TEST MERKEZİ › Test: Hyundai Tucson 1.6 CRDi DCT

Test: Hyundai Tucson 1.6 CRDi DCT

06 Şubat 2019 / 13:54 Makyajla birlikte 1.6 litrelik yeni dizel-otomatik versiyona kavuşan Hyundai Tucson artık daha iddialı

Test: Hyundai Tucson 1.6 CRDi DCT

Hyundai Tucson, makyajla birlikte yeni bir yüze ve yeni nesil teknolojilere kavuştu. Basamak tasarımlı yeni Hyundai ızgarasının ve çok iyi bir aydınlatma sunan yeni LED farların bulunduğu ön tasarımıyla artık daha  prestijli bir görünüm sunan Tucson’un arka bölümü de LED stoplar ve yeni tampon tasarımıyla sejefinden daha şık bir forma sahip. Bunun yanında otomobilin 19 inçlik jantları da yeni tasarımlarıyla Tucson’a sportif bir hava katıyor. 19 inçlik jantların ilk bakışta konforu törpüleyeceği düşünülse de, Tucson oldukça konforlu hissettiriyor. Üstelik kabinde trim sesi duyulmaması da konfora katkı sağlıyor. 

8f06a6476720ce2fbbb0b1f3ac5ae6ec_0.jpg

Tucson’un kapılarının ardında da belirgin yenilikler bulunuyor. Örneğin; havalandırma ızgaralarının tasarımı değiştirilmiş ve eklenen krom detaylarla daha şık bir ambiyans elde edilmiş. Kokpitin üst kısmı tamamen yenilenirken, alt kısımla birleşen bölüm de deriyle kaplanarak kalite hissiyatı arttırılmış. Hyundai i30 ve Santa Fe modellerinde de kullanılan 8 inçlik dokunmatik multimedya sistemi ise araçtaki bir diğer yenilik. Sistemin kullanımının çok basit olduğunu belirtelim.

Tucson’un yeni nesil teknolojik özellikleri de dikkat çekiyor. Qi kablosuz şarj sisteminin, şarj kablosu gereksinimini ortadan kaldırarak büyük bir kolaylık sağladığını söyleyebiliriz. Benzer sistemlerin pek çoğu telefonların aşırı ısınmasına sebep olurken, Tucson’da böyle bir problemle karşılaşılmıyor. Tucson’daki 360 derece kamera sistemi de çok başarılı. Aracın dört bir yanındaki kameralar, sundukları görüş açılarıyla en sıkışık alanlarda dahi park sürecini kolaylaştırıyor. 

8f06a6476720ce2fbbb0b1f3ac5ae6ec_1.jpg

Teknolojik özelliklerden bahsetmişken… Otomobilde Çarpışma Önleme Sistemi, Akıllı Hız Sabitleyici, Stop&Go, Sürücü Dikkat Uyarısı gibi özellikler de bulunuyor. Şehirlerarası yolda test etme imkanı bulduğumuz Akıllı Hız Sabitleyici’nin görevini sorunsuz bir şekilde yerine getirdiğini söyleyebilirim. Sistem Stop&Go özelliği sayesinde trafik ışıklarında ve sıkışık trafikte durma işlevini de yerine getiriyor. Yeniden hareket etmek gerektiğinde ise gaz pedalına küçük bir dokunuş yeterli oluyor. 

Tucson’daki makyajın en önemli getirisi ise yeni motor-şanzıman kombinasyonu oluyor. 136 bg güç ve 320 Nm tork verileri sunan 1.6 litrelik yeni dizel motor seçeneğiyle daha rekabetçi hale gelen Tucson’un ortalama yakıt tüketimi 4.8 lt/100 km olarak veriliyor. Testimiz sırasında 1 depo yakıtla yaklaşık 900 km’lik mesafeyi geride bırakan otomobil, pratikte 6 lt/100 km’lik bir tüketime imza atıyor. Ekonomik karakteriyle parlayan ünitenin performansı ise ortalama seviyelerde. Buna karşılık 7-ileri çift kavramalı DCT şanzımanın vites geçişleri hızlı ve keyifli. Otomobilin sürüş karakterinde ise çok iyi bir denge yakalanmış. Büyük jantlarına rağmen sert hissettirmeyen ve yalıtım kalitesinin de etkisiyle sessiz bir seyahate imkan tanıyan Tucson’un koltuk ve direksiyon ısıtma gibi özelliklerinin de soğuk havalarda çok işe yaradığını belirteyim. Yan camların gece soğuğunda içeriye biraz serinlik katıyor olması ise sürüş sırasında farkettiğimiz yegane zayıflık.

8f06a6476720ce2fbbb0b1f3ac5ae6ec_2.jpg

Yol tutuş ve kıvraklık açısından sınıfının en iyileri arasında yer alan Tucson’un sürüş karakterini iyileştiren bir diğer detay da yeni nesil HTRAC elektronik dört tekerlekten çekiş sistemi. Sistem öncelikle aracın asfalt dışındaki yeteneklerini geliştirmiş olsa da, asfalt üzerindeki dinamik karakteri de iyileştirmiş. Sol ve sağ tekerlekler arasındaki frenlemeyi kontrol etmek için araç hızını ve yol koşullarını izleyen sistem, virajlarda veya kaygan zeminlerdeki sürüş sırasında ön ve arka aks arasındaki dengeyi sağlıyor. Gaz pedalına uygulanan güç ile ön ve arka tekerlekler arasında ideal bir dağılım gerçekleştiren sistemin sağladığı çekişi gösterge tablosundan takip etmek mümkün. Sistem, Sport modundayken arka tekerleklerdeki güç aktarımını artırarak dinamik sürüş hissi sağlıyor. Otomobil Eco modda ise sadece ön tekerleklerle hareket ederek yakıt ekonomisi elde etmiş oluyor. Tucson'un dört çeker sistemi, Eğim İniş Kontrolü ve kilit özelliği de sunuyor. Tabii bu özellikler, Tucson’un kırıcı arazilere uygun olduğu anlamına gelmiyor. Yine de Tucson sert patikalarda zorlanmadan ilerleyebiliyor ve çamurlu zeminlerde yeterli çekişi sağlayabiliyor. 

8f06a6476720ce2fbbb0b1f3ac5ae6ec_3.jpg

Kısacası Tucson’daki değişiklikler basit bir makyajdan ibaret değil. Otomobilin hem donanım hem de sürüş kalitesinde gözler görülür bir iyileşme gerçekleşmiş. 1.6 CRDi motor seçeneğinin DCT şanzımana ve dört tekerlekten çekiş sistemine sahip versiyonu 216.233 TL’lik (Şubat 2019) bir başlangıç fiyatıyla sunuluyor, ancak bizim tavsiyemiz bu otomobili en dolu haliyle satın almanız.

Yazı: Bahadır Bektaş / Fotoğraf: Alp Emre Göksel

ÖZELLİKLER 

Motor.............Sıralı 4-silindir, 1598 cc, turbo dizel

Güç................136 bg @ 4000 d/d

Tork...............320 Nm @ 2000-2250 d/d

0-100 km/s.....11.8 sn

Maks hız.........180 km/s

Ort. tüketim.....4.8 lt/100 km (Fabrika verisi)

Fiyat.............. 216.223 TL (Elite, 4x4, DCT - Şubat 2019)

ÇOK OKUNANLAR