YENİ MODELLER › Mercedes-AMG GT Black Series tanıtıldı

Mercedes-AMG GT Black Series tanıtıldı

16 Temmuz 2020 / 11:55 Mercedes-AMG'nin en yeni Black Series şaheseri markanın en güçlü V8 motoruna sahip

Mercedes-AMG GT Black Series tanıtıldı

Bugüne kadar seri üretimde sunulan en güçlü AMG V8 motoruna sahip yeni "Mercedes-AMG GT Black Series" dikkat çekici bir form ve heyecan verici özelliklerle gün ışığına çıktı. 2006 yılından bu yana Mercedes-AMG tarafından sunulan Black Series modelleri, yol otomobili olarak geliştirilmiş olsalar da yüksek performanslı pist kullanımını da destekliyor. 

907b9931f15c7ae480359861b15171ba_1.jpg

Mercedes-AMG mühendisleri, AMG'nin 4.0 litrelik Biturbo motoru kapsamlı bir şekilde elden geçirerek, güç karakteristiği veya tork üretimi gibi nitelikleri çok daha iyi bir seviyeye taşımış. Flat Plane V8’de ateşleme 1-8-2-7 4-5-3-6 sıralamasıyla bir silindir sırasından diğerine atlayarak devam ediyor ve bu da gaz tepkimesini daha da iyileştiriyor. Bu, egzoz ve emme sisteminde eşit şekilde titreşen gaz çıkışları oluşturuyor ve bunların rezonansları performansı arttırmak için kullanılıyor. Bu uygulama da çok daha istekli gaz tepkileri ile önemli bir avantaj daha sunuyor.

afa69d1c49d174ef5d5f8cb65acd847e_0.jpg

Aslında GT Black Series’teki yeni motor, kuru karter yağlamalı 4.0 litrelik V8 Biturbo motora dayanıyor, ancak çok sayıda değişiklik nedeniyle şirket içinde M178 LS2 kodu ile anılıyor. Bu motor 6.700-6.900 d/d aralığında 730 bg güç ve 2.000-6.000 d/d aralığında 800 Nm tork üretiyor. Motor, gücünü yedi kademeli çift kavramalı AMG SPEEDSHIFT DCT 7G şanzıman ile arka aksa iletiyor. Şanzıman tüm AMG GT modellerinde olduğu gibi ideal ağırlık dağılımı için Transaxle şeklinde arka aksta konumlandırılmış. Motor ve şanzıman arasındaki bağlantı, tork tüpü ile sağlanıyor. Karbondan üretilen tork tüpü sadece 13,9 kg ağırlığa sahip ve AMG GT’de kullanılan alüminyum örneğe göre yüzde 40 daha hafif. Şanzıman, AMG GT Black Series için optimize edilerek daha yüksek olan 800 Nm torka uyarlanmış. 0’dan 100 km/s hıza sadece 3,2 saniyede ulaşan otomobil 9 saniyeden daha kısa bir sürede 0’dan 200 km/s hıza ulaşıyor. Maksimum hız ise 325 km/s olarak açıklanıyor.

afa69d1c49d174ef5d5f8cb65acd847e_4.jpg

ÜSTÜN AERODİNAMİK ÖZELLİKLER
Gelişmiş aerodinamik yapı üstün sürüş dinamiklerine ve hızlı tur zamanlarına katkı sağlıyor. Tıpkı AMG GT R ve AMG GT R PRO örneğinde olduğu gibi aerodinami uzmanları ve tasarımcılar yakın iş birliği içinde çalıştı. AMG GT3 ve AMG GT4 yarış araçlarına olan optik ve teknik yakınlık her zamankinden daha güçlü. Söz konusu yakınlık doğrudan AMG GT3 yarış otomobilinden transfer edilen yeni ve daha büyük hava girişiyle başlıyor. Radyatör ızgarasında koyu krom dikmeler bulunuyor. Çamurluk soğutucuları doğrudan merkezi hava girişinden aktığı için ön tampondaki iki ek dış hava girişi devreden çıkıyor. Hilal şeklindeki kanatçıklar hava akışını optimize ediyor, ön akstaki bastırma kuvvetini arttırıyor ve aynı zamanda fren soğutmasını da iyileştiriyor. Hava perdeleri akışı tekerleğe yönlendirirken, lastiklerin önündeki kanatçıklarla birlikte sürtünme katsayısı düşüyor ve yere basma kuvveti arttırılıyor. Böylece yeni tasarım dili maksimum soğutma havası verimliliği ile daha düşük hava direnci ve arttırılmış yere basma kuvvetini birleştiriyor.

