SEKTÖREL › İttifak elektrikli araç yatırımını üçe katlayacak

İttifak elektrikli araç yatırımını üçe katlayacak

27 Ocak 2022 / 21:56 Renault-Nissan-Mitsubishi ittifakı 2030'a kadar 30'dan fazla yeni elektrikli model sunmayı planlıyor

İttifak elektrikli araç yatırımını üçe katlayacak

Reuters kaynaklı bir habere göre; Renault, Nissan ve Mitsubishi Motors'un ortak elektrikli araçlar geliştirmek için yatırımlarını üç katına çıkarmayı planladıkları söyleniyor. İttifakın 2030 yılına kadar 30'dan fazlası yeni olmak üzere, elektrikli otomobiller geliştirmek için 20 milyar Euro'yu aşan yatırımı kapsayan yeni bir plan duyurması bekleniyor. 

2030 yılına kadar, ittifakın beş ortak platform tarafından desteklenen 30'dan fazla yeni EV sunması bekleniyor. Bu beş ortak platformun, şirketlerin 2030 yılına kadar geliştirip piyasaya süreceği elektrikli araçların yüzde 90'ını kapsayacağı belirtiliyor.

4a1537e8e74af57c5e5e0bf5bffac1bf_0.jpg

İttifak, şimdiye kadar dört ortak EV platformu geliştirerek, kısmen de olsa devreye aldı. Bunlardan biri olan CMF-EV platformu, Renault Megane E-Tech ve yakında yollara çıkacak olan Nissan Ariya gibi otomobillerin temelini oluştururken, diğer platform ise Dacia Spring ve benzer modelleri içeren uygun fiyatlı otomobillerde kullanılıyor. Geliştirilen diğer iki platform ise Japonya'da "kei-car" olarak adlandırılan mikro otomobillere ve hafif ticari araçlara hayat veriyor.

İttifakın beşinci ortak platformunun ise önümüzdeki yıllarda geliştirileceği söyleniyor. Kaynaklar, Nissan'ın yeni Micra'yı elektriklendirmek için CMFB-EV adlı bu platformu kullanmaya karar verdiğini, Renault'nun da aynı platformda benzer bir model üreteceğini belirtiyor. Renault, 2024 yılına kadar tam elektrikli Renault 5'i piyasaya sürmeyi planlıyor. 

Üç üreticinin ayrıca bataryaları ve diğer önemli bileşenleri de ortak kullanması bekleniyor. İttifakın bu kapsamda 2030 yılına kadar Fransa, İngiltere, Çin ve Japonya'da toplam 220 gigawatt-saatlik pil üretim kapasitesi için ortak yatırım yapmayı planladığı söyleniyor. Bu şekilde pil üretim maliyetlerinin yarı yarıya düşürülmesi bekleniyor. İttifakın ayrıca Nissan'ın geliştirdiği "katı hal" lithium-ion pil teknolojisini de paylaşması bekleniyor.

ÇOK OKUNANLAR