TEST MERKEZİ › Test: Dacia Logan MCV

Test: Dacia Logan MCV

09 Mart 2015 / 16:05 Dacia Logan MCV, hacim ve kullanışlılığı artık daha iyi bir station tasarımıyla birlikte sunuyor...

Test: Dacia Logan MCV

Dacia’nın ürün gamının kısıtlı olduğu zamanlarda, yani bundan sadece birkaç yıl önce Logan MCV bu gamın en kullanışlı ve hacimli modeliydi. Hem station wagon gibi görünüyor, hem hafif ticari rolüne soyunuyor, hem de 7 kişilik versiyonunda MPV’lere rakip olmak istiyordu. Bugün ise Dacia gamında, bu bahsettiğimiz her farklı rol için ayrı bir model var. Lodgy ile MPV sınıfına giren marka, Dokker’da ise hafif ticari pazarına dahil oluyor. Station wagon görevini ise, artık tam olarak bu yönde bir tasarım sunan yeni Logan MCV yükleniyor.

Yeni MCV’nin görüntüsü artık kesinlikle daha modern. Yüzü Sandero ile çok benzer olan otomobilin arka bölümüyse daha şık bir tasarıma sahip. Eski modelin orantısız hatları yerine, burada daha iyi proporsiyonlarla karşılaşıyoruz. MCV’nin kabini de artık daha nitelikli. Malzeme kalitesi diğer Dacia modelleri seviyesinde, yani kullanılan plastikler biraz sert, ancak içeride eskisinden çok daha şık bir tasarım var. Dacia Media NAV navigasyon sistemi, diğer Dacia modelleri gibi Logan MCV’de de bir opsiyon olarak sunuluyor. Duster’da biraz aşağıda kalan ekran, Logan’da biraz daha yukarıda konumlandırılarak ergonomisi iyileştirilmiş.

Yaklaşık 4.5 metre uzunluğunda olan MCV, geniş bir kabine ve 573 litrelik bir bagaja sahip. Yani hacim konusundaki cömertliğini sürdürüyor. Ancak maalesef donanım konusunda hala biraz cimri. Buradaki 1.5 dCi versiyonu 42.600 TL’lik (Mart 2015 fiyatı) bir etiket taşıyor ve bu fiyata, klima, Dacia Media NAV, yedek lastik ve metalik boya dahil değil. Bunlar eklendiğindeyse fiyat 48 bin TL seviyelerine yükseliyor.

Dacia, Logan MCV’yi iki farklı motorla sunuyor. Bunlardan ilki 36.250 TL’lik baz fiyat etiketini taşıyan ve LPG opsiyonu da sunan 1.2 litrelik benzinli üniteyken, diğeriyse 75 beygir gücündeki 1.5 dCi olarak karşımıza çıkıyor. Bu ekonomik motor, 200 Nm torka sahip ve boş ağırlığı 1090 kg olan otomobile ortalama bir performans sağlıyor. 5-ileri manuel şanzımanla birlikte sunulan turbodizelin öne çıktığı konu ise tutumluluk. Ortalama tüketim 3.9 litre olarak veriliyor ki, pratikte 4.5 litrelik rakamları yakalamak hiç de zor değil. Logan MCV’nin selefine göre en büyük farklarından biri de sürüş özellikleri. Zaten artan fiyat etiketleri karşılığında daha dengeli ve konforlu bir sürüş beklentisi içerisindeydik ki, bir Clio Sport Tourer kadar iyi olmasa da, bu konuda ciddi bir ilerleme kaydedilmiş gibi görünüyor. Keşke aynı ilerlemeyi standart donanım konusunda da görebilseydik.

Yazı: Bahadır Bektaş / Fotoğraflar: Alp Emre Göksel

ÖZELLİKLER

Motor: Sıralı 4-silindir, 1461 cc, turbodizel

Güç: 75 bg @ 4000 d/d

Tork: 200 Nm @ 1750 d/d

0-100 km/s: 14.8 sn (fabrika verisi)

Maks hız: 159 km/s (fabrika verisi)

Ortalama tüketim: 3.9 lt/100 km (fabrika verisi)

CO2: 103 g/km

Baz fiyat: 42.600 TL (1.5 dCi, Mart 2015)

ÇOK OKUNANLAR