GÜNDEM › İşte çarpıcı özellikleriyle Türkiye’nin Otomobili

İşte çarpıcı özellikleriyle Türkiye’nin Otomobili

28 Aralık 2019 / 01:18 Türkiye'nin Otomobili, Bilişim Vadisi’nde gerçekleştirilen görkemli bir organizasyonla tanıtıldı

İşte çarpıcı özellikleriyle Türkiye’nin Otomobili

Türkiye’nin Otomobili sahneye çıktı. Gebze’deki Bilişim Vadisi’nin açılış töreni ile birlikte tanıtılan SUV prototipi ile birlikte TOGG’un kompakt sedan konsepti de görücüye çıktı. Ülkemizin ilk küresel mobilite markası olmak amacıyla kurulan Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG) Bursa’nın Gemlik ilçesinde inşa edilecek fabrikada 2022 yılında üretimine başlayacağı tamamen elektrikli SUV modelinin prototip versiyonu, tasarımıyla olduğu kadar kabin özellikleri ve teknolojisiyle de beklentilerin ötesine geçmeyi başardı. TOGG, C-SUV'un ardından C-Sedan, C-Hatchback, B-SUV ve C-MPV'den oluşan 5 farklı model sunmayı amaçlıyor. 

500 KM’LİK MENZİL VE 4.8 SANİYELİK 0-100 KM/S SÜRESİ

Türkiye’nin ilk doğuştan elektrikli, sıfır emisyonlu ve akıllı otomobili olarak üretilecek olan kompakt SUV modelinin, sınıfının en uzun aks mesafesi, en geniş iç hacmi, en iyi hızlanma performansı ve en düşük toplam sahip olma maliyeti gibi özellikleriyle rakiplerinin önünde yer alacağı açıklanıyor. Fikri ve sınai mülkiyet hakları yüzde 100 Türkiye’ye ait doğuştan elektrikli modüler araç platformu üzerine geliştirilen prototip, teknik detayları ve teknolojik donanımlarıyla da heyecanı doruklara çıkarıyor. 200 bg arkadan itiş ve çift e-motorlu 400 bg gücünde 4x4 seçenekleri bulunan otomobilin tek motorlu versiyonunun 0’dan 100 km/s hıza 7.6 saniyede, 400 beygirlik versiyonunun ise 4.8 saniyede ulaştığı açıklanıyor. Ön aksında bağımsız MacPherson tipi geometriye, arka aksında ise tam bağımsız entegre süspansiyon sistemine yer verilen konseptin sportif ve dinamik sürüş hissinin yanı sıra mükemmel yol tutuş ile sürüş konforu arasında ideal bir denge sunduğu söyleniyor. 

6c6e28bd57f7aff8f596f99f4d7cf821_0.jpg

Yüksek kapasiteli lityum-iyon pil teknolojisiyle 300+ km ve 500+ km’lik iki farklı menzil alternatifi sunan TOGG prototipinin bataryaları, hızlı şarj ile 30 dakikadan kısa bir sürede %80 doluluk seviyesine ulaşabilecek. Piller 8 yıllık bir garanti süresine sahip olacak. TOGG CEO’su Gürcan Karakaş, üretimin başlayacağı 2022 yılına kadar ülkemizdeki şarj altyapısının da geliştirileceğini belirterek, elektrikli otomobil atılımı için gerekli tüm detayların düşünüldüğünü gözler önüne serdi. Verilen bilgiye göre ayrıca, teknolojik imkanlar ile kullanıcılar otomobillerinin şarjını kolaylıkla planlayıp yönetebilecek.

526dce22e3246dc29abff8e5e499d64d_0.jpg

Ünlü Türk tasarımcı Murat Günak’ın da destek verdiği TOGG tasarım ekibinin yönlendirmesiyle ünlü İtalyan tasarım stüdyosu Pininfarina tarafından hazırlanan konseptlerin dış görünümleri kadar kabin tasarımları da heyecan verici. Yüksek kalitede malzemeler kullanılarak hazırlanan kabinler, akıllı teknolojilere ev sahipliği yapıyor. Orta konsol otomobilinin iç mekanının en önemli stil ve fonksiyon özelliklerinden biri olarak öne çıkıyor. Uçak kokpitini hatırlatan form üzerinde vites ve elektronik park freni fonksiyonlarını barındıran konsol, ergonomisiyle dokunmatik kumanda ekranının kontrol edilmesine de yardımcı oluyor. Dokunmatik ekranda kullanıcıyı merkeze alan ara yüzün kullanıcı dostu tasarımı, sesli komut özelliğinin de desteğiyle alışagelmiş kontrol düğmeleri ve kumanda elemanlarını olabildiğince azaltarak iç mekânın yalın ve sade tasarımını desteklemiş.

Türkiye’nin otomobili bağlantılı altyapısıyla sürekli internetin içinde yerini alacak ve internete bağlanabilmek için farklı bir cihaza ihtiyaç duymayacak. Otomobil, tüm akıllı şehir altyapısı, elektrik şebekesi, cihazlar, evler ve binalar ile iletişim halinde olacak ve yaşamın birçok farklı alanında kullanıcısının yerine düşünen bir asistana dönüşecek.  İlerleyen yıllarda, özellikle 5G teknolojisinin yaygınlaşmasıyla birlikte bağlantılı otomobil akıllı yaşamın merkezine yerleşecek ve mobilite ekosistemi içinde doğacak yeni hizmetler kullanıcıların hayatına değer katan ve kolaylaştıran farklı bir mobilite deneyimi yaşatacak. 

