KONSEPT › Renault'nun gelecek vizyonu: SYMBIOZ

Renault'nun gelecek vizyonu: SYMBIOZ

17 Eylül 2017 / 17:48 SYMBIOZ, Renault’nun 2030 vizyonunu ve otomobilin günlük hayatımızdaki rolünü yansıtıyor

Renault'nun gelecek vizyonu: SYMBIOZ

Renault'nun Frankfurt Otomobil Fuarı'nda tanıttığı yeni konsept otomobili SYMBIOZ, mobilitenin geleceğine yönelik ipuçları veriyor. Bu konsept etrafındaki dünyayla etkileşime giren özellikleri, teknolojisi ve tasarımıyla tamamen yeni bir seyahat deneyimi vaat ediyor.

4,70 metre uzunluğunda, 1,98 metre genişliğinde ve 1,35 metre yüksekliğinde fütüristik bir gövdeye sahip olan SYMBIOZ, D segmenti boyutlarında olsa da, modüler kabinin hacmi ise E-segmentine daha yakın duruyor. Geniş cam yüzeyleri sayesinde ferah bir kabin sunan SYMBIOZ, evin yoldaki bir uzantısı olmak için tasarlanmış. Böylece kabinin herhangi bir modern ev gibi yaşanabilir olması amaçlanmış.

31266b7916449acaf361484bef0c664c_0.jpg

SYMBIOZ'da otonom sürüş sistemi açıldığında, direksiyon kolonu ve direksiyon, gösterge tablosunun içine katlanıyor ve pedallar ile gösterge tablosu otomatik olarak yaklaşık 15 cm geri çekiliyor. Koltuklar ise gerçek koltuklara dönüşmek üzere küçülüyor. Sürücü yalnız olmadığında kabin düzenlemesi tamamıyla değiştirilebiliyor. Sürücü ve ön yolcu, koltukları 180 derece döndürülerek diğer yolcularla yüz yüze dönebiliyor ve tüm işlemi daha kolay hale getirdiği için kol dayama yerleri katlanıyor.

Aracın iç mekan düzeni, seçilen sürüş moduna göre değişiklik gösteriyor: Klasik, dinamik ve AD modu. AD modu seçildiğinde sürücü, boş zamanlarını nasıl geçireceğine bağlı olarak üç yolculuk deneyiminden birini seçebiliyor. Kabin düzeni de buna göre değişiyor. Mevcut MULTI-SENSE sisteminin bir sürüm yükseltmesi olan Renault MULTI-SENSE 3.0 sistemi sayesinde, yolcular seçilen sürüş moduna dayanan yeni bir duyusal deneyimin keyfine varıyorlar. Koku alma (farklı kokular), işitme (sesli ortam seçimi) ve görme (Klasik modda beyaz, Dinamik modda kehribar ve AD modunda altın gibi çeşitli aydınlatma ortamları) gibi duyular uyandırılıyor.

Renault SYMBIOZ konsept otomobil ve demo araç tam elektrikli motorlara sahip. SYMBIOZ 500 kW’lık maksimum güç ve 660 Nm’lik tork değeri sağlıyor. Otomobilin 0-100 km/s hızlanması 6 saniyeden kısa sürede gerçekleşirken, otoyolda gerçek sürüş koşullarında 500 kilometrelik menzil sunuluyor. 72 kWh’lik akülerin kapasitelerinin yüzde 80'i de sadece 20 dakika içinde şarj edilebiliyor.

SYMBIOZ ve demo araç üzerindeki gelişmiş dahili internet bağlantı sistemi, sürücü ve yolcuların dijital hayatlarına her an erişmelerini ve geniş bir hizmet yelpazesinden yararlanmalarını sağlıyor. Otomobilin içine girdiklerinde nerede oturduklarına bakılmaksızın yolcular otomatik olarak belirleniyor. Diğer işlevlerle birlikte, koltuk ayarları ve müzik ve video tercihleri de hemen işleme alınıyor. Yolcular ev ortamında veya ofiste olduğu gibi dijital ortamlarına, medyalarına ve hizmetlerine erişebiliyor. Emniyet kemeri kontrol ekranları ve gösterge tablosu ekranı gibi çeşitli HMI uygulamaları, TV, buzdolabı gibi ev aletleri ile uzaktan etkileşim kurmak için bir Wi-Fi bağlantısı yoluyla dış dünyadan veri sağlıyor.

ÇOK OKUNANLAR