YENİ MODELLER › GLC’ye AMG performansı

GLC’ye AMG performansı

28 Nisan 2017 / 03:33 Mercedes'in yeni SUV modeli GLC, AMG garajından bir performans canavarı olarak çıktı...

GLC’ye AMG performansı

Performanslı SUV ailesini her geçen yıl biraz daha kalabalıklaştıran Mercedes-AMG, son olarak GLC 63 isimli otomobillerini tanıttı. Standart GLC üzerine geliştirilen 63 uzantılı modeller, GLE 63 ile GLA 45’in arasını dolduracak. GLC’nin standart ve coupe olmak üzere her iki gövde tipinde de sunulan AMG uzantılı otomobiller, standart ve S olmak üzere iki farklı performans seviyesinde üretiliyor.

Bütün GLC 63 modellerinde AMG’nin 4.0 litrelik twin-turbo beslemeli V8 motoru kullanılıyor. Elde birleştirilen ve GT de dahil olmak üzere birçok AMG modeline can veren bu motorun standart versiyonu 475 bg güç üretirken, S versiyonu ise tam 510 bg güce sahip. İkinci verinin Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio’da kullanılan twin-turbo V6’daki güç verisiyle birebir aynı olması önemli bir detay.

Mercedes-AMG şu ana kadar otomobilin performans figürleriyle ilgili resmi bir açıklama yapmamış olsa da, GLC 63’ten daha hafif bir otomobil olan ve standart versiyonunda 475 bg güçle hareket eden C 63’ün 0-100 km/s hızlanması için 4.1 saniye yeterli oluyor. C 63’ün S versiyonu ise aynı hızlanmayı 4.0 saniyede tamamlıyor. Öte yandan, 370 bg gücündeki GLC 43’ün 4.9 saniye içerisinde 100 km/s sınırını aştığını düşünürsek, GLC 63’ün söz konusu veriler arasında bir yerde kalmasını bekleyebilirsiniz.

SUV gövde tipinde bir otomobil olan Mercedes-AMG GLC 63’ün dört tekerlekten çekiş sistemi arazi performansından ziyade, asfalt performansına yönelik olarak ayarlanmış. Yaklaşık iki tonluk ağırlığa sahip olsa da, otomobilin aktif tork dağılımı yapan çekiş sistemi ve arka aksta yer alan sınırlı kaydırmalı diferansiyel virajlarda büyük fark yaratacaktır. Ön aksta tork ihtiyacının olmadığı durumlarda, örneğin sabit hızlı uzun yol sürüşlerinde, otomobilin arkadan itişle yürüdüğünü de ekleyelim.

GLC 63’ün AMG tarafından elden geçirilmiş havalı süspansiyonları her bir tekerlek için bağımsız biçimde çalışabildiğinden, tork yalpalamasının minimuma indirildiği ifade ediliyor. Özellikle virajlardaki güç taleplerinde olumlu bir etki yaratacağı düşünülen sistemin diğer avantajları ise daha geniş lastik tabanına ve daha fazla kamber açısına izin veren bir yapıda olması.

Comfort, Sport ve Sport+ modlarına sahip olan havalı süspansiyonların çalışma karakterini konfor ve sportiflik arasında kalan skalanın dilediğiniz noktasına konumlandırabiliyorsunuz. Sürücüye benzer bir kolaylık sağlayan değişken oranlı spor direksiyon ise Comfort ve Sport arasındaki geçişlerde çalışma biçimini değiştiriyor. 20 inç veya 21 inç ölçülerindeki jantların üzerinde yürüyen GLC 63’ü durdurma görevi ise bütün tekerleklerde yer alan 360 mm’lik disklere verilmiş. S versiyonlarda kullanılan disk çapının 390 mm olduğunu da ifade edelim.

GLC 63’ün fazlasıyla sportif görünen aerodinamik gövde kitinin ön bölümünde yer alan ızgara dikkatinizi çekmiş olabilir. Özel ismi ‘Panamerica’ olan bu ızgara, AMG GT’den sonra, bir AMG modelinde ikinci kez kullanılıyor. Savaş uçağı kanadından ilham alınarak tasarlanan bu ızgaranın haricinde, şişirilmiş çamurlukları ve otomobili daha alçak gösteren marşpiyeleri de unutmamalı. S versiyonlardaki ön ve arka splitterlarda mat gümüş vurguların yer alması ise serinin en güçlü modeline verilmiş küçük bir armağan niteliğinde.

İç mekanda Mercedes-Benz’in ARTICO ismini verdiği suni derinin cömertçe kullanıldığı görülüyor. S versiyonlarda ise aynı döşemelerin yerini yumuşak dokusuyla nappa deri alıyor. Cömertlik demişken, GLC 63’ün iç mekanında, koltuk kafalıklarından gösterge paneline kadar birçok noktada, AMG logosunun işlendiği görülüyor.

Otomobilin ilk müşterilerine yapılmış bir jest niteliğinde olan ‘Edition 1’ isimli paket sadece lansman süresince sunulacak. Her iki güç seçeneğiyle de sunulan bu paketin parlak siyah vurguları, 21 inçlik alaşım jantları ve özel gövde kiti dikkat çekiyor. Tabii sarı veya yeşil renklerinde tercih edilen yarış şeritlerini de unutmamalı. İç mekanda ise sarı vurgulu nappa deri döşemelerin yanında, karbon fiber veya fırçalanmış alüminyumdan imal edilen kaplamalar ön plana çıkıyor.

Mercedes-AMG GLC 63’ün siparişleri 16 Haziran’da açılacak. Otomobil yollara çıktığında ise Porsche Macan ve Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio gibi canavarlarla rekabet edecek.

ÇOK OKUNANLAR