TEST MERKEZİ › Test: Jeep Compass 4xe

Test: Jeep Compass 4xe

09 Mart 2021 / 23:23 Jeep Compass 4xe, doğaya uygun kimliğini şarj edilebilir hibrit teknolojisiyle bir araya getiriyor

Test: Jeep Compass 4xe

Revize edilmiş versiyonları 2020'nin Ağustos ayında satışa sunulan Jeep Compass, hem motor gamında hem de donanım özelliklerinde dikkat çekici yeniliklerle geldi. Her ikisi de gücünü ön tekerleklere aktaran yeni 1.3 litrelik turbo benzinli ve 1.6 litrelik Multijet dizel motorlar ile yollara çıkan makyajlı Compass’taki asıl büyük olay ise geçtiğimiz aylarda ithalatına başlanan 4xe adındaki yepyeni plug-in hybrid versiyon. Jeep’in elektrifikasyon stratejisinin ilk ürünlerinden biri olan Compass 4xe, küçük kardeşi Renegade 4xe ile birlikte Jeep kimliğini çevreci bir karakterle buluşturuyor. Jeep’in bu çevreci teknolojiyi aynı zamanda arazi yeteneği için de kullanıyor olması ise markanın teknolojiye ayak uydururken geleneklerine de bağlı kaldığının bir göstergesi.

75bea1299851834c6f3404916935b6a8_0.jpg

Compass 4xe, “S Limited” ve “Trailhawk” donanım seviyeleriyle sunuluyor ve tarzlarıyla farklılaşan bu versiyonlar aynı fiyat etiketini taşıyor. Trailhawk, dışarıdan bakıldığında çevreci kimliğinden çok arazici kimliğini öne çıkaran detaylara sahip. Sadece arkadaki 4xe logosu, mavi renk detayları ve şarj soketiyle bir plug-in hibrit olduğunu belli eden otomobil; siyah detayları, araziye uygun jantları, Trail Rated 4x4 rozeti ve arazideki hareket kabiliyetini iyileştirmek için daha iyi yaklaşma ve uzaklaşma açıları sunan farklı tamponlarıyla dört çeker SUV kimliğini daha fazla ön plana çıkarıyor. 30.4 derecelik yaklaşma, 33.3 derecelik uzaklaşma ve 20.9 derecelik tepe aşma açıları sunan Trailhawk’ın gövdesi 21.3 cm'lik yerden yüksekliğe sahip. Araç ayrıca 50 cm derinliğindeki sulardan da herhangi bir sıkıntı yaşamadan geçebiliyor.

3cff4da3ac49abf9ac565d34ef43e37d_0.jpg

Compass 4xe’nin kabini, plug-in hibrit teknolojisiyle gelen yeni gösterge paneli, bazı yeni butonlar ve Trailhawk’a has sportif detaylar dışında diğer versiyonlardan pek de farklı sayılmaz. Sade ve geleneksel bir tasarıma sahip olan kabindeki kalite hissiyatı, yumuşak plastikler ve deri döşemeler sayesinde oldukça iyi. Trailhawk işlemeli koltuklar da hem rahat hem de güçlü yan destekleriyle sportif bir hissiyat sunuyor.

