SEKTÖREL › Goodyear'dan lastik şişirme derdine çözüm

Goodyear'dan lastik şişirme derdine çözüm

18 Ağustos 2011 / 18:34 Goodyear, geliştirmekte olduğu 'Hava Basıncı Koruma Teknolojisi' sayesinde lastik şişirme derdine son vermeye hazırlanıyor

Goodyear'dan lastik şişirme derdine çözüm
Goodyear tarafından ABD Akron, Ohio laboratuarında geliştirme aşamasında bulunan yeni teknoloji sayesinde artık hava basıncı azalmış lastiklere veda ediliyor. Goodyear’ın geliştirdiği Hava Basıncı Koruma Teknolojisi (Air Maintenance Technology - AMT) araç lastiklerinin herhangi bir şişirme ya da elektronik işleme gerek kalmadan en uygun basınçta kalmasını sağlayacak.

ABD Hükümeti’nin de geliştirme sürecini hızlandırmak için desteklediği bu yenilik sayesinde araç lastiklerinde basınç kontrolüne gerek kalmazken, düşük lastik basıncından kaynaklanan yakıt kayıpları ortadan kalkacak. Ayrıca; daha düşük CO2 emisyonu, uzun lastik ömrü, araç güvenliğinde ve araç performansında artış sağlanacak.

Şişirme basıncını muhafaza edebilen bir lastiğin sürücüler tarafından yıllardır talep edildiğine dikkat çeken Goodyear Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Teknolojiden Sorumlu Başkanı Jean-Claude Kihn yaptığı açıklamada Goodyear’ın yenilikçi yaklaşımı ile bu teknik problemin çözümüne liderlik ederken, bu alanda kaydedilen ilerlemenin son derece cesaret verici olduğunu belirtti.

Minyatür hale getirilmiş pompa da dahil olmak üzere AMT sisteminin tüm bileşenlerinin tamamen lastiğin içine yerleştirileceğini belirten Kihn “AMT sisteminin ardında yatan teknoloji karmaşık olmasına rağmen, ana fikir çok basit. AMT; enerjisini yolda dönen lastiğin kendisinden alıyor. Lastik teknolojisinde çığır açacağına inandığımız bu buluş ile sürücüler bunca zamandır “Hava Basıncı Koruma Teknolojisi” olmadan nasıl  yaşadıklarını merak edecekler” dedi.

Ticari araçlar için de çalışmalar başlıyor
Amerika Birleşik Devletleri Enerji Bakanlığı’na bağlı Araç Teknolojisi Ofisi, geçtiğimiz günlerde ticari kamyon lastikleri için de AMT sisteminin araştırılması, geliştirilmesi ve tanıtımına 1.5 milyon ABD Doları destek ayrıldığını duyurdu. Bu destek Ulusal Enerji Teknolojisi Laboratuarı tarafından idare edilecek ve çalışmalar yine Goodyear'ın Akron, Ohio'daki İnovasyon Merkezi’nde yürütülecek.

ÇOK OKUNANLAR