TEST MERKEZİ › Test: Honda CR-V 1.6 i-DTEC 9AT

Test: Honda CR-V 1.6 i-DTEC 9AT

15 Nisan 2016 / 10:48 Dizel-otomatik Honda CR-V yakıt ekonomisini, düşük hacim ve otomatik rahatlığıyla sunuyor

Test: Honda CR-V 1.6 i-DTEC 9AT

Honda'nın güncel model gamındaki dizel-otomatik CR-V’nin çok önemli bir model olduğu ve uzun zamandır sabırsızlıkla beklendiği bir gerçek. CR-V ilk defa düşük hacimli motora sahip bir dizel-otomatik versiyona kavuştu. Bu, Türkiye’deki SUV müşterileri için çok çekici bir kombinasyon.

Honda’nın dizel-otomatik formülü kağıt üzerinde çok cazip görünüyor: 9-ileri bir ZF şanzıman, çift kademeli turbo sayesinde 160 beygirlik güç, 1.6 litrelik hacim ve dört tekerlekten çekiş sistemi. Anlayacağınız Honda, dizel-otomatik CR-V konusunda biraz geç kalmış gibi görünse de, sonunda ortaya çıkan ürün oldukça başarılı.

Honda’nın 1.6 litrelik i-DTEC motoru manuel şanzımanlı versiyonunda 120 bg güç üretiyor, ancak otomatik seçenek 160 beygir gücünde ki, bu da otomatiğin manuelden daha iyi performans verilerine imza atmasını sağlıyor. Bunun yanında dört tekerlekten çekişli olduğu için ıslak ve kaygan zeminlerde de, önden çekişli manuel versiyona göre daha güvenli bir sürüş vaat ediyor.

Daha önce bazı pazarlarda sunulan 2.2 litrelik i-DTEC dizel motorun yerini alan 1.6 litrelik i-DTEC, hem gücü hem de 350 Nm’lik maksimum tork değeriyle fazlasıyla güçlü-kuvvetli görünüyor. 0-100 km/s performansı 9.7 saniye olarak verilen dizel-otomatik CR-V, motorun iç sürtünmesinin yüzde 37 oranında azaltılmasının da etkisiyle ortalama 4.9 lt/100 km’lik tüketim değeri sunuyor. Bunun yanında otomobilin pratikteki tüketim verisi de 5.5 lt/100 km olarak gerçekleşiyor ki, bu da orta sınıf bir SUV için çok makul bir rakam. CR-V’nin 9-ileri otomatik şanzımanı, eski 5-ileri şanzımandan 35 kg daha hafif. Motor ağırlığının da, eski üniteden 30 kg daha düşük olması, toplam ağırlığın azalmasına yardımcı olarak, tüketim rakamlarını olumlu yönde etkilemiş.

CR-V’nin sadece motor-şanzıman kombinasyonunda değil, yürüyen aksamında da bazı yenilikler mevcut. Ön ve arka iz genişlikleri 15’er mm arttırılan, kamber açısı gövde hareketlerini dengelemek adına yarım derece kadar yükseltilen ve direksiyon dişli oranı yüzde 8 oranında artırılan otomobilin böylece, hafifleyen motorun da etkisiyle daha çevik ve kıvrak bir karaktere büründüğü ve direksiyon tepkilerinin netleştiği açıklanıyor. Bu iyileşmeleri sürüş sırasında da hissedebiliyorsunuz. CR-V’de yalıtıma yönelik olarak da bazı dokunuşlar bulunuyor. Kapı içlerinde ve tabanda yapılan değişiklikler ile elden geçirilen ses izolasyon malzemeleri sayesinde yüzde 6 oranında daha sessiz bir kabin elde edilmiş ki, dizel motorun sesinin çok az duyuluyor olması da, bu iyileştirmelerin bir sonucu.

CR-V son derece konforlu bir kabine sahip. Bazı bölümleri yeniden şekillendirilen ve kalite algısı artırılan konsolda en dikkat çekici detay ise hiç şüphe yok ki, alışılmışın dışında bir tasarıma sahip olan vites kolu. Kolay bir kullanıma sahip olan vites kolunun yanı sıra, içerideki bir diğer dikkat çekici detay da orta konsoldaki multimedya ekranı olarak öne çıkıyor. Ancak bu ekran, ön konsolun genel tasarımıyla pek uyumlu değil ve kullanımı da biraz alışkanlık gerektiriyor. Bunun dışında CR-V’nin kabini kullanıcı dostu bir yapıya sahip.

SUV’nin dışında da küçük bir makyaj operasyonu yapılmış. Yeni radyatör ızgarasına, LED gündüz farlarına ve yeni bir tampona sahip olan CR-V’nin arkasındaki en önemli yenilikse LED stoplar olarak öne çıkıyor. Makyajlı Honda CR-V’nin donanım listesi de çok zengin. Özellikle güvenliğe yönelik donanımlar ön planda. Sensör tabanlı aktif güvenlik sistemleri kapsamlı olarak yenilenen ve “Honda SENSING” adlı yeni bir sisteme kavuşan CR-V’nin “Çarpışma Hafifletme Fren Sistemi” ve “Uyarlanabilir Sabit Hız Kontrol Sistemi”nde de iyileştirmeler yapılmış. Otomobilde Önden Çarpışma Uyarısı, Şerit Koruma Destek Sistemi, Trafik İşareti Tanıma Sistemi, Kör Nokta Uyarı Sistemi, Trafik Monitörü ve Uzun Far Destek Sistemi gibi özellikler sunuluyor. Elektronik Fren Gücü Dağıtımı (EBD), Araç Denge Kontrol Sistemi (VSA), ABS, Acil Durum Fren Desteği (Brake Assist), Lastik Basınç Uyarı Sistemi (DWS) gibi özellikler ise standart güvenlik donanımları arasında yer almakta.

Dizel otomatik CR-V, 135.870 TL’den başlayan Executive+ olarak adlandırılan en üst donanım seviyesinde 158.570 TL’ye kadar çıkan bir fiyat etiketi taşıyor. Donanımlı fiyatı biraz yüksek görünse de, otomobilin bu versiyonunda yok yok dedirten bir donanım sunduğunu bilmenizi isteriz.

Yazı: Bahadır Bektaş / Fotoğraf: Alp Emre Göksel

ÖZELLİKLER

Motor: Sıralı 4-silindir, 1597 cc, turbodizel

Güç: 160 bg @ 4000 d/d

Tork: 350 Nm @ 2000 d/d

0-100 km/s: 10.0 sn (fabrika verisi)

Maks hız: 197 km/s (fabrika verisi)

Ortalama tüketim: 4.9 lt/100 km (fabrika verisi)

CO2: 134 g/km

Baz fiyat: 135.870 TL (Nisan 2016)

ÇOK OKUNANLAR