3cff4da3ac49abf9ac565d34ef43e37d_3.jpg

Otomobilin orta konsolundaki 8,4 inçlik HD özellikli dokunmatik ekrana sahip dördüncü nesil UconnectTM multimedya sistemi günümüzün teknoloji beklentisine cevap vermekte zorlanmıyor. Sistem ayrıca “Hibrit elektrik sayfaları” menüsü üzerinden plug-in hibrit teknolojisine dair bazı bilgiler ve seçenekler de sunuyor. Multimedya sisteminin hemen altında geleneksel bir kullanım sunan klima kumandaları ve bunun hemen altında da Jeep Selec-Terrain çekiş kontrol sisteminin kumandası ve plug-in hibrit teknolojisine dair üç küçük buton bulunuyor. Bu küçük butonların ne işe yaradığından birazdan bahsedeceğim, ancak önce Jeep Selec-Terrain kumandasındaki seçeneklere bir göz atalım. Yokuş İniş Kontrolü özelliğini de içeren çekiş sistemi “Auto”, “Sport”, ikinci viteste kalkışa imkan tanıyan “Snow”, maksimum tutuş ve çekiş sağlayan “Sand/Mud” ve sert zeminlerde ilerlemeyi sağlayan “Rock” modlarını içeriyor. Bu beş seçenek ayrıca iki özel arazi moduyla (4WD Lock ve 4WD Low) birleştirilmiş. Compass 4xe, dört çeker özelliğini önden arkaya uzanan bir şaftla değil, farklı bir şekilde kazanmış. Farklılık plug-in hibrit teknolojisinde gizli.

3cff4da3ac49abf9ac565d34ef43e37d_4.jpg

Compass 4xe'deki plug-in hybrid sistemin içten yanmalı tarafında; hızlı ve son derece sarsıntısız vites geçişleri sunan 6-ileri otomatik şanzımanla kombine edilmiş 180 beygir gücünde 1.3 litrelik turbo ünite görev yapıyor. Diğer tarafta ise 60 beygirlik bir elektromotor bulunuyor. Toplam 240 bg güç üretebilen Compass 4xe'nin benzinli motoru 270 Nm, arka aksa konumlandırılan ve buradaki tahrikten sorumlu olan elektrikli motoru ise 263 Nm tork değerleri sunuyor. Elektrikli motor, ikinci koltuk sırasının altına, özel koruyucu bir muhafazanın içine yerleştirilen 11.4 kWh kapasiteli bataryadan güç alıyor. Batarya Compass’ın 50 km kadar tamamen elektrikli olarak yol almasını sağlıyor. Üstelik 130 km/s hıza kadar içten yanmalı motoru kullanmadan ilerlemek mümkün. 

3cff4da3ac49abf9ac565d34ef43e37d_1.jpg

4xe teknolojisinde arka aksın çekiş gücü bir şaft ile değil, elektromotorla sağlanıyor. Bu da iki aksa sağlanan torkun ayrılmasına ve etkin bir şekilde bağımsız olarak kontrol edilmesine olanak tanıyor. Arazi şartlarındaki dört çeker kullanımında yapay bir tepki hissedilmemesi sistemin çok doğru bir çalışma sistematiğine sahip olduğunu gösteriyor. Peki, arka akstaki çekiş elektrikli motordan geliyorsa, bataryadaki şarj seviyesi azaldığında ne olacak? Compass’taki plug-in hibrit sistem bu gibi durumlarda aracın iki çekere geçmemesi için iyi düşünülmüş bir özelliğe sahip. Bunun için araçta ikinci bir elektrikli motor daha bulunuyor. İçten yanmalı motora mekanik olarak bağlı olan bu elektromotor, arkadaki elektrikli motora güç sağlamak için sürekli olarak yüksek voltajlı akım üretiyor. Böylece akünün şarj durumundan bağımsız olarak arka tekerleklerde çekiş sağlanmış oluyor. Jeep bu özelliğe “Powerlooping” adını vermiş. Bu özellik Compass 4xe’nin bataryaları boşken nasıl hala etkileyici bir çekiş sunabildiğini açıklıyor. 2 tona yaklaşan ağırlığına rağmen 0’dan 100 km/s hıza 7.5 saniyede ulaşan Compass 4xe, özellikle Sport modunda adeta şahlanarak hızlanıyor ve arka akstaki torku her daim hissettiriyor. Zemine yakın konumlandırılan bataryalar sayesinde ağırlık merkezinin alçalmış olması Compass’ın stabilitesini de olumlu etkilemiş. Yine de gövde, ani direksiyon hareketlerine verdiği bazı tepkilerle kütlesini hissettiriyor. 

