve su sızdırmazlığı %100 kontrol altına alınacak. "Light Guide System" adı verilen projeksiyon ve 3D sensörlerle batarya paketinin tüm montaj adımları takip edilebilecek. Destek sistemine ek olarak kolaboratif robotlar üzerine yerleştirilmiş görüntü işleyen kameralar ile olası üretim hatalarının önüne geçilecek.

4e6ff16ef42f3fe2f583b4f2cee5c5aa_1.jpg

Bu yeni yatırımla ilgili bilgi veren Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün; “Ford Otosan olarak, Kocaeli Fabrikalarımızdaki elektrikli araç üretim ve yatırım çalışmalarımızı şimdi de “Batarya Montaj Fabrikası” ile bir adım öteye taşıyoruz. Ülkemizde otomotiv sanayinin elektrikli araç yolculuğuna öncülük ediyoruz. Türkiye’nin ilk ve tek entegre elektrikli araç üretim tesisi olacağız” dedi.

ÇOK OKUNANLAR