526dce22e3246dc29abff8e5e499d64d_3.jpg

DÜNYADA İLK: HOLOGRAFİK ASİSTAN

Türkiye’nin otomobili, sadece elektrikli, bağlantılı ve akıllı olmasıyla değil, sahip olacağı yenilikçi teknolojiler ile de kullanıcılarının otomobil deneyimini farklı bir boyuta taşımayı hedefliyor. Bu doğrultuda TOGG, dünyada ilk kez kullanılmaya başlanacak olan “Holografik Asistan” teknolojisi için hazırlıklarını sürdürüyor. Bu yenilikçi asistan, sıradan bir sanal gösterge panelinin çok ötesinde bir kullanıcı deneyimi yaşatmak amacı ile ileri göz takip algoritmaları ve holografik üç boyutlu görüntüleme teknolojilerinden faydalanacak. “Holografik Asistan” teknolojisi günümüzde otomobil içerisinde kullanılmakta olan 2 boyutlu ekran teknolojilerinin yerine ilk kez üç boyutlu görüntüleme ve artırılmış gerçekliği getirerek araç içi deneyimini bir sonraki boyuta taşıyacak.

Bu teknoloji sayesinde sürücü gözünü yoldan ayırmadan aracın gösterge ekranında verilen bilgileri görmekle kalmayacak, aynı zamanda yol ve çevre hakkında ihtiyacı olabilecek diğer tüm bilgilere ulaşabilecek. Arttırılmış gerçeklik ve 3 boyut ile zenginleştirilmiş görüntü sayesinde yol tarifi ve diğer sürücü destek sistemlerini daha kolay bir şekilde kullanarak güvenli, konforlu ve interaktif bir sürüş imkanı bulacak. 

526dce22e3246dc29abff8e5e499d64d_2.jpg

SEVİYE 3 OTONOMA VE FAZLASINA HAZIR

Türkiye’nin otomobili şehir içi trafik pilotu özelliğini de içeren ileri sürücü destek sistemleri sayesinde “Seviye 2+” otonom sürüş kabiliyetine sahip olacak. Üstelik otomobilin, TOGG mühendisleri tarafından tasarlanan sürekli geliştirilebilir mimari sayesinde “Seviye 3 ve ötesi” otonom sürüş dönüşümüne uygun ve hazır altyapıya sahip olacağı da belirtilmekte. İnternet üzerinden yapılabilecek güncellemeler ile otomobil sürekli olarak en ileri teknoloji ile geliştirilebilecek.

fb6ca7cdfbb136ecdc172a04e0d89c5b_0.jpg

TİTİZLİKLE YÜRÜTÜLEN TASARIM SÜRECİ

TOGG prototiplerinin tasarım sürecinde bir ilke imza atılmış. Tasarım süreci kapsamında Türkiye’den ve dünyadan toplamda 18 tasarım evi, TOGG’un belirlediği 6 farklı kriter ile objektif bir değerlendirmeye alınmış. Murat Günak’ın da yanında yer aldığı TOGG Tasarım Ekibi yaptığı değerlendirmede en yüksek skoru alan 3 tasarım eviyle sürece devam etme kararı vermiş. Türkiye’nin otomobilinin tasarımını belirlemek için ülkemizde geniş kitlelerle yapılan otomobil satın alma davranışları araştırmasındaki bulgular doğrultusunda hazırlanan ipuçları bu 3 tasarım eviyle paylaşılarak 2 boyutlu tasarım yarışması süreci başlatılmış. Her tasarım evinden gelen bir dış ve bir iç tasarım çalışması Türkiye’de geniş kitlelerle test edilmiş. Ortaya çıkan sonuç yine TOGG Tasarım Ekibi tarafından endüstrileşmeye uygunluğu konusunda değerlendirilmiş. Bu aşamalardan sonra dünyanın en iyilerinden Pininfarina tasarım evi iş ortağı olarak seçilerek 3 boyutlu tasarım aşamasına geçilmiş. Ortaya çıkan tasarımların önümüzdeki yıllarda genişleyecek ürün gamının dizayn DNA’sını oluşturacağı belirtiliyor.

6c6e28bd57f7aff8f596f99f4d7cf821_1.jpg

Türkiye’nin otomobili, modern ve özgün tasarımında Anadolu topraklarının köklü simgelerinden biri olan laleden esinlenilmiş. Otomobilin yoldaki imzası olarak algılanacak ön ızgarasına, bütünsel şıklığı tamamlayan jantlarına ve iç mekan detaylarına modern bir incelikle işlenen lale figürleri ile birlikte Selçuklu dönemi esintileri coğrafyamızın kültür mirası ile olan bağı vurguluyor. Bu arada hazırlanan C-SUV konseptlerinin farklı ızgara tasarımlarına sahip olması, Türkiye’nin Otomobili’nin kişiselleştirmeye de açık olacağının sinyallerini veriyor.

ÇOK OKUNANLAR