98db7052d995ea6606121bd5f8cd7a8f_0.jpg

Tabii Compass 4xe’nin asıl becerisi performansı değil. Bu otomobil, hibrit modu için açıklanan 2.1 lt/100 km'lik tüketim verisi (NEDC) ve 50 gr/km’nin altındaki CO2 salımıyla bugüne kadar üretilmiş en tutumlu ve çevreci Jeep modeli. Tabii bu değer için batarya tam dolu olmalı ve otomobil 100 km boyunca hibrit modunda çalışmalı. Biz dörtte üç oranında dolu batarya ile 100 km’de 3,5 litrelik bir tüketim verisi elde ettik ki bu değer bile oldukça iddialı.

98db7052d995ea6606121bd5f8cd7a8f_1.jpg

Jeep Compass 4xe’nin plug-in hibrit teknolojisi üç farklı mod sunuyor. Vites kolunun hemen önündeki üç küçük düğmeden “Hibrit”, “Elektrik” veya “E-Save” modları etkinleştirilebiliyor. Hibrit modu araç çalıştığında otomatik olarak etkinleşiyor ve mümkün olan en yüksek verimliliğe odaklanıyor. Bu modda içten yanmalı motor ile arkadaki elektrikli motor birlikte çalışıyor. Elektrik modunda ise içten yanmalı motor kapanıyor ve Compass 4xe, 50 km boyunca kadar sıfır emisyonlu ve arkadan itişli bir otomobile dönüşüyor. Eğer bu modda aracı performanslı kullanırsanız söz konusu elektrikli sürüş menzilinin azalacağını bilmelisiniz. “E-save” modu ise batarya şarjını korumaya veya içten yanmalı motoru kullanarak bataryayı sürüş sırasında şarj etmeye odaklanıyor. Compass 4xe ayrıca fren anında da enerji geri kazanımı yaparak, oluşan kinetik enerji elektrik enerjisine dönüştürüyor. Bunun yanında “E-Costing” özelliği de gaz pedalından ayağınızı kaldırdığınız motor freni yerine devreye girerek yavaşlama anında enerji geri kazanımı sağlıyor. Tabii geri kazanım yoluyla veya içten yanmalı motordan elde edilen enerji bataryayı hiçbir zaman tam olarak şarj etmiyor. Bunun için Compass 4xe’yi bagajda yer alan kablolar vasıtasıyla fişe takmalısınız. Jeep Türkiye, şarj işlemi için Compass 4xe ile birlikte müşterilerine bataryayı 1 saat 40 dakikada şarj edebilmeye imkan tanıyan 7,4 kW’lık easyWallbox çözümünü sunuyor. Ev tipi prizlerdeki şarj süresi ise 4 saat olarak veriliyor.

3cff4da3ac49abf9ac565d34ef43e37d_2.jpg

Compass 4xe şarj sürecini etkin bir şekilde yönetmek için bazı kolaylıklar da sunuyor. Örneğin; multimedya sistemi üzerinden şarj başlangıç zamanı ve şarj süresi ayarlanabiliyor. Böylece eğer otomobili evinizde prize takıyorsanız; hangi günlerde ve hangi saatlerde şarj edilmesini istediğinize karar verebiliyorsunuz. Elektrik fiyatlarının değişken olduğu ve gece daha mantıklı hale geldiği düşünülünce bu faydalı bir özellik olarak öne çıkıyor. 

Yazı: Bahadır Bektaş

ÖZELLİKLER 

Motor.............Sıralı, 4-silindir, 1332 cc, turbo + 2 adet elektrikli motor

Güç................240 bg (kombine)

Tork...............270 Nm (benzinli), 263 Nm (elektrikli motor)

0-100 km/s....7.3 sn

Maks hız........200 km/s

Ort. tüketim....2.1 lt/100 km (Fabrika verisi - NEDC)

Fiyat...............744.950 TL (Mart 2021)

ÇOK OKUNANLAR