afa69d1c49d174ef5d5f8cb65acd847e_2.jpg

Karbon ön tampon altı eklentisi iki aşamada “Sokak” ve “Yarış” (Yarış modu sadece pist kullanımı için) olmak üzere manuel olarak ayarlanabiliyor ve böylece farklı kullanım koşullarına uyarlanabiliyor. Yarış modunda aracın ön bölümünün altında öne doğru uzayan ters kanat şeklinde bir difüzör oluşuyor. Sürüş hızına bağlı olarak bu bölüm artan rüzgâr basıncının etkisiyle daha da ileri çıkarak gövde altındaki hava akış hızını artırıyor ve “Venturi Etkisi”ni oluşturarak aracın burun kısmını yola doğru baskılayarak ön aksın bastırma kuvvetini artırıyor. Black Series bu sayede daha yüksek viraj hızlarına ulaşıyor ve daha yüksek iz sadakati sergiliyor. Otomobil hızlı virajlarda yüksek yanal tutunma limitleri sunarken direksiyon sistemi net bir geri bildirim ile cevap veriyor ve her zaman kontrol edilmesi kolay bir sürüş sunuyor. Ön difüzörün “Yarış” konumunda olduğu durumlarda yeni arka spoyler ile arka akstaki yere bastırma kuvveti daha da artırılabiliyor. 

afa69d1c49d174ef5d5f8cb65acd847e_3.jpg

İki adet büyük hava tahliye ızgarasına sahip karbon motor kaputu doğrudan motorsporlarından transfer edilen bir uygulama. Büyük tahliye kanalları eğimli radyatör panelinden çıkan sıcak havayı motor bölmesinden dışarı tahliye ediyor ve aynı zamanda toplam yere basma kuvvetini artırıyor. Eşzamanlı olarak hava direnci düşüyor ve motor soğutması için hava kütle akışı optimize ediliyor. Ayrıca hava sütunlarının yanından yan cam boyunca arka tarafa yönlendiriliyor ve hava burada arka spoylerin verimliliğine katkı sağlıyor. Karbon ön çamurluklara entegre edilen gövde rengindeki beş çıtalı hava çıkış kanalları hem çamurluk içindeki havayı tahliye ediyor hem de ön aksın yere basma kuvvetini arttırıyor. Aracın yan tarafındaki hava akımı karbon yan marşpiye ile optimize ediliyor. Arka aks frenleri yan marşpiye kaplamalarına entegre edilen havalandırma kanallarıyla soğutuluyor. 

afa69d1c49d174ef5d5f8cb65acd847e_1.jpg

Arkadan bakıldığında heybetli difüzörüyle yeni arka tampon, sağda ve solda olmak üzere iki adet yuvarlak egzoz çıkışı, yanlardaki çamurluk hava tahliyesi kanalları ve yenilikçi spoyler konsepti dikkat çekiyor. İki kanatlı karbon spoyler mekanik olarak ayarlanabiliyor. İkinci alt kanat önden gelen havayı çok iyi karşıladığından daha küçük ve dar bir tasarıma sahip. Mat siyah renginde karbon kanat destekleri de aerodinamik verimliliğe katkı sağlıyor. Üstteki aktif kanat sürüş koşuluna ve seçilen AMG DYNAMICS moduna bağlı olarak elektronik olarak 20 derecelik bir açıyla ayarlanıyor ve dikey ve yanal dinamizmini iyileştiriyor. Alçak pozisyonda rüzgâr sürtünmesini azaltan spoyler otomobilin maksimum hıza daha çabuk ulaşmasına yardımcı oluyor. Daha dik konumda arka akstaki yere basma kuvvetini artırarak fren performansı ile viraj performansını iyileştiriyor. Basic, Advanced, Pro veya Master olmak üzere seçilen AMG DYNAMICS sürüş moduna bağlı olarak aktif kanat farklı ayarlanıyor. 

