TEKNOLOJİ › Porsche'den aerodinamik şov

Porsche'den aerodinamik şov

21 Nisan 2020 / 21:52 Yeni 911 Turbo S, sadece performans verileriyle değil aktif aerodinamik özellikleriyle de dikkat çekiyor

Porsche'den aerodinamik şov

Porsche Active Aerodynamics (PAA) özelliği ilk kez 2014 yılında bir önceki 911 Turbo serisinin dünya prömiyeri sırasında tanıtılmıştı. Markanın halihazırda tüm model serilerinde farklı fonksiyonlarla kendine yer bulan Porsche aktif aerodinamik özellikleri yeni 911 Turbo S'te ise zirve noktasına ulaşıyor.

PAA, ıslak yol koşullarında daha iyi yol tutunması için aerodinamik dengeyi arka aksa doğru kaydıran, yüksek hızda tam frenleme durumunda daha yüksek sürtünme katsayısı, daha fazla bastırma kuvveti sağlayan bir Wet mode (Islak mod) işlevine sahip. Bu sayede PAA, daha kısa fren mesafesi ve daha yüksek sürüş stabilitesi sunan hava freni işlevini de içeriyor.

PAA, tavan açıkken aracın etrafındaki değişen hava akışına adapte olmak için de kullanılıyor. Bir başka deyişle, her biri aktif aerodinamik bileşenlerin spesifik bir kombinasyonu ile karşımıza çıkan toplam sekiz farklı aerodinamik konfigürasyonu bulunuyor.

c04b69a8d1bd7dc2e322c50594ca9580_0.jpg

SOĞUTUCU HAVA KAPAKLARI
Yeni geliştirilen kontrollü soğutucu hava kapakları daha düşük bir sürüş direncini ve dolayısıyla daha az yakıt tüketimini mümkün kılıyor. Kapaklar ön alt panelin sağ ve sol hava girişlerinde bulunuyor. Sürekli ayarlanabilen kapaklar radyatörler vasıtasıyla soğutma hava akışını kontrol ediyor.

Akıllı bir enerji yönetim sistemi, soğutmaya duyulan ihtiyaç, radyatör fanının çalıştırılması için gereken elektrik gücü ve soğutucu hava kapaklarının aerodinamik faydası arasında bir denge kurulmasından sorumlu. Sonuç olarak, soğutucu hava kapakları 70 km/s'lik bir sürüş hızının üzerinde mümkün olduğunca kapatılıyor. Bu sayede, günlük sürüşte yakıt tüketim avantajı sağlanıyor. 

150 km/s'lik bir hızdan itibaren, kapaklar yüksek hızda optimum aerodinamik dengeyi sağlamak üzere doğrusal bir şekilde açılıyor. Sürüş dinamiklerine de öncelik veriliyor ve böylece, Sport, Sport Plus ve Wet sürüş modları etkinleştirildiğinde ve Porsche Stabilite Yönetimi (PSM) devre dışı bırakıldığında veya spoiler düğmesine basıldığında, soğutucu hava kapakları açılıyor.

c04b69a8d1bd7dc2e322c50594ca9580_1.jpg

HER YÖNE HAREKET EDEBİLEN ÖN SPOYLER
911 Turbo'nun aktif ön spoyleri kayda değer ölçüde geliştirilmiş. Etkin aerodinamik alan önceki modele göre daha geniş. Artık, genişleme ve daralma daha düşük bir basınçla, daha kısa sürede gerçekleşebiliyor. Uyarıcılar yardımıyla üç segment ayrı ayrı şişirilebiliyor. İki dış uyarıcı da daima senkron bir şekilde çalışıyor. Ön spoiler esnek bir plastikten imal edilmiş ve bu nedenle, dış segmentler uzatıldığında orta segment daralabilecek veya uzayabilecek şekilde döndürülebiliyor. 

Sistemin kontrol ünitesi ve hava kompresörü bagaj bölmesinin yan tarafına monte edilmiş. Pnömatik modül, önceki modeldeki modülden daha kompakt bir yapıya sahip. Bu sayede bagaj bölmesinde ek üç litre kapasite sunuluyor. Değişken ön spoyler kenarı da yaklaşma açısını artırarak gündelik kullanılabilirliğe katkıda bulunuyor. Yerden yükseklik temel konumda daha yüksek ve bu nedenle, park manevraları veya hız tümseklerine daha uygun.

FONKSİYONEL ARKA KANAT
911 Turbo S'in arka kanat hafif bir yapıya sahip. Ayırt edici Turbo özelliği, bir önceki versiyonun ilgili bileşeninden 440 gram daha hafiftir, ancak yüzde sekiz daha büyük bir etkin alan söz konusu. Kanadın tabanında dövme parçalara sahip bir köpük çekirdek bulunuyor. Yapı, iki kat karbon fiber takviyeli plastiğe sahip bir üst kısımdan ve bir kat cam elyaf takviyeli plastiğe sahip bir alt kısımdan oluşuyor. Uzatılabilen ve yana yatırılabilen kanat öncelikle hız ve seçilen sürüş moduna dayalı olarak elektriksel olarak ayarlanabiliyor. 

WET MODE VE AIRBRAKE
Yeni Wet mode (ıslak mod) kaygan ve ıslak zemin sürüş koşullarında sürüş stabilitesine odaklanılıyor. Ön tekerlek karterlerinde standart olarak sunulan sensörlerin yukarı kadar gelen bir püsküme nedeniyle oldukça ıslak bir yol yüzeyi bulunduğunu algılaması halinde, gösterge panelinde sürücüye buna yönelik bir mesaj gösteriliyor. Bu durumda, sürücü direksiyon simidinin üzerindeki çevirmeli bir düğme vasıtasıyla Wet mode (ıslak modu) fonksiyonu manuel olarak etkinleştirebiliyor. Aerodinamik bileşenlerin yukarıda tarif edilen adaptasyonuna ek olarak, ilgili tüm kontrol sistemleri de maksimum sürüş stabilitesi sunacak şekilde ayarlanmış.

Yüksek hızlarda tam frenleme yapılması durumunda, yeni Airbrake işlevi otomatik olarak etkinleştiriliyor. Ardından, ön spoiler ve arka kanat Performans konumuna getiriliyor. Daha yüksek sürtünme katsayısı ve bastırma kuvveti fren mesafesini azaltabiliyor. Frenleme sırasında sürüş stabilitesi de artırılıyor.

ÇOK OKUNANLAR