TEKNOLOJİ › Teknoloji: Sürüş destek asistanları

Teknoloji: Sürüş destek asistanları

13 Eylül 2018 / 02:14 Otomobillerin geleceğinde kameralar, ultrasonik sensörler ve radar teknolojileri yer alıyor

Teknoloji: Sürüş destek asistanları

Otonom sürüş kavramı otomotiv sektörünün geleceğindeki yerini giderek sağlamlaştırıyor. Son yıllarda markaların geliştirdiği sürüş destek asistan sistemleri sayesinde ön plana çıkan ve teknolojinin evrimiyle birlikte rafineliğini arttıran otonom sürüş teknolojilerini en çok önemseyen markalar arasında Audi de bulunuyor. Alman üretici, yeni A6 modelinde otomotiv sektörünün otonom sürüşe uzanan teknolojik gelişim sürecinin en güncel sistemlerini kullanıyor.

Yeni A6’da toplamda 39 farklı asistan sistem yer alıyor. ‘Tour’, ‘City’ ve ‘Park’ başlıklarıyla tanıtılan bu sistemlerin ortak amacı ise otomobilin konfor ve güvenlik özelliklerini güçlendirmek. ‘Tour’ başlığındaki en kayda değer sistem olarak lanse edilen ACA (adaptive cruise assist) teknolojisi geleneksel hız sabitleme sistemini, şerit asistanını ve trafik sıkışıklığı asistanını bir araya getiriyor. Bu sayede otomobil ayarlanan hızda yol almakla kalmıyor, bununla birlikte şerit takibini ve gerekli durumlarda şerit değişimini gerçekleştirebiliyor. Yolun daralması ya da şeridin kapalı olması durumunda otomobil gerekli yavaşlama aksiyonunu alıyor ve arkadan gelen trafiği gözlemleyerek uygun şeride geçiş yapıyor.

ACA sistemini destekleyen alt sistemlerden biri olarak ‘efficiency assist’ teknolojisi de ön plana çıkıyor. Otomobilin bulunduğu rotadaki trafik durumunu ve virajları analiz eden bu sistem, ACA devredeyken gaz pedalı ve şanzıman gibi sürüş bileşenlerinin çalışma karakterini değiştirerek tüketim açısından verimlilik sağlıyor. ‘Tour’ başlığında yer alan bu teknolojinin haricinde dönüş asistanı, çarpışmadan kaçış asistanı, uzun far asistanı, kamera temelli trafik tabelası algılayıcı ve pre sense sistemi ön plana çıkıyor. Pre sense sistemi tüm Audi A6’larda standart olarak sunulurken, bu sistem ‘City’ başlığında yer alan çapraz trafik asistanıyla destekleniyor. Otomobilin dört köşesinde yer alan orta menzilli radarlar 75 metrelik bir alanı tarayarak çapraz trafiği kontrol ediyor. Herhangi bir tehlikeli durumda otomobili durdurabilen bu sistemin yanında, şerit asistan sistemleri de söz konusu radarlardan besleniyor.

Radar demişken, yeni A6’da yer alan ve 39 farklı asistan sistemin çalışmasını sağlayan donanımlardan söz etmek istiyoruz. Toplamda 24 sensör içeren paketle birlikte aracın ön kısmına bir adet lazer tarayıcı entegre ediliyor. Yine ön kısımda uzun menzilli radar, dört köşede orta menzilli radar, ön kısımda kızılötesi kamera, ön camda kamera, 360 derece görüş sistemi için önde-arkada ve yan aynalarda kamera ve toplamda 12 adet ultrasonik sensör yer alıyor.

Bahsettiğimiz 24 sensörlü sistemin verileri zFAS isimli merkezi bilgisayar tarafından işleniyor ve otomobilin sürüş asistan sistemleri bu merkezden yönetiliyor. Daha önceki modellere göre çok daha hızlı işlem yapabilen bu bilgisayar sayesinde sistemler hem daha hassas hem de daha güvenli biçimde çalışıyor.

ÇOK OKUNANLAR