YENİ MODELLER › Tesla, Model X'in üzerindeki örtüyü kaldırdı

Tesla, Model X'in üzerindeki örtüyü kaldırdı

30 Eylül 2015 / 19:47 Yeni araç dünyadaki ilk tamamen elektrikli, seri üretim SUV olma özelliğini taşıyor

Tesla, Model X'in üzerindeki örtüyü kaldırdı

Tesla merakla beklenen yeni modeli olan Model X’i markanın ABD’nin Kaliforniya bulunan Freemont fabrikasında düzenlenen bir etkinlikle tanıttı. Dünyadaki ilk tamamen elektrikli, seri üretim SUV olması nedeniyle özel olan yeni model, LED far ile stopları ve alçalan tavan profili ile Tesla’nın Model S modelini andırıyor. ABD’li üretici Model X’in akıcı tasarımı ve aktif arka spoyleri sayesinde 0.24 Cd’lik hava sürtünme katsayısı değerine sahip olduğunu söylüyor.

Model X’in kendine has özelliklerinden biri ise otomobilin sahip olduğu “Doğan Kanatları” arka kapıları. Tesla bu yukarı doğru açılan arka kapıların her türlü park yerinde ikinci ve üçüncü koltuk sırasına rahat bir ulaşım sağladığını iddia ediyor. Bir başka opsiyon ise sürücüye ve bütün yolculara panoramik görüş sağlayan “şimdiye kadar üretilen en büyük ön cam”.

Yeni Model X’in kabini 2+3+2 veya 2+2+2 düzenleri ile yedi veya altı koltuklu düzene sahip olabiliyor. Üçüncü sıradaki koltuklar kullanılmadıkları zaman katlanabilirken, ABD’li üretici ikinci sıradaki koltukların “yolcuların konfor ve diz mesafesini” maksimize etmek amacıyla tasarlandığını söylüyor. Aracın orta konsolunda ise tıpkı Model S’te olduğu gibi dikey yerleştirilmiş devasa bir dokunmatik ekran yer alıyor.

Aracın zeminine yerleştirilmiş olan batarya grubuna sayesinde daha alçak ağırlık merkezine ve yapısal olarak daha güçlü bir gövdeye sahip olan yeni Model X’in motor olmayan ön kısmında yer alan büyük bagaj bölümü ise çarpışma anında güç emmek üzere tasarlanmış.

Model X şimdilik yalnızca iki farklı versiyona sahip olacak. Her iki versiyon da dört tekerlekten çekişli olacak, ancak giriş seviye olarak sunulacak olan 90D iki aks üzerine yerleştirilmiş 259 bg’lik iki motora, daha güçlü P90D ise önde 259 bg, arkada ise 503 bg gücünde iki farklı motora sahip olacak. Tesla 90D versiyonunun yaklaşık 413 km, P90D’nin ise yaklaşık 402 km’lik menzile sahip olacağını açıklarken, güçsüz versiyonun 0-96 km/s hızlanmasını 4.8 sn’de, daha güçlü versiyonun ise 3.8 sn’de (Saçma Hız Paketi ile 3.2 sn) tamamladığını söylüyor.

Tesla Motors yeni modeli için siparişleri almaya başladı, ancak bugün sipariş vermeniz durumunda Model X’inizin teslimatı için 2016 yılının ikinci yarısını beklemeniz gerekiyor.

Haber: Ege Geçyatan

ÇOK OKUNANLAR