TEST MERKEZİ › Test: Honda Civic Sedan LPG

Test: Honda Civic Sedan LPG

04 Ocak 2015 / 19:57 Cep ve çevre dostu LPG sistemiyle, makyajlı Civic Sedan'ı test ettik

Test: Honda Civic Sedan LPG

Eğer hayatınız boyunca bir kere Honda sahibi olduysanız, markanın yeni otomobillerini takip edemeden duramıyorsunuz. Çünkü Japon üreticinin otomobilleri gerek dayanıklılık, gerekse performans konusunda sizi yarı yolda bırakmıyor. Artık neredeyse ailemizin bir ferdi olacak olan 1992 model Integra 800.000 kilometreye kadar tık demeden çalıştı ve sonrasında motora yapmamız gereken küçük bir operasyon sonrasında hâlâ bize hizmet etmeye devam ediyor. Durum böyle olunca Japon üreticinin her yeni modelini “acaba ne yapmışlar” düşüncesiyle inceliyorsunuz.

Honda köklü bir tarihe sahip olan Civic’in dokuzuncu jenerasyonunu yakın zamanda küçük dokunuşlarla yeniledi. Bu çok kapsamlı olmayan makyaj operasyonu sonucunda otomobil dışarıda yeni ön ızgarası ve jantlarıyla daha sportif bir görünüme kavuştu. Japon üretici otomobilin iç mekanında i-MID bilgi ekranına Türkçe dil eklerken, ayrıca otomobile yeni bir donanım seviyesi ekleyerek müşterilerin beklentilerini karşılamayı hedefliyor. Executive adı ile anılan en yüksek donanım seviyesi ile tercih edildiğinde otomobil, bluetooth sistemi, sunroof, otomatik yıkama tertibatlı xenon farlar ve ısıtmalı koltuklar gibi özelliklerin yanı sıra akıllı anahtar, anahtarsız çalıştırma, deri döşemeler ve arka park sensörleri ile birlikte geliyor.

Test aracımız da yeni Executive donanıma sahip. Yani yukarıda bahsettiğim yeniliklerin hepsini bünyesinde barındırıyor. İç mekanda ilk bakışta büyük gösterge paneli dikkat çekiyor. i-MID bilgi ekranının gösterge panelinin içerisine yerleştirilmiş olması panelin büyüklüğünün bir numaralı nedeni. Sürücü odaklı konsolun ortasında multimedya sisteminin manuel kumandaları, klima sistemi ve koltuk ısıtma tuşları yer alıyor. Multimedya sisteminin manuel kumandaları iç mekanın yaşlı görünmesine sebep oluyor, bu nedenle kumandaların yerine geçen yedi inçlik dokunmatik multimedya sistemi eğer otomobilinizin yaşlı görünmesinden memnun olmayacaksanız iyi bir opsiyon. Multimedya sistemi aslında tam bir opsiyon sayılmayabilir, çünkü Honda, 2200 TL değerindeki multimedya sistemine sahip otomobili Executive Eco Smart adını verdiği donanım seviyesinde sunuyor. Otomobilin deri koltukları ise lüks ve rahat hissettiriyor.

Yukarıda da bahsettiğim gibi makyajlı Honda Civic Sedan’ın kaputunun altında herhangi bir yenilik mevcut değil. Japon üreticinin uzun zamandır hizmet veren 1.6-litre benzinli atmosferik motoru 125 bg güç ve 152 Nm tork üretiyor. 5-ileri tork konvertörlü otomatik şanzıman ile eşlenen ve ürettiği gücü ön tekerlekleri üzerinden yere aktaran motor, sizin tercihiniz doğrultusunda benzinli veya LPG’li olarak çalışabiliyor. 940 TL’lik fiyat etiketine sahip LPG opsiyonunu işaretlediğiniz takdirde BRC marka LPG sistemi otomobilinize fabrikada yerleştiriliyor. Bu dönüşüm Honda servislerinde daha sonra da yapılabiliyor.

Honda’nın BRC ile yaptığı işbirliğinin sonucu oldukça başarılı olmuş. Otomobilin performansına veya sürüşüne herhangi bir negatif etkisi olmayan LPG sistemi yakıt masraflarınızı bir hayli azaltmanıza yardımcı oluyor. LPG depo ağzının, benzin depo ağzı ile birlikte yakıt kapağının ardına gizlenmiş olması ve sistemin hiç koku yaymaması ise otomobilinizin LPG’li olduğunu sadece sizin bilmenize neden oluyor. LPG tankındaki yakıtınız bitip, yolunuza benzinle devam ettiğinizde de karşılaştığınız durum tüketim açısından çok da korkutucu değil. Atmosferik motor benzin ile çalıştığında fabrika verisine göre 6.8 lt/100km’lik ortalama yakıt tüketimi sunarken, bu değer pratikte 8 lt/100km civarlarında geziniyor.

Honda, Civic Sedan modelinde müşterilerine dizel motor seçeneği sunmuyor. Ancak LPG’li motor, otomatik şanzıman ikilisi düşük yakıt tüketim masrafı ve konforlu sürüşü bir arada satın almak isteyen müşteriler için iyi bir seçenek gibi görünüyor.

Yazı: Ege Geçyatan / Fotoğraflar: Alp Emre Göksel

Özellikler

Motor: Sıralı 4-silindir, 1598 cc

Güç: 125 bg @ 6500 d/d

Tork: 152 Nm @ 4300 d/d

0-100 km/s: 12.2 sn (fabrika verisi)

Maks hız: 200 km/s (fabrika verisi)

Ortalama tüketim: 6.8 lt/100km (fabrika verisi / otomatik)

CO2: 157 g/km (otomatik)

Baz fiyat: 75.690 TL (Executive, LPG - Ocak 2015)

ÇOK OKUNANLAR