TEST MERKEZİ › Test: Honda Civic 1.6 i-DTEC

Test: Honda Civic 1.6 i-DTEC

06 Ağustos 2016 / 15:52 Civic Hatchback’in Sport versiyonu, sportif tasarımı dizel ekonomisiyle birlikte sunuyor

Test: Honda Civic 1.6 i-DTEC

Son zamanlarda sportif yönünü yeniden gün ışığına çıkaran Honda, zımba gibi bir ateşli hatchback olan yeni Type R ve teknolojik süpespor modeli NSX ile marka tutkunlarını kalp atışlarını hızlandırmayı başardı. Özellikle yeni Civic Type R, Nürburgring’de attığı hızlı turlar ve hiçbir markanın cesaret edemeyeceği uçuk kaçık görüntüsüyle çok ses getirdi. Bu otomobil, Honda’nın ülkemizdeki model gamında da en sportif ve performanslı model olarak sunuluyor. Bunun yanında Honda’nın gamında performans açısından olmasa da, görsel çekicilik anlamında Type R’a yaklaşan bir model daha bulunuyor: Sport donanımlı Civic Hatchback!

Bu otomobil Type R kadar sıra dışı görünmese de, yine de performans odaklı olmayan hatchback’ler arasındaki en sportif ve çekici tasarımı sunuyor. Civic Hatchback iki farklı motor seçeneğine sahip. Bunlardan biri 100 beygir gücünde 1.4 litrelik benzinli bir üniteyken, diğeri ise 120 beygirlik 1.6 litre hacminde bir dizel. Otomobilin Sport donanım paketi, i-DTEC dizel motorla birlikte sunuluyor ve dizel versiyonun en üst donanım paketi olarak, 83.730 TL’lik (Ağustos 2016) bir fiyat etiketi taşıyor.

Civic Hatchback’teki dizel motor aslında bir yenilik değil. Bu motor 2013 yılında tanıtılan son nesil Civic HB’de, yani makyaj öncesinde de sunuluyordu. 120 bg güç ve 2000 d/d’de 300 Nm tork değerleri sunan ünite, 1.6 litrelik dizeller içinde en güçlü motor olmasa da, benzerleri arasındaki en homojen çalışma karakterine sahip ki, bu da tork patlamalarından arınmış, lineer bir hızlanma ortaya çıkarıyor. Buna karşılık alt devirler biraz isteksiz, ancak orta devirlerdeki çekiş oldukça iyi. Dizel Civic Hatchback’te otomatik şanzıman mevcut değil, bunun yerine motor, gücünü zemine 6-ileri manuel şanzımanla iletiyor. Bu vites kutusu hafif kemikli ve keyifli vites geçişlerine sahip ve bu da sportif bir his ortaya çıkarıyor. Debriyaj pedalının biraz uzun yollu olmasıysa sıkışık trafikte bazen, “keşke dizel-otomatiği de olsaydı” demenize neden olabilir. Honda’nın dizeli sessiz çalışan bir ünite. Tabii bu durum biraz da otomobilin başarılı yalıtımından ve düşük frekanslı gürültüleri azaltmak için kapı içlerindeki hoparlörlerden ters frekanslı sesler yayarak, gürültü seviyesini 10 dB azalttığı söylenen ‘Aktif Ses Yalıtımı’ özelliğinden kaynaklanıyor. Yani dizel motorun sesini rahatsız edici seviyede duymuyorsunuz.

Her ne kadar böyle sportif bir görünüme güçlü bir benzinli motorun daha çok yakışacağını düşünsek de, Civic’teki dizel ünitenin de elinde büyük bir koz var. Otomobili 0’dan 100 km/s hıza 10.5 saniyede çıkaran, yani ortalama bir performans sunan i-DTEC ünitenin ortalama yakıt tüketimi 3.7 lt/100 km olarak veriliyor. Otomatik stop&start özelliği de şehir içindeki dur-kalk trafikte tüketimi düşürmeye yardımcı oluyor.  

Yalıtımın yanı sıra Civic Hatchback’in konfor seviyesi de ortalamanın üzerinde. Sıvı dolgulu burçların da etkisiyle sessiz ve tok bir sürüşe sahip olan Civic’in kabininde de rahatsız edici çıtırtı ve gıcırtılar duyulmuyor. Kabin demişken; bu otomobil sınıfının en sıra dışı iç tasarımını sunuyor. Ön bölüm adeta sürücüyü sarıyor ve aynı sınıftaki diğer hiçbir otomobilde karşılaşamayacağınız bir tasarım sunuyor. Her ne kadar, üst donanımlardaki dokunmatik ekran, sonradan eklendiği izlenimini yaratıyor olsa da, kokpitin genel yapısı oldukça özel. Bunun yanında arka bölüm de fonksiyonellik açısından fark yaratıyor: Otomobilin arka koltukları öne doğru katlanabildiği gibi, koltuk minderleri de tıpkı Jazz’da olduğu gibi yukarı doğru kaldırılabiliyor. Bu da farklı boyutlardaki eşyaları taşımak için farklı alanlar yaratabilmenize imkan tanıyor.

Yeni renk kombinasyonu dışında, şimdiye kadar saydığımız tüm özellikler aslında yeni değil, tüm bunlardan, 2013 yılındaki ilk izlenimimizde de bahsetmiştik. Buradaki asıl olay, makyajlı tasarımdaki değişiklikler. Civic Hatchback artık daha sert bakışlara sahip ve yüz hatları da artık daha köşeli. Ön ızgara biraz büyütülmüş, tampon elden geçirilmiş ve iki kareden oluşan LED farlar ile gündüz şeritleri de artık daha çarpıcı bir far formu ortaya çıkarıyor. Aynı şekilde otomobilin arkasında da bazı dokunuşlar bulunuyor. Arkada artık C şeklinde yanan LED stoplar bulunuyor ve bu stoplar artık birleşmiyor. Bunun yerine arkada son derece sportif görünen bir spoylere yer verilmiş. Sport donanımında sunulan difüzörlü tampon tasarımı da, spoyler gibi sportif bir etki yaratıyor.

Sport donanımlı Civic Hatchback, neredeyse kasları çıkarılmış ve arkadaki devasa spoyleri evde bırakılmış bir Type R gibi görünüyor. Bu sportif görünümü çok ekonomik bir dizel motorla birlikte sunuyor olmasıysa, otomobilin Type R’dan çok daha farklı bir sportiflik anlayışına sahip olduğunu gösteriyor. Buna karşılık hassas direksiyonu ve eski hatchbacklerden daha iyi olan yol tutuş karakteriyle de sportif bit tat sunuyor.

Yazı: Bahadır Bektaş / Fotoğraf: Alp Emre Göksel

ÖZELLİKLER

Motor: Sıralı 4-silindir, 1597 cc, turbodizel

Güç: 120 bg @ 4000 d/d

Tork: 300 Nm @ 2000 d/d

0-100 km/s: 10.5 sn (fabrika verisi)

Maks hız: 207 km/s (fabrika verisi)

Ortalama tüketim: 3.7 lt/100 km (fabrika verisi)

CO2: 98 g/km

Fiyat: 83.730 TL (Sport - Ağustos 2016)

 

ÇOK OKUNANLAR