907b9931f15c7ae480359861b15171ba_0.jpg

Gelişmiş aerodinamik mimari kapsamında sadece üst gövdede değil alt gövdede de önlemler alınıyor. Aracın altı neredeyse tamamen düzleştirilmiş. Bu sayede aerodinamik verimlilik artarken aynı zamanda ısı tahliyesi de gerçekleşiyor. Alt panellerin tasarımındaki hava iletim öğeleri havayı doğrudan arka difüzöre iletiyor ve yere basma kuvvetine yardımcı oluyor. Alınan önlemlerin tamamı yeni arka spoyler konsepti ile uyum içinde çalışarak birbirini tamamlıyor. Tüm bu önlemler 250 km/s hızda 400 kg’nin üzerinde bir yere basma kuvveti oluşturuyor. 

907b9931f15c7ae480359861b15171ba_2.jpg

Çift salıncaklı mimari sağlam ve rijit bir yapıya katkı sağlıyor. Bu sayede sistem yüksek hızlı virajlarda sürücüye daha fazla geri bildirimde bulunurken aynı zamanda viraj limitlerini da daha yukarıya taşıyor. Ön ve arka akstaki salıncaklar, direksiyon mafsalları ve aks taşıyıcıları, esnemeyen kütleleri azaltmak için tamamen dövme alüminyumdan üretiliyor. Arka aksın üst ve alt salıncaklarındaki rulmanlar doğrudan motorsporlarından aktarılıyor. Tasarımları gereği hiçbir şekilde esneme yapmadıklarından yanal kuvvetlerde esneme yapmıyorlar. Böylece sistem yüksek hızlı virajlardaki yüklerde de lastiklerin iz ve kamber açılarını korumaya devam ediyor. 

AMG GT R’de olduğu gibi Black Series’te de yüksek sönümleme kuvvetleri ile pist kullanımındaki özel gereksinimleri uyarlanan ayarlanabilir bir AMG coilover kit kullanıma sunuluyor. Motorsporlarından aktarılan bu teknoloji kademesiz adaptif ayarlı amortisörler sistemi AMG RIDE CONTROL ile birlikte kullanılıyor. Elektronik kontrollü sistem sürüş, hız ve yol şartlarına bağlı olarak her bir tekerleği bağımsız olarak ayarlıyor. Amortisörler içindeki yeni bağımsız sönümleme ve itme supapları sayesinde ayarlama çok hızlı gerçekleştirilebiliyor. Örneğin fren anında veya virajda sertleştirilen amortisör gövde salınımlarını ciddi oranda azaltıyor. Amortisörün hıza bağlı olarak sürekli uyarlanmasıyüksek hızlarda bile her zaman yolla mümkün olan en iyi teması garanti ediyor ve böylece sürüş güvenliğine katkıda bulunuyor.

Sürücü AMG DRIVE UNIT veya AMG DYNAMIC SELECT üzerinden “Konfor” “Sport” ve Spor Plus” olmak üzere adaptif amortisörleri o anki sürüş gereksinimine göre ayarlayabiliyor. “Konfor” ve “Sport” trafiğe açık yollarda kullanılmak üzere ayarlanıyor. “Spor” sürüş modunda amortisör geometrisi sertleşiyor ve konfor azalıyor. Bu sürüşmodu trafiğe açık yollar dışında pistte de tercih edilebiliyor. “Sport Plus” ise tamamen pist kullanımı için ayarlanan bir sürüş modu. Sistem; Hockenheim gibi bir F1 pisti veya Nürburgring-Nordschleife gibi dalgalı bir pist olmak üzere yol karakteristiğini otomatik olarak algılıyor ve süspansiyon karakteristiğini buna göre ayarlıyor. 

ÇOK OKUNANLAR